Τέσσερις σημαντικές ερωτήσεις που κάνει κάθε εγκυμονούσα στον γιατρό της

Μια μέλλουσα μαμά έχει, αδιαμφισβήτητα, πολλές απορίες

Τέσσερις σημαντικές ερωτήσεις που κάνει κάθε εγκυμονούσα στον γιατρό της

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στη μέλλουσα μαμά. Από τη μία, νιώθει τεράστια χαρά για το ευχάριστο και μαγικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στο σώμα της, αλλά παράλληλα έρχεται αντιμέτωπη με τεράστιο άγχος και αγωνία για την έκβαση της εγκυμοσύνης της, κάτι που με τη σειρά του γεννά πολλά ερωτήματα.

Ποια είναι τα σημαντικότερα από αυτά;

«Υπάρχει κατάλληλη διατροφή που μπορώ ή πρέπει να ακολουθήσω;»

Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ή υποχρεωτική διατροφή που οφείλει μια μέλλουσα μαμά να ακολουθήσει, αλλά ένας ισορροπημένος τρόπος για να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για εκείνη και το μωρό της. Σίγουρα, βέβαια, θα χρειαστεί μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου και άλλων βιταμινών για να υποστηρίξει το 50% της αύξηση του όγκου του αίματος και την ενίσχυση αποθήκευσης σιδήρου στο έμβρυο.

«Μπορώ να κάνω σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;»

Για τα περισσότερα ζευγάρια η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μια άγνωστη, καινούρια και δύσβατη περιοχή που εγείρει ερωτηματικά τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα, ειδικά όσον αφορά τη σεξουαλική τους συνεύρεση. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζει το ζευγάρι είναι ότι σε γενικές γραμμές και μέχρι τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης μπορούν να έχουν μια υγιή σεξουαλική ζωή, εφόσον βέβαια δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι υγείας. Μάλιστα αρκετοί γυναικολόγοι συμβουλεύουν τις ασθενείς τους να κάνουν σεξ μέχρι και τον 9ο μήνα (με τις κατάλληλες οδηγίες βέβαια) γεγονός που βοηθάει στον φυσιολογικό τοκετό. Παρόλα αυτά, κάποιες εγκυμονούσες εκδηλώνουν άρνηση για σεξουαλική επαφή ιδιαίτερα μετά τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης.

2cf391bc0b55d955dbd1eeb925a0b197

«Μπορώ και πρέπει να γυμνάζομαι; Και αν ναι, πως;»

Όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και συνιστάται η άσκηση καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης αν φυσικά, δεν συντρέχουν προβλήματα κατά την κύηση. Η γυμναστική βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, βελτιώνει τη στάση του σώματος και εμποδίζει την εμφάνιση κάποιων κοινών προβλημάτων, όπως οι πόνοι στην πλάτη ενώ παράλληλα, προετοιμάζει το σώμα για τη γέννα. Προτιμήστε αθλήματα όπως το κολύμπι ή το αερόμπικ χαμηλής έντασης και αποφύγετε αυτά που απαιτούν στροφική κίνηση της μέσης ή βαθιές κάμψεις των γονάτων.

«Μπορώ να βάψω τα μαλλιά ή τα νύχια μου;»

Πολλές γυναίκες, που λόγω της επίδρασης των ορμονών, βιώνουν ψυχολογικές μεταπτώσεις και κυκλοθυμίες κατά την εγκυμοσύνη τους μπορούν να βελτιώσουν την ψυχολογία τους μέσα από την περιποίηση των νυχιών ή των μαλλιών τους. Οι περισσότεροι γυναικολόγοι είναι υπέρ της βαφής των μαλλιών και των νυχιών, ιδίως μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι φόβοι ότι η βαφή είναι επικίνδυνη κατά την εγκυμοσύνη προκύπτουν από κάποιες -περιορισμένου δείγματος- μελέτες που έδειξαν ότι ορισμένα χημικά συστατικά διαπερνούν το δέρμα του κεφαλιού χωρίς, όμως, να υπάρχουν σαφή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι βλάπτουν το έμβρυο.

Διαβάστε ακόμα:

Οι καλύτερες επιλογές για πρωινό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Χουρμάδες & εγκυμοσύνη: Τι σχέση μπορεί να έχουν;

Τρεις στάσεις για εύκολο και ανώδυνο τοκετό

«8 πράγματα που θα ήθελα να ξέρει ο σύζυγός μου πριν γίνουμε γονείς» μια νέα μαμά εξομολογείται

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved