Φύσημα στην καρδιά- Τι είναι, πώς γίνεται η διάγνωση,ποιες είναι οι συχνότερες καρδιοπάθειες

  • Καρδιακά φυσήματα στα παιδιά: Τι είναι
  • Αθώα φυσήματα
  • Παθολογικά φυσήματα
  • Φύσημα στην καρδιά - Διάγνωση
Φύσημα στην καρδιά- Τι είναι, πώς γίνεται η διάγνωση,ποιες είναι οι συχνότερες καρδιοπάθειες

Αρκετά συχνά οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με το φύσημα στην καρδιά του παιδιού, γεγονός που μπορεί να τους πανικοβάλλει.

Καρδιακά φυσήματα στα παιδιά: Τι είναι

Πρόκειται για μία διάγνωση η οποία είναι αρκετά συχνή στα παιδιά, σε σημείο που πολλά παιδιά μπορεί να έχουν φύσημα χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς. Πρόκειται για έναν ήχο που ακούγεται όταν το αίμα περνά με πίεση δια μέσου των βαλβίδων της καρδιάς, εκτός των δύο διακριτών κτύπων που ακούγονται φυσιολογικά. Στην πλειονότητα των περιστατικών το φύσημα δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς η καρδιά λειτουργεί φυσιολογικά. Ένα σημαντικό στοιχείο σχετικά με την αντιμετώπιση του φυσήματος είναι πως δεν έχει την ίδια βαρύτητα σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ για το χαρακτηρισμό κάθε περιστατικού χρησιμοποιείται μία κλίμακα από το 1 μέχρι το 6, με το 1 να αντιστοιχεί σε έναν πολύ αδύναμο ήχο και το 6 στον πιο δυνατό.

«Αθώα» φυσήματα

Τα περισσότερα φυσήματα που εντοπίζονται στα παιδιά, είναι «αθώα» δεν θεωρούνται καρδιοπάθειες και συνεπώς δεν χρειάζεται καμία θεραπεία, ούτε προφύλαξη ως προς την άσκηση ή τη διατροφή. Οι γονείς δεν έχουν λόγο να περιορίζουν το παιδί στην ψυχαγωγία του και ούτε να είναι υπερπροστατευτικοί. Οι αιτίες για την εκδήλωση φυσήματος μπορεί να είναι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες όπως αναιμία και πυρετός. Τα περισσότερα από αυτά εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου και μέχρι την ενηλικίωση.

phisima stin kardia 2

Παθολογικά φυσήματα

Στα παιδιά όμως που το φύσημα μπορεί να συνεπάγεται μία υποκείμενη καρδιοπάθεια απαιτείται προσοχή καθώς μπορεί να πρόκειται για μία συγγενή καρδιοπάθεια. Οι περισσότερες καρδιοπάθειες οφείλονται σε λάθη στη δομή της καρδιάς, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην πνευμονική στένωση και στη στένωση της αορτής. Στα παιδιά τα περισσότερα παθολογικά φυσήματα, δημιουργούνται από συγγενείς καρδιοπάθειες. Ουσιαστικά πρόκειται για «τρύπες» στο διάφραγμα, με αποτέλεσμα να διαφεύγει το αίμα και σε άλλους χώρους στην καρδιά και να προκαλείται το φύσημα. Ο ήχος αυτός οφείλεται στη διαταραχή της ροής του αίματος, όταν αυτό κυκλοφορεί μέσα στην καρδιά.

Καρδιακό φύσημα και παιδί - Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο παιδίατρος μπορεί να εντοπίσει ένα φύσημα κατά τη διάρκεια μίας εξέτασης ρουτίνας, με το στηθοσκόπιο και ακούγοντας τους ήχους της καρδιάς. Το παιδί καλό είναι να παραμένει ήρεμο. Στην περίπτωση που ο παιδίατρος διαγνώσει φύσημα, θα εξετάσει την έντασή του ώστε να κρίνει εάν είναι αθώο ή πρόκειται για παθολογικό φύσημα. Σε μία τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί εξέταση του παιδιού από παιδοκαρδιολόγο.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved