Strep-test: Καλλιέργεια φαρυγγοαμυδαλικού επιχρίσματος και αντιβιόγραμμα

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση για το πότε είναι απαραίτητες κάποιες εξετάσεις και κατά πόσο βοηθούν στην διάγνωση και στη θεραπεία μιας νόσου. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, τι είναι αυτές οι παραπάνω εξετάσεις και πότε είναι χρήσιμες.

Strep-test: Καλλιέργεια φαρυγγοαμυδαλικού επιχρίσματος και αντιβιόγραμμα

Το strep-test, αποτελεί μια γρήγορη , ανώδυνη, εύκολη μέθοδο, που μπορεί να γίνει και στο χώρο του ιατρείου, όπου, ενώ το παιδί έχει ανοικτό το στόμα του, παίρνουμε υλικό από τον φάρυγγα ή τις παρίσθμιες αμυγδαλές, για να επιβεβαιώσουμε ή όχι, αν υπάρχει στεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγαλίτιδα [τα αποτελέσματα είναι άμεσα, σε 5-10 λεπτά].

STREPTOKOKKOS1
STREPTOKOKKOS2

Η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα αποτελεί μια νόσο του φάρυγγα και των αμυγδαλών και σε ένα μεγάλο ποσοστό υπεύθυνο μικρόβιο, είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α[αιμολυτικός στρεπτόκοκκος]. Αν λοιπόν το strep-test είναι θετικό, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του στεπτόκοκκου και ακολουθείται η κατάλληλη αντιβιοτική και συμπτωματική αγωγή.

STREPTOKOKKOS3

Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, πρέπει να συνεχίσουμε την διαγνωστική μας προσέγγιση, διότι μπορεί ή να μην υπάρχει φλεγμωνώδη πάθηση του φάρυγγα -των αμυγδαλών ή να ευθύνεται άλλο μικρόβιο ή ιός.

Σε αυτήν την περίπτωση η λήψη καλλιέργειας από τα ίδια ανατομικά σημεία θα μας βοηθήσει. Πρόκειται για μια περίπου ίδια στην διαδικασία μέθοδο, όπου με ένα βαμβακοφόρο στυλεό, παίρνουμε από τον φάρυγγα και τις παρίσθμιες αμυγδαλές υλικό [ανώδυνη, γρήγορη, εύκολη μέθοδος] και το αποστέλλουμε σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο για την έκδοση αποτελεσμάτων. Η διάρκεια μέχρι την λήψη των αποτελεσμάτων, είναι 2-3 μέρες και σε περίπτωση που η καλλιέργεια αποδείξει ύπαρξη μικροβίου , δίνεται με την απάντηση και ένα αντιβιόγραμμα.

strept1

Το αντιβιόγρομμα , μας δείχνει ποιες αντιβιώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για καταπολέμηση του συγκεκριμένου μικροβίου.

Αναλόγως λοιπόν το μικρόβιο και την ευαισθησία του σε ένα σύνολο αντιβιώσεων , επιλέγουμε την κατάλληλη θεραπεία.

Σεφερλής Φωκίων
Ω.Ρ.Λ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, ενηλίκων και παίδων
Λ. Κουντουριώτου 158
Ρέθυμνο-Κρήτη
www.fokionseferlis.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved