Εγκυμοσύνη: Πώς η υπέρταση μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη;

Η υπέρταση στην εγκυμοσύνη ενδέχεται να επηρεάσει τη μνήμη της μητέρας σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Εγκυμοσύνη: Πώς η υπέρταση μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, οι γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με υπέρταση ή προεκλαμψία κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης τους, είναι πιο επιρρεπείς στην απώλεια μνήμης και στις μαθησιακές δυσκολίες, ακόμα και δεκαπέντε χρόνια μετά τον τοκετό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 596 γυναίκες που γέννησαν 15 περίπου χρόνια πριν. Από τις 596, το 18% παρουσίασε υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μία σειρά δοκιμών για την αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας των γυναικών και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μνήμη και οι δυνατότητες μάθησης, ήταν ελαφρώς χειρότερες στις γυναίκες που είχαν υπέρταση στην εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα πώς οι υπερτασικές διαταραχές επηρεάζουν τη μνήμη, ωστόσο υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Η επικρατέστερη πάντως σχετίζεται με την άμεση σχέση της καρδιαγγειακής υγείας και της υγείας του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν έχετε ή είχατε υπέρταση στην εγκυμοσύνη, ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τη μνήμη σας είναι η πρόληψη.

Τι μπορείτε να κάνετε μετά αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας για να ενισχύσετε τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου;

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Το υπερβολικό βάρος είναι επιβλαβές για την υγεία του εγκεφάλου. Διατηρήστε το δείκτη μάζας σώματός σας (ΔΜΣ) σε ένα υγιές εύρος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, προσπαθήστε να μην πάρετε παραπάνω κιλά από αυτά που θα σας πει ο γιατρός σας.

Ακολουθήστε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Ενισχύστε την υγεία του εγκεφάλου σας εντάσσοντας στη διατροφή σας τροφές όπως το αβοκάντο, το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι φακές και τα καρύδια. Οι παραπάνω τροφές θεωρούνται ότι ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πίνετε αρκετό νερό

Το νερό είναι ζωτικής σημασία για την ανθρώπινη ζωή, καθώς συμμετέχει σε κάθε χημική αντίδραση που γίνεται στον εγκέφαλο. Η επαρκής κατανάλωση νερού λοιπόν είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να υποτιμάται.

Κοιμηθείτε αρκετές ώρες το βράδυ

Ο ύπνος είναι ευεργετικός για τον εγκέφαλο και είναι πολύ σημαντικός για τη διαμόρφωση και της διατήρηση της γνώσης.

Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Η σωματική δραστηριότητα ωφελεί συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου όπως αυτές που σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη. Επιπλέον, διατηρεί υγιή τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved