Αντιγριπικό εμβόλιο και παιδί: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκτήσει ο οργανισμός αντισώματα;

Σε τι ποσοστό προφυλάσσει το εμβόλιο κατά της γρίπης;

Νίκη Παπανικολάου
Αντιγριπικό εμβόλιο και παιδί: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκτήσει ο οργανισμός αντισώματα;
Bigstock

Σε πλήρη έξαρση βρίσκονται την περίοδο αυτή οι ιώσεις στη χώρα μας με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι δεν αναμένεται άμεσα υποχώρηση του επιδημικού κύματος.

Τα περισσότερα παιδιά στην παρούσα φάση νοσούν από γρίπη , κορονοϊό, RSV (λοιμώξεις από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) αλλά και στρεπτόκοκκο.

Οι παιδίατροι συστήσουν ψυχραιμία στους γονείς, τήρηση των κανόνων υγιεινής και έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό.

Τα παιδιά περνάνε πιο βαριά τη γρίπη

Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των γιατρών, φαίνεται ότι πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από τη γρίπη την οποία περνούν πιο βαριά.

gripi-typou-a.jpg

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η γρίπη; Πόσο διαρκούν;

Τα κύρια συμπτώματά της γρίπης είναι πυρετός, μυαλγίες, αδυναμία, βήχας, κεφαλαλγία (πονοκέφαλος)και κακουχία. Η ασθένεια είναι αυτοπεριοριζόμενηκαι διαρκεί κατά μέσο όρο 2-5 ημέρες, αν και μπορεί να διαρκέσει έως μια εβδομάδα. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως 1-3 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν για 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό διάστημα.

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα όπως ναυτία, εμέτους και διάρροια, σε σχέση με τους ενήλικες. Η χρονική περίοδος μετάδοσης της γρίπηςεξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς και την επάρκεια του ανοσοποιητικού του συστήματος. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 3-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Σε τι ποσοστό προφυλάσσει το εμβόλιο κατά της γρίπης

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξαρτάται σύμφωνα με το Λαϊκό Νοσοκομείο από την συμφωνία των κυκλοφορούντων στελεχών του ιού με αυτά που περιλαμβάνει το εμβόλιο, και κυμαίνεται από 60% έως 80%. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο σε ηλικιωμένους ασθενείς. Τοαντιγριπικό εμβόλιο μειώνει το ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 50-60% και τις θανατηφόρες επιπλοκές της νόσου κατά 80%. Η διάρκεια προστασίας από το εμβόλιο είναι 2-6 μήνες.

emvolio-(2).jpg

Εμβολιασμός και αντισώματα

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κατά το διάστημα από αρχές Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου, κάθε χρόνο. Την περίοδο αυτή έχουν συνήθως κυκλοφορήσει τα «νέα» εμβόλια, δηλαδή αυτά που έχουν παρασκευασθεί για τη συγκεκριμένη χρονιά.

Χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό, ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη.

Παρόλο που ο καλύτερος χρόνος για εμβολιασμό είναι η περίοδος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα, εάν για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα. Στους ενήλικες αρκεί να γίνεται μόνο μία δόση εμβολίου κάθε χρόνο.

Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 9 ετών, που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, πρέπει να γίνονται δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα η μία από την άλλη. Το εμβόλιο βέβαια δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη γιατί περιέχει νεκρούς (αδρανοποιημένους) ιούς γρίπης ή τμήματα του ιού (πρωτεΐνες) και δεν προκαλεί νόσο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved