Οστρακιά στα παιδιά – Συμπτώματα και θεραπεία

Τι προκαλεί την οστρακιά; Ποια τα συμπτώματά της και ποιος ο χρόνος επώασης;

Μαριαλένα Κυριακάκου
Οστρακιά στα παιδιά – Συμπτώματα και θεραπεία
Bigstock

Μία ασθένεια η οποία μπορεί να εκδηλωθεί στα παιδιά είναι η οστρακιά, η οποία οφείλεται στο στέλεχος β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Streptococcus pyogenes), το οποίο παράγει μία ερυθρογόνο τοξίνη.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει οστρακιά;

Το χαρακτηριστικό της οστρακιάς είναι η εμφάνιση ενός ερυθηματώδους εξανθήματος με ιδιαίτερη υφή υαλόχαρτου. Αυτό εμφανίζεται σχετικά σύντομα στην περιοχή του προσώπου, το οποίο σταδιακά επεκτείνεται σε όλο το πρόσωπο, ενώ μπορεί να εμφανιστεί πολύ έντονο και στις μασχάλες και τους βουβώνες. Ανάλογα με το περιστατικό, μπορεί επίσης να εκδηλωθεί και με άλλα συμπτώματα όπως λοίμωξη του φάρυγγα, πυοδερμία ή μολυσματικό κηρίο.

Συμπτώματα οστρακιάς και χρόνος επώασης

Πιο κοινά συμπτώματα επίσης της οστρακιάς είναι η εκδήλωση πυρετού, εμέτων, κεφαλαλγιών και ρίγους. Αναφορικά, ο χρόνος επώασης για τη νόσο υπολογίζεται από 1 έως 7 ημέρες, ωστόσο με το πέρασμα των ημερών ο πυρετός πέφτει και το εξάνθημα υποχωρεί. Παρόλο αυτά μπορεί το παιδί να εμφανίσει τάση στο δέρμα να ξεφλουδίζει που μπορεί να διαρκέσει για περίπου 15 ημέρες.

Πού και πώς μεταδίδεται η οστρακιά;

Η οστρακιά μεταδίδεται κυρίως σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους, όπως για παράδειγμα μπορεί να είναι οι σχολικές αίθουσες και στην πλειοψηφία των περιστατικών αφορά παιδιά ηλικίας άνω των 3 χρονών.

Διάγνωση οστρακιάς

Ως προς τη διάγνωσή της ο παιδίατρος μπορεί να πάρει δείγμα ώστε να επιβεβαιώσει τη νόσο και να αποκλείσει παράλληλα το ενδεχόμενο για άλλες διαταραχές.

Θεραπεία οστρακιάς

Η θεραπεία της οστρακιάς συνήθως απαιτεί χορήγηση αντιβίωσης για περίπου 10 ημέρες ενώ παράλληλα το παιδί θα πρέπει να αναπαύεται πίνοντας άφθονα υγρά και λαμβάνοντας αντιπυρετικά εάν χρειάζεται.

Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved