Δεύτερο lockdown: Σε ποιες περιπτώσεις επισκεπτόμαστε τον παιδίατρο;

Δεδομένου ότι διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με την παγκόσμια πανδημία να αποτελεί τον νούμερο ένα εχθρό για τη δημόσια υγεία, είναι καλό οι γονείς να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να εκθέτουν τόσο τα παιδιά τους όσο και τους ίδιους σε όσο το δυνατό μικρότερο κίνδυνο.

Δεύτερο lockdown: Σε ποιες περιπτώσεις επισκεπτόμαστε τον παιδίατρο;

Μπορεί για τους περισσότερους γονείς η επίσκεψη στο ιατρείο να θεωρείται επικίνδυνη και μία πιθανή απειλή ως προς το ενδεχόμενο να κολλήσουν κορωνοϊο, ωστόσο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελείται καθώς είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερούν οι τακτικοί εμβολιασμοί του παιδιού.

Τα εμβόλια ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και δεν θα πρέπει να αμελούνται. Ιδιαίτερα για τα βρέφη και τα νήπια που εκτίθενται σε μία πληθώρα ασθενειών, δεν θα πρέπει κανένα εμβόλιο και καμία επαναληπτική δόση να αμελείται και να καθυστερεί, γιατί αυτό θα εκθέσει σε μεγάλο κίνδυνο το παιδί ως προς σοβαρά νοσήματα, όπως η μηνιγγίτιδα, ο πνευμονιόκοκκος και ο κοκκύτης. Η σημασία του επαναληπτικού εμβολιασμού είναι τεράστια, καθώς έτσι αναγκάζεται ο οργανισμός να βρεθεί αντιμέτωπος με το αντιγόνο, να το αναγνωρίσει και να το «θυμηθεί» για ακόμη μία φορά παράγοντας μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, ώστε να είναι σε θέση μελλοντικά να εμποδίσει επαρκώς την είσοδο του μικροοργανισμού.

lockdown 2 episkepsi ston paidiatro 2

Ένα δεύτερο στοιχείο που θα πρέπει να κινητοποιεί τους γονείς, να τους κάνει να παραμερίσουν το φόβο και να μην αμελήσουν την επίσκεψη στον παιδίατρο, είναι η σωστή παρακολούθηση του παιδιού, όταν αυτή προβλέπεται σε καθορισμένα ηλικιακά – αναπτυξιακά στάδια. Πράγματι, πολλές επισκέψεις αποτελούν «ορόσημο» ως προς την εκτίμηση της φυσιολογικής πορείας του παιδιού και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά σημαντικές ως προς την έγκαιρη διάγνωση ψυχοσωματικών ανωμαλιών. Παρόλο αυτά δεδομένων των τόσο δύσκολων συγκυριών θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, πριν την προσέλευση στο ιατρείο και ανεξάρτητα από την αιτιολογία, οι γονείς θα πρέπει να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού με τον παιδίατρο. Στην περίπτωση που πρόκειται για παραλαβή ενός εγγράφου, όπως ένα παραπεμπτικό, μία βεβαίωση ή μία συνταγογράφηση, κατά την οποία δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του παιδιού, συνίσταται να προσέρχεται μόνο ένα άτομο και πάντα έπειτα από τηλεφώνημα, ώστε να περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος παραμονής στο ιατρείο. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι η τηλεφωνική επικοινωνία και στη συνέχεια η προσέλευση, μόνο όταν την εγκρίνει ο παιδίατρος, στο ιατρείο την καθορισμένη ώρα, ούτε νωρίτερα ούτε και με καθυστέρηση, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός στην αίθουσα αναμονής.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved