10 tips από την παιδίατρο για να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή αυτό το καλοκαίρι

Απλές συμβουλές για να είναι τα παιδιά ασφαλή το καλοκαίρι και να περάσουμε όλοι ξέγνοιαστες διακοπές.

Μαριαλένα Κυριακάκου
10 tips από την παιδίατρο για να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή αυτό το καλοκαίρι
Bigstock

Το καλοκαίρι σίγουρα αποτελεί την πιο διασκεδαστική περίοδο για παιδιά και μεγάλους! Είναι η ευκαιρία για όλη την οικογένεια να περάσει όμορφες στιγμές και να δημιουργήσει αξέχαστες αναμνήσεις! Όμως όσο ξένοιαστη περίοδος φαίνεται το καλοκαίρι, κρύβει αρκετές φορές πιθανούς «κινδύνους» και δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να διαταράξουν το ήρεμο κλίμα των διακοπών.

Οι γονείς καλό είναι να έχουν γρήγορα αντανακλαστικά και να είναι προετοιμασμένοι για τέτοια απρόοπτα που μπορούν να συμβούν. Έτσι, ακολουθούν 10 tips που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή αυτό το καλοκαίρι.

Προστασία από τον ήλιο

Τα ηλιακά εγκαύματα, η θερμοπληξία και η ηλίαση μπορούν να εμφανιστούν έπειτα από έκθεση της οικογένειας στις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου. Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν για την κατάλληλη αντηλιακή προστασία των παιδιών, να επιλέγουν ελαφρύ και ανοιχτόχρωμο ρουχισμό, γυαλιά ηλίου και καπέλο ενώ συνίσταται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο κατά τις ώρες 11:00 με 16:00.

Προσοχή στην αφυδάτωση

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε σε οποιαδήποτε ώρα και στιγμή της ημέρας θα πρέπει να υπάρχει παροχή άφθονου πόσιμου νερού για το παιδί, προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Kid Drinking Water From Outdoor Water Fountain Outdoor. Thirsty Child.

Προσοχή στο νερό

Ο πνιγμός αποτελεί μία από τις αιτίες θανάτου για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των νηπίων. Ωστόσο οι γονείς μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές κολύμπι για τα παιδιά, με τήρηση σωστών οδηγιών, κατάλληλης επίβλεψης και τη χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού. Ακόμη και στην περίπτωση που τα παιδιά έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς μαθήματα κολύμβησης, δεν θα πρέπει οι γονείς να τα αφήνουν μέσα στο νερό χωρίς επίβλεψη.

Προσοχή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού

Οι εξωτερικές δραστηριότητες αυξάνονται σημαντικά κατά την θερινή περίοδο, ωστόσο απαιτείται προσοχή καθώς οι γονείς θα πρέπει να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό για κάθε δραστηριότητα και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας. Για παράδειγμα το παιχνίδι στο τραμπολίνο κρύβει συχνούς τραυματισμούς που δυνητικά μπορούν να γίνουν καταστροφικοί. Από ένα απλό διάστρεμμα μέχρι τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διασκέδαση στο τραμπολίνο μπορούν να αποφευχθούν. Καλό θα είναι οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά για εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης. Η ποδηλασία αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο άθλησης το καλοκαίρι, ωστόσο τα παιδιά θα πρέπει να φορούν το ειδικά και κατάλληλα σχεδιασμένο για την ηλικία τους κράνος, ενώ οι γονείς καλό είναι να διδάσκουν στα παιδιά τους απαραίτητους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας προτού τους επιτρέψουν την κίνησή τους στο δρόμο.

Πισίνα και νεροτσουλήθρες

Οι γονείς συνίσταται να προετοιμάσουν τα παιδιά για το παιχνίδι στις νεροτσουλήθρες, όπως να μην επιτρέπουν να πιούν νερό από την πισίνα, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο για παρουσία πολλών μικροβίων. Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής που επιβάλλονται για τη χρήση κάθε είδους πισίνας. Τα παιδιά θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες χρήσης ως προς την ηλικία, καθώς για τα μικρόσωμα παιδιά υπάρχει ο κίνδυνος να γλιστρήσουν και να εκτοξευτούν, ενώ για τα μεγαλόσωμα παιδιά να παγιδευτούν. Γενικότερα, η χρήση της πισίνας ακόμη και ενός ξενοδοχείου απαιτεί προσοχή, καθώς οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν πως υπάρχει πάντοτε ο απαραίτητος εξοπλισμός, όπως σωσίβια και το κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως ένας ναυαγοσώστης που επιβλέπει την πισίνα.

Child Swimming Underwater With Thumbs Up. Underwater Kid Swim Under Water. Child Boy Swimming And Di

Εκδήλωση γαστρεντερίτιδας

Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά δυσάρεστα απρόοπτα των καλοκαιρινών διακοπών και δυστυχώς μπορεί να ταλαιπωρήσει για λίγες ημέρες ολόκληρη την οικογένεια. Οι γονείς θα πρέπει να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι, καθώς η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στηρίζεται σε μία βασική θεραπευτική προσέγγιση: την προσεγμένη και αυστηρή δίαιτα, με το στομάχι του παιδιού να πρέπει να παραμείνει άδειο για τουλάχιστον 3 ώρες μετά τον τελευταίο έμετο. Από το σημείο αυτό σταδιακά επανεισάγεται το νερό, ενώ οι στερεές τροφές εντάσσονται ξανά στο διαιτολόγιο σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου.

Τσιμπήματα

Ιδιαίτερα φέτος που η «μωβ» μέδουσα έχει κάνει έντονη την παρουσία της στις ελληνικές θάλασσες οι γονείς θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Χωρίς αναστάτωση και πανικό θα πρέπει πρώτα από όλα να εντοπίσουν ποιος οργανισμός προκάλεσε το τσίμπημα, εάν πρόκειται για ένα ή πολλαπλά τσιμπήματα, ενώ ο κίνδυνος για την εκδήλωση αλλεργίας αφορά μία άμεση αντίδραση εντός μιας ώρας από το τσίμπημα. Σε γενικές γραμμές το σημείο χρειάζεται καλό καθαρισμό ενώ συνιστάται και η χορήγηση ενός αντισταμινικού από το στόμα που θα περιορίσει τον κνησμό και το οίδημα. Οι γονείς καλό θα είναι να γνωρίζουν πότε πρέπει να καλέσουν τον παιδίατρό τους και να απευθυνθούν σε ένα κοντινό κέντρο Υγείας.

Αλλαγή καιρού, ξαφνική βροχή και καταιγίδα

Σε περίπτωση που ξεσπάσει ξαφνική καταιγίδα οι βασικοί κανόνες ασφαλείας σε τέτοιες περιπτώσεις προβλέπουν άμεση απομάκρυνση του παιδιού από το νερό και αναζήτηση ενός ασφαλούς καταφυγίου.

Διατροφή

Επειδή το καλοκαίρι παραμένει η περίοδος χαλάρωσης τα παιδιά συχνά τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες λιχουδιές ή να τρώνε «ακατάστατα» χωρίς πρόγραμμα και με συχνό τσιμπολόγημα. Για το λόγο αυτό καλό είναι οι γονείς να διατηρούν τον έλεγχο σε όσα καταναλώνει το παιδί, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αύξησης του σωματικού βάρους.

Καλοκαιρινές δραστηριότητες

Τα παιδιά «βγαίνοντας» από ένα αυστηρό πρόγραμμα του χειμώνα, αρχίζουν να έχουν πολλές ώρες ελεύθερες χωρίς κάποια συγκεκριμένη απασχόληση. Απαιτείται προσοχή ώστε να μην γίνει κατάχρηση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, του διαδικτύου ή της τηλεόρασης στην προσπάθεια των γονιών να τα απασχολήσουν. Οι γονείς καλό είναι να σχεδιάσουν δραστηριότητες και ιδιαίτερα όσο είναι εφικτό εξωτερικές, που θα απασχολούν όλη την οικογένεια δίνοντας ευκαιρία για όμορφες καλοκαιρινές στιγμές και αναμνήσεις.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved