Επιλέγοντας υγιεινό τρόπο διατροφής για το παιδί

Δεδομένου ότι οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι εντατικοί, αρκετές φορές οι γονείς αμελούν την ποιότητα των τροφών του παιδιού, καταφεύγοντας ακόμη και σε έτοιμο προπαρασκευασμένο φαγητό.

Επιλέγοντας υγιεινό τρόπο διατροφής για το παιδί

Το αποτέλεσμα είναι συχνά το παιδί να εμφανίζει έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά, άκρως απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξή τους. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εξέδωσε συστάσεις, για καλύτερο έλεγχο των διατροφικών συνηθειών του παιδιού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πρέπει το παιδί να καταναλώνει μεγάλη ποικιλία τροφών, που προέρχονται από τις παρακάτω 5 διατροφικές κατηγορίες, εκ των οποίων κάθε μία περιλαμβάνει χρήσιμα θρεπτικά και ιχνοστοιχεία:

paidiki diatrofi 2
  • Λαχανικά: θα πρέπει να καταναλώνονται 3-5 μερίδες την ημέρα. Σε αυτές μπορούν να εντάσσονται πράσινα λαχανικά, φρέσκοι χυμοί καθώς και μαγειρεμένα λαχανικά.
  • Φρούτα: είναι απαραίτητη η κατανάλωση 2-4 μερίδων την ημέρα, στις οποίες μπορούν να ενταχθούν κομμένα φρέσκα φρούτα ή ένα ολόκληρο φρούτο που ταιριάζει στις προτιμήσεις του, όπως μία μπανάνα ή ένα αχλάδι.
  • Ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά: θα πρέπει να υπάρχουν 6-11 μερίδες την ημέρα στη διατροφή του παιδιού. Κάθε μερίδα μπορεί να αντιστοιχεί σε μία φέτα ψωμί, μισό φλιτζάνι ρύζι ή μακαρόνια και 30 γραμμάρια δημητριακών.
  • Πρωτεϊνικές τροφές: είναι απαραίτητες 2-3 μερίδες την ημέρα, στις οποίες μπορούν να περιλαμβάνονται 60-90 γραμμάρια μαγειρεμένου άπαχου κρέατος, πουλερικών ή και ψαριού. Στην κατηγορία αυτή μπορούν να ενταχθούν επίσης μισό φλιτζάνι οσπρίων, ένα αυγό ή ακόμη και 2 κουταλιές βούτυρο.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των οδηγιών που δημοσιεύτηκαν είναι η πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες αποτελούν βασικό υδατάνθρακα των τροφών φυτικής προέλευσης, οι οποίες δεν είναι εύπεπτες από τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορούν να βρεθούν σε τροφές όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί. Στα παιδιά η πρόσληψη φυτικών ινών έχει αποδεδειγμένα βρεθεί πως βοηθά την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, διευκολύνοντας τις κινήσεις του εντέρου.

paidiki diatrofi 4

Μία σημαντική οδηγία τονίζει την αξία της πρόσληψης πρωτεϊνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του σώματος, καθώς δημιουργούνται συνεχώς νέοι ιστοί και παράγονται αντισώματα. Έτσι το παιδί είναι σε θέση να αντιμετωπίζει πολύ πιο αποτελεσματικά πιθανές μολύνσεις και λοιμώξεις, χωρίς σοβαρά συμπτώματα. Η έλλειψη βασικών αμινοξέων, που αποτελούν τη δομική μονάδα των πρωτεϊνών, έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει το παιδί πολύ πιο ευάλωτο.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εντάσσονται στη διατροφή του παιδιού, τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως όσπρια, κρέας, ψάρι, τυρί, γιαούρτι και αυγά. Παρόλο αυτά, θα πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες του παιδιάτρου, καθώς το κόκκινο κρέας δεν είναι πλούσιο μόνο σε σίδηρο και πρωτεΐνες, αλλά έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη. Για αυτό θα πρέπει κάθε φορά να αποφεύγεται η κατανάλωση λίπους και να αφαιρείται πριν δοθεί στο παιδί.

Όσον αφορά την πρόσληψη λιπαρών τροφών, θα πρέπει να τονιστεί πως το λίπος είναι απαραίτητη ενεργειακή πηγή λιπαρών οξέων για τον άνθρωπο, καθώς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό. Θα πρέπει ωστόσο να αποφεύγεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, τα οποία σε θερμοκρασία δωματίου είναι στερεά, όπως στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο λόγος είναι πως μπορούν να συμβάλλουν στη συσσώρευση αθηροσκληρωτικών πλακών και να οδηγήσουν μελλοντικά στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

paidiki diatrofi 3

Η κατανάλωση ζάχαρης αποτελεί επίσης ένα σημείο αυξημένης προσοχής για τους γονείς. Προσοχή χρειάζεται όχι μόνο στην κατανάλωση γλυκών και επιδορπίων με γνωστή την περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη, αλλά και στην κατανάλωση αναψυκτικών, που περιέχουν εξίσου σημαντικές ποσότητες ζάχαρης. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει οι γονείς να υιοθετούν σωστές συνήθειες, όπως για παράδειγμα το ψυγείο να περιέχει μόνο φρέσκο γάλα και όχι αναψυκτικά και επάνω στο τραπέζι ένα μπολ με φρούτα αντί για σοκολατένια επιδόρπια.

Τέλος, η περιεκτικότητα των τροφών σε αλάτι αποτελεί ένα επιπλέον κρίσιμο ζήτημα διατροφικών επιλογών, καθώς η μεγάλη πρόσληψή του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μια καλή γευστική λύση είναι η αντικατάσταση της προσθήκης άλατος, με μπαχαρικά και λεμόνι, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό. Και εδώ χρειάζεται προσοχή στις κρυφές πηγές άλατος, όπως το επεξεργασμένο τυρί, τα φαγητά σε κονσέρβα, οι έτοιμες σάλτσες για το φαγητό, οι τηγανητές πατάτες και άλλα γρήγορα φαγητά.

Οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του παιδιάτρου, ακόμη και για τα πιο μεγάλα παιδιά, σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και επιλογές των παιδιών τους. Έτσι, θα αποφεύγονται διατροφικές διαταραχές, προβλήματα στο βάρος των παιδιών, ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και η εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

DPG Network
Δείτε επίσης