Το παιδί σας υπνοβατεί; Τι να κάνετε

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς αν το παιδί τους υπνοβατεί.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Το παιδί σας υπνοβατεί; Τι να κάνετε

Η υπνοβασία περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία κατά τη διάρκεια του ύπνου, το παιδί μπορεί να σηκωθεί να περπατήσει, ωστόσο πολλά παιδιά μπορούν να εμφανίσουν και άλλα χαρακτηριστικά όπως να καθίσουν στο κρεβάτι, να επισκεφτούν το μπάνιο κ.α, για περίπου 5 έως 20 λεπτά. Ένα παιδί που υπνοβατεί μπορεί ταυτόχρονα να μιλά όσο κοιμάται και να ξυπνήσει αλλά να δείχνει και να νιώθει ζαλισμένο. Στην πλειοψηφία των περιστατικών το παιδί θα επιστρέψει μόνο του στο κρεβάτι, ενώ σε κάθε περίπτωση, την επόμενη ημέρα δεν θα θυμάται τίποτα από το περιστατικό. Συνήθως η υπνοβασία εμφανίζεται μετά από 2 ώρες αφότου αποκοιμήθηκε, καθώς ο εγκέφαλος βρίσκεται στο στάδιο του βαθύ ύπνου.

Η υπνοβασία αποτελεί μία οικογενή διαταραχή, μία παραϋπνία όπως και οι νυκτερινοί τρόμοι. Οι λόγοι εμφάνισης της μπορεί να ποικίλουν και εκτός της κληρονομικότητας σχετίζεται και με παράγοντες όπως το άγχος, η έλλειψη ύπνου, ο διακοπτόμενος ύπνος και ο πυρετός.

paidi ypnovatei 2

Οι γονείς θα πρέπει να δείξουν την απαραίτητη προσοχή, καθώς η υπνοβασία μπορεί να κρύβει κινδύνους για ενδεχόμενα ατυχήματα, για όσο χρόνο διαρκεί. Παρόλο αυτά θα πρέπει να παρακολουθούν το παιδί, για όση ώρα διαρκεί η υπνοβασία, χωρίς να επιχειρήσουν να το ξυπνήσουν. Με ήρεμες και ήπιες κινήσεις θα πρέπει να το οδηγήσουν στο κρεβάτι του. Ωστόσο, έπειτα από ένα περιστατικό υπνοβασίας, θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουν όσο γίνεται τον κίνδυνο. Οι πόρτες και τα παράθυρα θα πρέπει να είναι καλά ασφαλισμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ όλα τα αιχμηρά αντικείμενα θα πρέπει να είναι απομακρυσμένα από το δωμάτιο του παιδιού. Δεν συνίσταται η αγορά κρεβατιού – κουκέτας καθώς το ύψος μπορεί να γίνει επικίνδυνο εάν σηκωθεί το παιδί. Πολλές φορές προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα εκδήλωσης υπνοβασίας οι γονείς μπορούν να βάζουν ήρεμη και χαλαρωτική μουσική και να φροντίζουν ώστε το παιδί να έχει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Επιπρόσθετα, ένα στοιχείο που μπορεί να επιδεινώνει την υπνοβασία είναι η γεμάτη ουροδόχος κύστη, οπότε είναι καλό πριν πέσει το παιδί για ύπνο να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση υγρών.

Ο παιδίατρος θα πρέπει να ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του παιδιού, ενώ μία μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει, είναι το συχνό ξύπνημα μέσα στη νύχτα προκειμένου να αποβάλλει το παιδί αυτή τη συνήθεια. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συστήσει τη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών που προκαλούν βαθύτερο ύπνο, ώστε να περιορίζεται η συχνότητα αυτών των επεισοδίων.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved