Οι αλλαγές σε μαλλιά και νύχια την περίοδο της εγκυμοσύνης – Τι να περιμένετε

Ποιες αλλαγές στα μαλλιά και τα νύχια είναι φυσιολογικές στην εγκυμοσύνη;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Οι αλλαγές σε μαλλιά και νύχια την περίοδο της εγκυμοσύνης – Τι να περιμένετε
Bigstock

Το σώμα αλλάζει με διάφορους τρόπους την περίοδο της εγκυμοσύνης και οι αλλαγές στα μαλλιά και τα νύχια είναι από τις πιο εμφανείς. Σύμφωνα με έρευνες, το 90% των γυναικών αναφέρουν ότι παρατήρησαν αλλαγές στα μαλλιά, την επιδερμίδα ή τα νύχια τους στην εγκυμοσύνη και οι παρακάτω είναι οι πιο συνηθισμένες, σύμφωνα με του YouAreMom.

Λιγότερη τριχόπτωση

Στην εγκυμοσύνη, τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της τρίχας με αποτέλεσμα τη λιγότερη τριχόπτωση. Μετά τον τοκετό ο κύκλος ζωής της τρίχας επανέρχεται στο φυσιολογικό του μοτίβο και είναι πιθανό να παρατηρήσετε έντονη τριχόπτωση που διαρκεί έως και έναν χρόνο μετά τον τοκετό.

Πιο μακριά μαλλιά

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, τα μαλλιά τους έγιναν πιο πυκνά και ότι μάκραιναν πιο γρήγορα. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό επίσης, αναφέρει ότι είχε τριχοφυΐα σε ανεπιθύμητα σημεία όπως στο πρόσωπο, τα χέρι ή ακόμα και την πλάτη.

v-xoriaki-egkymosyni.jpg

Λευκονυχία

Ο όρος λευκονυχία περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται λευκές γραμμές ή κηλίδες στα νύχια. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα τραυματισμού στην κοίτη του νυχιού ή αλλεργικής αντίδρασης από κάποιο προϊόν. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Dermatology αναφέρει ότι είναι μία από τις πιο συχνές αλλαγές που παρατηρούνται στην εγκυμοσύνη.

Η λευκονυχία εξαφανίζεται από μόνη της όσο μεγαλώνει το νύχι, σε διάστημα περίπου 6 με 8 μηνών.

Μελανωνυχία

Η μελανωνυχία, από την άλλη αναφέρεται στην εμφάνιση μαύρων ή καφέ κηλίδων ή γραμμών στα νύχια που ξεκινούν συνήθως από τη βάση του νυχιού και φτάνει μέχρι την άκρη του. Η μελανωνυχία είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Στην εγκυμοσύνη μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Νόσος Addison
  • Τραύμα
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης D
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Υποσιτισμός

Τα νύχια μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα

Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν τα παπούτσια είναι μικρά για το μέγεθος του ποδιού. Την περίοδο της εγκυμοσύνης τα πόδια πρήζονται, σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, μεγαλώνουν κατά μισό ή ένα νούμερο, για αυτό και καλό είναι να φοράτε παπούτσια άνετα και στο κατάλληλο μέγεθος.

Τα νύχια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα

Οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη κάνουν τα νύχια να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Ωστόσο, ίσως παρατηρήσετε ότι είναι πιο αδύναμα, ότι σπάνε πιο εύκολα. Η αδυναμία των νυχιών μπορεί να οφείλεται και στην έλλειψη σε βιταμίνη Β, η οποία υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και τα αυγά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved