Σε ποια ηλικία τα παιδιά σταματούν να επισκέπτονται τον παιδίατρο

Πότε τα παιδιά σταματούν τις επισκέψεις στον παιδίατρο;

Μαριαλένα Κυριακάκου
Σε ποια ηλικία τα παιδιά σταματούν να επισκέπτονται τον παιδίατρο
Bigstock

Μία σκέψη που σίγουρα δεν περνά εύκολα και συχνά από το μυαλό των γονιών είναι μέχρι ποια ηλικία μπορεί το παιδί να επισκέπτεται τον παιδίατρο.

Αναφορικά λοιπόν με το συγκεκριμένο ερώτημα, υπάρχει επίσημη οδηγία του κράτους, ήδη από το 2018, σχετικά με το ηλικιακό όριο ενός παιδιού, όταν αυτό χρειαστεί να επισκεφτεί μία παιδιατρική κλινική.

Στα 16 ένα παιδί σταματά τις επισκέψεις στον παιδίατρο

Έτσι, η ηλικία αυτή αντιστοιχεί στα 16 έτη, ενώ σε περίπτωση που το παιδί νοσεί από κάποιο χρόνιο νόσημα και χρήζει παρακολούθησης σε κάποια εξειδικευμένη μονάδα, τότε μπορεί να εξετάζεται μέχρι την ηλικία των 18 ετών σε παιδιατρικές μονάδες.

Είναι γεγονός, πως με την απόφαση αυτή, δίνεται αυξημένη προσοχή στην εφηβική υγεία, λαμβάνοντας υπόψιν πως είναι μία ιδιαίτερη περίοδος με σημαντικές ορμονικές, σωματικές αλλά και συναισθηματικές αλλαγές.

Ο δείκτης μάζας σώματος, το ύψος, το ενδεχόμενο πρώιμης ή αντίθετα καθυστερημένης ήβης, διάφορες μυοσκελετικές διαταραχές όπως η σκολίωση, καθώς επίσης και η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα αποτελούν μερικά σημαντικά σημεία-στόχους που θα πρέπει να ελέγχονται συχνά. Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι γονείς συστήνεται να επισκέπτονται τον παιδίατρο τακτικά και όχι μόνο στις περιπτώσεις που το παιδί είναι άρρωστο, ώστε ο παιδίατρος να έχει πλήρη εικόνα και ιστορικό του παιδιού.

Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved