Πώς επηρεάζεται η αρτηριακή πίεση από την εγκυμοσύνη; (vid)

Γιατί είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση κατά τη διάρκεια της κύησης.

Μενέλαος Λυγνός
Πώς επηρεάζεται η αρτηριακή πίεση από την εγκυμοσύνη; (vid)

.

Bigstock

Οι ορμονικές αλλαγές της κύησης προκαλούν διαστολή των αγγείων (δηλαδή μεγαλώνει η διάμετρός τους), ώστε το κυκλοφορικό σύστημα της μέλλουσας μαμάς να είναι σε θέση να καλύψει και τις ανάγκες του μωρού,

Συνεπεία της διαστολής αυτής ήδη από τα πρώτα στάδια της κύησης καταγράφεται πτώση της αρτηριακής πίεσης της εγκύου. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις η καταγραφή χαμηλής αρτηριακής πίεσης είναι και το πρώτο σημείο εγκυμοσύνης, που αισθάνεται μία γυναίκα.

Η πτώση, που καταγράφουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης δεν είναι η ίδια σε όλες τις γυναίκες. Στις περισσότερες η μεν συστολική πίεση καταγράφει μία πτώση της τάξης των 5mmHg με 10mmHg, ενώ η δε διαστολική καταγράφει πτώση μέχρι και 15mmHg σε μία φυσιολογική κύηση.

Συνήθως, η αρτηριακή πίεση της εγκύου καταγράφει τη χαμηλότερη τιμή της στις 24 εβδομάδες της κύησης. Στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα επιστέφει η αρτηριακή πίεση μετά τον τοκετό.

Δείτε πώς επηρεάζεται η αρτηριακή πίεση της γυναίκας από την εγκυμοσύνη στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved