Βρογχιολίτιδα - Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Ποιος προκαλεί τη βρογχιολίτιδα, ποια είναι τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας και πώς γίνεται η διάγνωσή της;

Μαριαλένα Κυριακάκου
Βρογχιολίτιδα - Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία
Bigstock

Η εκδήλωση της βρογχιολίτιδας αφορά λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών. Η εκδήλωση της βρογχιολίτιδας οφείλεται σε φλεγμονή που εκδηλώνεται στα βρογχιόλια, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται ο αέρας να φτάσει στις κυψελίδες, εκεί όπου γίνεται η ανταλλαγή των αναπνευστικών αερίων. Η βρογχιολίτιδα εκδηλώνεται με εξάρσεις κυρίως μεταξύ του Νοεμβρίου έως και τον Απρίλιο και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε μόλυνση από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Παρόλο αυτά και άλλοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν βρογχιολίτιδα, όπως ο ιός της γρίπης και διάφοροι αδενοϊοί.

Συμπτώματα βρογχιολίτιδας

Στα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας εντάσσονται η ρινική συμφόρηση και η καταρροή, ο πυρετός και ο ήπιος βήχας, ενώ στην περίπτωση που η λοίμωξη προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα μπορεί να εμφανιστεί συρίττουσα αναπνοή και επίμονος βήχας. Οι γονείς θα πρέπει να εντοπίζουν συμπτώματα που φανερώνουν την εκδήλωση σοβαρής βρογχιολίτιδας, όπως εισολκές στη βάση του λαιμού, γογγυσμό και αναπέταση των ρινικών πτερυγίων.

nixterinos-vixas-2.jpg

Θεραπεία της βρογχιολίτιδας

Η θεραπεία της βρογχιολίτιδας είναι κυρίως βάσει συμπτωμάτων, ενώ το παιδί θα πρέπει να παραμένει καλά ενυδατωμένο, με ιδιαίτερη φροντίδα για τον καθαρισμό της μύτης. Επειδή το κάπνισμα επιδεινώνει σημαντικά το βήχα, καλό είναι να αποφεύγεται στους χώρους που περνά πολλές ώρες το παιδί. Οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του παιδιάτρου για την αντιμετώπιση της, ενώ η χορήγηση αντιβιοτικών και αποσυμφορητικών δεν ενδείκνυται.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη βρογχιολίτιδα

Οι γονείς προκειμένου να προλάβουν την εκδήλωση βρογχιολίτιδας είναι σημαντικό να τηρούν αυστηρά τα μέτρα υγιεινής γύρω από το βρέφος, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο σωστός και επαρκής αερισμός του χώρου στον οποίο το μωρό περνά πολλές ώρες. Είναι σημαντικό ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός με ενήλικες ή και παιδιά που μπορεί να είναι φορείς κάποιας λοίμωξης του αναπνευστικού.

Συσχέτιση βρογχιολίτιδας στην πρώιμη βρεφική ηλικία και άσθματος στη μετέπειτα ζωή

Κλείνοντας, ενδιαφέρον εμφανίζει η συσχέτιση της εκδήλωσης βρογχιολίτιδας στην πρώιμη βρεφική ηλικία και άσθματος στη μετέπειτα ζωή. Χωρίς να είναι απόλυτα τεκμηριωμένο, υπάρχουν αρκετές μελέτες που καταλήγουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος μετά από ένα επεισόδιο βρογχιολίτιδας, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος είναι αυξημένος λόγω του ιστορικού βρογχιολίτιδας ή άλλων παραγόντων κινδύνου που είναι πιθανόν να συνυπάρχουν (π.χ. γενετική προδιάθεση για άσθμα, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως καπνός τσιγάρου).

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved