Διατροφή εγκύου στο 1ο τρίμηνο: Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διατροφή εγκύου στο 1ο τρίμηνο: Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Ειδικά όμως το πρώτο τρίμηνο, που πιθανόν να ταλαιπωρείστε από ναυτίες, ζαλάδες και εμετούς είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας αφού υπάρχουν τροφές, που επιδεινώνουν τη ναυτία και τροφές, που περιορίζουν την έντασή της.

Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση τροφίμων με πολλά λιπαρά, ή σάλτσες, αλλά και τα τηγανιτά, συνδέεται με πρόκληση ή επιδείνωση της ναυτίας. Αντίθετα τροφές πλούσιες σε άμυλο, πρωτεΐνη και βιταμίνη B6 (π.χ. ζυμαρικά, ρύζι ή κοτόπουλο) ενδέχεται να σας προσφέρουν κάποια ανακούφιση.

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι ταξινομούν τις τροφές σε πέντε κατηγορίες: σύνθετοι υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι και πρωτεϊνούχες τροφές , και τέλος έλαια, λιπαρά και γλυκά.

Οι υδατάνθρακες, τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται από τις πιο σημαντικές κατηγορίες τροφών. Για αυτό πρέπει ν’αποτελούν τη βάση των γευμάτων σας και να συνδυάζονται με αμυλούχες και πρωτεϊνούχες τροφές.

Τα έλαια, λίπη και τα γλυκά περιέχουν κάποια πολύτιμα συστατικά, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Από κάθε ομάδα να επιλέγετε πολλά τρόφιμα εναλλάξ, ώστε να παρέχετε στο μωρό σας όσο το δυνατό περισσότερα συστατικά.

Οι πρωτεϊνες, οι υδατάνθρακες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να είναι στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

diatrofi stin egkimosini kai nayties 4

Λιπαρά οξέα

Καθώς ο εγκέφαλος, τα μάτια και το νευρικός σύστημα του μωρού συνεχίζουν να αναπτύσσονται , είναι σημαντικό να παίρνετε καθημερινά άφθονα βασικά λιπαρά οξέα. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα έλαιά τους, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και δύο μερίδες λιπαρό ψάρι, όπως σολομός και σκουμπρί, σας παρέχουν ό,τι χρειάζεστε.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Ο σίδηρος είναι σημαντικός γιατί το ήπαρ του μωρού αρχίζει να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια , που χρειάζονται αυτό το μεταλλικό στοιχείο. Απαντάται στο άπαχο κόκκινο κρέας, στα ψάρια, σε εμπλουτισμένο ψωμί και δημητριακά, στα φασόλια και τις φακές. Το φολικό οξύ, μια βιταμίνη Β, είναι επίσης πολύ σημαντικό το πρώτο τρίμηνο. Μπορείτε να το παίρνετε από συμπληρώματα και από τροφές όπως φακές, ρεβίθια, καφέ ρύζι, σιτάλευρο, εσπεριδοειδή και παπάγια.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Στις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε συγκαταλέγονται οι πλούσιες σε βιταμίνες Α ( όπως το συκώτι) γιατί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν συγγενείς ανωμαλίες και το μη παστεριωμένο γάλα και τυρί λόγω του κινδύνου λιστέριας.

Δεν χρειάζεται να «τρώτε για δύο». Αντίθετα με όσα λέγονται, χρειάζεστε μόνο 200 θερμίδες επιπλέον την ημέρα στην εγκυμοσύνη και λιγότερες στο πρώτο τρίμηνο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved