Χειμώνας: H εποχή της γρίπης- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εμβολιασμός, γρίπη και ιώσεις: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Χειμώνας: H εποχή της γρίπης- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Η εκδήλωση της γρίπης, που είναι πολύ εύκολα μεταδιδόμενη παγκοσμίως, αφορά μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, η οποία οφείλεται στην παρουσία του ιού της γρίπης. Πράγματι, ένα σημείο που χρήζει προσοχής είναι ο εύκολος τρόπος μετάδοσής της, καθώς μπορεί να συμβεί μέσω του βήχα και των σταγονιδίων του αναπνευστικού από έναν ασθενή σε οποιοδήποτε άλλο άτομο, σε κοντινή απόσταση και ιδιαίτερα σε μη επαρκώς αεριζόμενους και πολυσύχναστους χώρους. Οι γονείς θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι τόσο για την τυπική συμπτωματολογία της, όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισής της. Φυσικά, σημαντικό στοιχείο πρόληψης της γρίπης εκτός της τήρησης των βασικών μέτρων προσωπικής υγιεινής, αποτελεί ο εμβολιασμός.

4 διαφορετικά στελέχη - τύποι του ιού της γρίπης

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η γρίπη οφείλεται στην δράση του ιού της γρίπης, ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί πως υπάρχουν 4 διαφορετικά στελέχη – τύποι: ο ιός τύπου Α, B, C και D. Παρόλο αυτά, τα περισσότερα περιστατικά εποχικής γρίπης στα παιδιά ετησίως, οφείλονται στους τύπους Α και Β. Ως προς τον ιό τύπου Α, διακρίνονται υπότυποι ανάλογα με το συνδυασμό των ιϊκών πρωτεϊνών στην επιφάνεια του ιού: για παράδειγμα αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυριαρχούν οι υπότυποι Η1Ν1 και Η3Ν2. Αντίθετα με τον τύπο Α, στον τύπο Β δεν αναφέρονται υπότυποι, αλλά διακρίνονται σειρές (lineages) όπως η Β/Yamagata και η Β/Victoria.

Συμπτώματα γρίπης στα παιδιά

Όσον αφορά τη συμπτωματολογία της γρίπης οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ξαφνικό και υψηλό πυρετό, βήχα, μυϊκούς πόνους και ατονία, ακόμη και για πονόλαιμο και καταρροή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως κάποια από τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν για αρκετές ημέρες έως και 2 εβδομάδες. Τα συμπτώματα που οφείλονται στον τύπο Α του ιού, συνήθως είναι λίγο πιο έντονα και επιθετικά, συγκριτικά με τα συμπτώματα που οφείλονται στον τύπο Β. Η διάγνωση της γρίπης, με δεδομένο ότι παρόμοια συμπτώματα μπορούν να δώσουν και άλλου είδους λοιμώξεις, μπορεί να γίνει με διαγνωστικά κλινικά τεστ, αλλά και με τα τεστ γρήγορης ανίχνευσης που μπορούν να προμηθευτούν οι γονείς, χωρίς ωστόσο να έχουν τον ίδιο βαθμό αξιοπιστίας.

gripi-typou-a.jpg

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων της γρίπης

Ως προς την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καθώς και τους τρόπους θεραπείας της γρίπης, οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του. Αρχικά, θα πρέπει να κρατούν το παιδί στο σπίτι όσο διαρκούν τα συμπτώματα, να φροντίζουν ώστε να παραμένει ξεκούραστο και ήρεμο, να καταναλώνει πολλά υγρά, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της αφυδάτωσης και να χορηγούν την κατάλληλη θεραπεία.

Το σημαντικότερο «όπλο» ενάντια στη γρίπη είναι ο εμβολιασμός των παιδιών

Κλείνοντας, το σημαντικότερο «όπλο» ενάντια στη γρίπη είναι ο εμβολιασμός των παιδιών, καθώς συστήνεται για παιδιά άνω των 6 μηνών, στο ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της περιόδου εμφάνισης της γρίπης, ώστε να έχουν την απαραίτητη κάλυψη εγκαίρως. Το εμβόλιο έναντι της γρίπης κυκλοφορεί σε διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με την προστασία που παρέχει ως προς τους διαφορετικούς υποτύπους, ενώ ανάλογα με το είδος του ο παιδίατρος μπορεί να δώσει συστάσεις και για επαναληπτική δοσολογία.

Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved