Να κάνω στο παιδί μου το εμβόλιο της γρίπης;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη γρίπη και τον εμβολιασμό των παιδιών

Μαργαρίτα Νικολάου
Να κάνω στο παιδί μου το εμβόλιο της γρίπης;
Bigstock

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλείται από ιούς της γρίπης που μολύνουν τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες. Η γρίπη είναι διαφορετική από το κρυολόγημα και συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά. Κάθε χρόνο οι ιοί της γρίπης προκαλούν εκατομμύρια ασθένειες, εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλείες και χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες θανάτους.

Η γρίπη μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για τα παιδιά. Το CDC εκτιμά ότι μεταξύ 6.000 και 26.000 παιδιών κάτω των 5 ετών νοσηλεύονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές και προστατεύει τα παιδιά από τη γρίπη.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

gripi-sta-paidia.jpg

Πόσο σοβαρή είναι η γρίπη;

Ενώ η γρίπη μπορεί να ποικίλλει από ήπια έως σοβαρή, τα παιδιά συχνά χρειάζονται ιατρική φροντίδα εξαιτίας της. Παιδιά, άνω των 5 ετών και παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας με μακροχρόνια προβλήματα υγείας διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης όπως πνευμονία, βρογχίτιδα και μολύνσεις αυτιών. Μερικά προβλήματα υγείας που είναι γνωστό ότι κάνουν τα παιδιά περισσότερο επιρρεπή στη γρίπη περιλαμβάνουν άσθμα, διαβήτη και διαταραχές του εγκεφάλου ή του νευρικού συστήματος.

Πώς εξαπλώνεται η γρίπη;

Οι ιοί της γρίπης πιστεύεται ότι μεταδίδεται κυρίως από τα σταγονίδια που εξαπλώνονται όταν κάποιος με γρίπη βήχει, φτερνίζεται ή μιλά. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να εισέλθουν στη μύτη ή το στόμα, οποιουδήποτε βρίσκεται κοντά. Ένα άτομο μπορεί επίσης να κολλήσει γρίπη αγγίζοντας με το χέρι του κάτι που έχει μολυνθεί από τον ιό της γρίπης και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη του.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα,
πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πόνους στο σώμα, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κούρασης και μερικές φορές έμετο και διάρροια (περισσότερο συχνή στα παιδιά παρά στους ενήλικες). Μερικοί άνθρωποι με γρίπη μπορεί να μην εμφανίσουν πυρετό.

Προστατεύστε τα παιδιά σας

Να κάνω στο παιδί μου το εμβόλιο της γρίπης;

Ναι! Είναι ο πρώτος και καλύτερος τρόπος για να το προστατεύσετε.

embolia-paidia.jpg

Πώς θα προστατεύσω το παιδί μου από τη γρίπη;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο πρώτος και καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τη γρίπη είναι κάνοντας το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης τόσο σε εσάς όσο και το παιδί σας.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται για όλους όσους είναι 6 μηνών και πάνω, κάθε χρόνο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα μικρά παιδιά και τα παιδιά με ορισμένα μακροχρόνια προβλήματα υγείας να εμβολιάζονται.

Φροντιστές παιδιών που βρίσκονται στην κατηγορία ατόμων υψηλού κινδύνου πρέπει να κάνουν εμβόλιο γρίπης.

(Μωρά μικρότερα των 6 μηνών διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, αλλά είναι πολύ μικρά για να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Αυτά τα μωρά μπορούν να προστατευτούν μόνο αν η μητέρα κατά την εγκυμοσύνη έχει κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης - Τα αντισώματα περνούν στο έμβρυο μέσω του πλακούντα και το προστατεύουν μετά τη γέννησή του)

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και το μωρό τους από τη γρίπη. Έρευνα δείχνει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός προστατεύει το μωρό από τη γρίπη για πολλούς μήνες μετά τη γέννησή του.

Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς και έτσι τα εμβόλια κατά της γρίπης ανανεώνονται συχνά για την προστασία από τους ιούς της γρίπης.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο κατά της γρίπης;

Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Το CDC και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής το συνιστά σε όλα τα παιδιά 6 μηνών και άνω.

Ποια είναι τα οφέλη του εμβολίου κατά της γρίπης;

Το εμβόλιο θα προστατεύσει εσάς και το παιδί σας από το να αρρωστήσετε: Όταν οι ιοί του εμβολίου και οι ιοί που κυκλοφορούν είναι όμοιοι, ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο να αρρωστήσετε εσείς ή το παιδί σας με γρίπη κατά περίπου το ήμισυ.

Το εμβόλιο θα αποτρέψει τη νοσηλεία του παιδιού σας: Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος τα παιδιά που νόσησαν από γρίπη να νοσηλευτούν, μειώθηκε κατά 74%.

Το εμβόλιο της γρίπης σας βοηθά να περάσετε την ίωση με ήπια συμπτώματα.

Αν εμβολιαστείτε εσείς και το παιδί σας, προστατεύετε τους γύρω σας οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς στις ιώσεις όπως τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Πώς μπορείτε να προστατευθείτε εσείς και η οικογένειά σας από τη γρίπη;

Εκτός από το εμβόλιο της γρίπης, εσείς και το παιδί σας θα πρέπει:

  • να μείνετε μακριά από άτομα που είναι άρρωστα
  • εάν εσείς ή το παιδί σας είστε άρρωστοι να αποφύγετε τους άλλους όσο το δυνατόν περισσότερο
  • να καλύπτετε με τον αγκώνα τον βήχα ή το φτέρνισμά σας
  • να πλένετε συχνά τα χέρια σας
  • να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα αν έχετε αγγίξει επιφάνειες που μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης

Αυτές οι καθημερινές ενέργειες μπορούν συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων να αρρωστήσετε. Ωστόσο, να θυμάστε ότι το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης.

Αν το παιδί σας αρρωστήσει

gripi-kai-paidi4.jpg

Τι να κάνετε αν το παιδί σας αρρωστήσει;

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας νωρίς αν ανησυχείτε για την ίωση του παιδιού σας.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξεκουράζεται αρκετά και ότι καταναλώνει άφθονα υγρά.

Αν το παιδί σας είναι πάνω από 5 ετών και δεν έχει μακροχρόνια προβλήματα υγείας, και εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, συμπεριλαμβανομένων του πυρετού ή του βήχα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Τα παιδιά κάτω των 5 ετών - ειδικά εκείνα που είναι κάτω των 2 ετών - και τα παιδιά με μακροχρόνια προβλήματα υγείας (συμπεριλαμβανομένων του άσθματος, του διαβήτη κ.α.), ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Καλέστε τον γιατρό του παιδιού σας ή επισκεφθείτε τον γιατρό σας μόλις δείτε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα της γρίπης.

Τι να κάνω αν το παιδί μου δείχνει πολύ άρρωστο;

Ακόμη και τα υγιή παιδιά μπορούν να αρρωστήσουν πολύ σοβαρά από τον ιό της γρίπης. Αν το παιδί σας εμφανίσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθείτε τα επείγοντα:

  • γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
  • μελανά χείλη ή μελανό πρόσωπο
  • τα πλευρά τραβιούνται προς τα μέσα με κάθε αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πόνοι στους μύες (το παιδί αρνείται να περπατήσει)
  • αφυδάτωση (δεν έχει ουρήσει για 8 ώρες, έχει στεγνό στόμα, δεν δακρίζει όταν κλαίει)
  • έχει πυρετό πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου
  • τα παιδιά μικρότερα των 12 εβδομάδων εμφανίσουν οποιονδήποτε πυρετό
  • πυρετός και βήχας που δεν βελτιώνονται ή χειροτερεύουν
  • επιληπτικές κρίσεις

Υπάρχει φάρμακο για να αντιμετωπισθεί η γρίπη;

Ναι. Τα αντιιικά φάρμακα είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της γρίπης.

Πότε μεταδίδει τον ιό της γρίπης ένα άτομο που νοσεί;

Οι άνθρωποι με γρίπη μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μία ημερα πριν εμφανίσουν συμπτώματα μέχρι και 5- μέρες μετά. Αρκετοί άνθρωποι, όπως τα μικρά παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη και πιο μετά, ειδικά αν έχουν ακόμη συμπτώματα.

Μπορεί το παιδί μου να πάει στο σχολείο, παιδικό σταθμό, δραστηριότητα αν είναι άρρωστο;

Όχι. Το παιδί σας θα πρέπει να μείνει στο σπίτι, να ξεκουραστεί και να αποφύγει τη μετάδοση του ιού στα άλλα παιδιά και τους δασκάλους/εκπαιδευτές/φροντιστές/ συγγενείς.

Πότε μπορεί να επιστρέψει το παιδί μου στο σχολείο;

Το παιδί θα πρέπει να μείνει μακριά από το σχολείο και τις δραστηριότητές του, τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού. (Ο πυρετός θα πρέπει να υποχωρήσει, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικού) Ως πυρετός ορίζεται το 37.8°C ή υψηλότερος.

πηγή: cdc.gov

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved