Αλλεργική πορφύρα και παιδιά: Ποια τα συμπτώματα σε νεφρά, αρθρώσεις και γαστρεντερικό σύστημα

  • Τι είναι η αλλεργική πορφύρα;
  • Αλλεργική πορφύρα - Συμπτώματα
  • Αλλεργική πορφύρα - Συμπτώματα από το δέρμα
  • Αλλεργική πορφύρα - Συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα
  • Αλλεργική πορφύρα - Συμπτώματα από τις αρθρώσεις
  • Αλλεργική πορφύρα - Συμπτώματα από το νεφρά
  • Αλλεργική πορφύρα - Πώς γίνεται η διάγνωση
  • Αλλεργική πορφύρα - Υπάρχει θεραπεία; Ποια είναι;
Αλλεργική πορφύρα και παιδιά: Ποια τα συμπτώματα σε νεφρά, αρθρώσεις και γαστρεντερικό σύστημα

Τι είναι η αλλεργική πορφύρα;

Η αλλεργική πορφύρα αφορά μία αγγειίτιδα που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Στην ουσία πρόκειται για προσβολή των μικρών αγγείων, ενώ μπορούν να επηρεαστούν όργανα όπως η κοιλιά, το γεννητικό, το ουροποιητικό σύστημα καθώς και ο εγκέφαλος. Πρόκειται για μία νόσο που εκδηλώνεται συχνότερα στα αγόρια σε σύγκριση με τα κορίτσια, σε ηλικίες μεταξύ 3-10 ετών. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών εκδηλώνεται περισσότερο, ενώ αρκετές φορές έχει συσχετιστεί με μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος.

Αλλεργική πορφύρα - Συμπτώματα

Στα συμπτώματα της νόσου συγκαταλέγονται η εκδήλωση ψηλαφητού αιμορραγικού εξανθήματος, ο πόνος στις αρθρώσεις, το αίσθημα φουσκώματος καθώς και ο πόνος στην κοιλιά. Δεν είναι απαραίτητο να ανεβάσει πυρετό το παιδί, ενώ κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει σε νεφρίτιδα.

allergiki porfira paidia 2

Αλλεργική πορφύρα - Συμπτώματα από το δέρμα

Οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν ακόμη και εξανθήματα συμμετρικά στους γλουτούς και στα κάτω άκρα, ενώ πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστούν στο σώμα και το πρόσωπο. Τα εξανθήματα αυτά μπορεί να υποχωρήσουν μετά από κάποιες εβδομάδες, αλλά είναι πιθανή η επανεμφάνιση τους στο άμεσο μέλλον.

Αλλεργική πορφύρα - Συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα

Το γαστρεντερικό σύστημα επίσης μπορεί να επηρεαστεί με την εκδήλωση αιμορραγίας από το έντερο και το σχηματισμό μελανών κοπράνων, ειλεό, παγκρεατίτιδα και εγκολεασμό.

Αλλεργική πορφύρα - Συμπτώματα από τις αρθρώσεις

Η αρθρίτιδα αποτελεί ένα επιπλέον σύμπτωμα που καταγράφεται, ωστόσο το ενθαρρυντικό σημείο είναι το γεγονός πως με την ίαση δεν αφήνει κατάλοιπα και εξαφανίζεται.

Αλλεργική πορφύρα - Συμπτώματα από το νεφρά

Τέλος, η πιο σοβαρή επιπλοκή της αλλεργικής πορφύρας είναι αυτή που καταγράφεται στους νεφρούς, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη νεφρική καταστροφή.

allergiki porfira paidia 1

Αλλεργική πορφύρα - Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται βάσει συμπτωμάτων, κυρίως λόγω της εικόνας των εξανθημάτων καθώς και του αριθμού των αιμοπεταλίων. Στην περίπτωση που υπάρχει υποψία για βλάβη στους νεφρούς, θα πρέπει να γίνει ανάλυση ούρων, ενώ είναι σπάνιο ο γιατρός να ζητήσει νεφρική βιοψία.

Αλλεργική πορφύρα - Υπάρχει θεραπεία; Ποια είναι;

Η θεραπεία στηρίζεται και αυτή στα συμπτώματα, καθώς χορηγούνται παυσίπονα για την αντιμετώπιση του πόνου, ενώ κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί και η χορήγηση κορτιζόνης.

Αλλεργική πορφύρα - Πόσο διαρκεί;

Η νόσος διαρκεί περίπου 4-6 εβδομάδες, με τη γενική πρόγνωση να είναι άριστη. Σημαντική παράμετρος όμως είναι οι επιπτώσεις λόγω της βλάβης στους νεφρούς ή στο νευρικό σύστημα.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved