Αμυγδαλίτιδα στα παιδιά: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Η παιδική αμυγδαλίτιδα είναι μία από τις πλέον συνήθεις ασθένειες που ταλαιπωρούν τα παιδιά.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Αμυγδαλίτιδα στα παιδιά: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία
Bigstock

Όταν οι αμυγδαλές μολυνθούν τότε το παιδί παθαίνει αμυγδαλίτιδα. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα και πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί;

Τι είναι η αμυγδαλίτιδα;

Η αμυγδαλίτιδα είναι μία λοίμωξη που εκδηλώνεται στο λεμφικό ιστό στις παρίσθμιες αμυγδαλές, στο πίσω μέρος ουσιαστικά του στόματος. Οι αμυγδαλές αποτελούν έναν ιστό που συμμετέχει στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, καθώς μπορούν να παγιδεύσουν οποιαδήποτε πιθανά μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό από το στόμα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αμυγδαλές μπορούν να γίνουν αρκετά ευάλωτες σε λοιμώξεις και φλεγμονές.

Αμυγδαλίτιδα στα παιδιά - Συμπτώματα

Στην περίπτωση που εκδηλωθεί κάποια λοίμωξη στις αμυγδαλές, είναι πιθανό οι γονείς να παρατηρήσουν διόγκωση των αδένων κάτω από το λαιμό. Η αμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές με πυρετό, δυσκολία και πόνο κατά την κατάποση, αλλαγή στον τόνο της φωνής, ενώ προκειμένου να γίνει διάγνωση ο παιδίατρος μπορεί να προχωρήσει στη διεξαγωγή ενός strep test, ώστε να εντοπιστεί ο υπεύθυνος μικροοργανισμός που έχει προκαλέσει τη λοίμωξη.

Παιδική αμυγδαλίτιδα - Θεραπεία

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών, στην περίπτωση που το υπεύθυνο μικρόβιο είναι κάποιο βακτήριο. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν η αμυγδαλίτιδα οφείλεται σε κάποιον ιό το παιδί δεν θα πάρει αντιβίωση ενώ σε λίγες ημέρες τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν. Εάν ωστόσο το παιδί εκδηλώνει αρκετά συχνά περιστατικά αμυγδαλίτιδας, μπορεί να συστηθεί αμυγδαλεκτομή.

Επιπλέον συμβουλές για γονείς

Το παιδί που πάσχει από αμυγδαλίτιδα θα πρέπει να ξεκουράζεται, να ενυδατώνεται επαρκώς, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση του λαιμού και να καταναλώνει ζεστά υγρά και κρύα σνακ που απαλύνουν τον πονόλαιμο. Είναι σημαντικό η ατμόσφαιρα να παραμένει υγρή, ενώ οι γονείς θα πρέπει να χορηγούν μόνο τις θεραπευτικές αγωγές που συστήνει ο παιδίατρος.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved