Πρησμένα πόδια στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τρόποι να ανακουφιστείτε

  • Τι προκαλεί το πρήξιμο στα πόδια στην εγκυμοσύνη;
  • Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε
Πρησμένα πόδια στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τρόποι να ανακουφιστείτε

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, το σώμα αλλάζει για να φιλοξενήσει το έμβρυο που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει στην μήτρα. Από τις πιο συνήθεις αλλαγές είναι το πρήξιμο στα πόδια που παρατηρείται περίπου σε 8 στις 10 έγκυες.

«Το πρήξιμο των ποδιών στην εγκυμοσύνη είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο» αναφέρει η γυναικολόγος δρ Sherry Ross. «Αρκεί να σκεφτούμε ότι το σώμα τη ς γυναίκας παράγει 50% παραπάνω αίμα και άλλα υγρά σώματος για να μπορέσει το μωρό να αναπτυχθεί σωστά».

Τι προκαλεί το πρήξιμο στα πόδια στην εγκυμοσύνη;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν το πρήξιμο των ποδιών στην εγκυμοσύνη. Ο πρώτος είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν έτσι και αλλιώς στο σώμα κατά την κύηση όπως είναι η αύξηση του όγκου τουπλάσματος στο αιμα. Για παράδειγμα μεταξύ της 28ης και της 40ης εβδομάδας, ο όγκος του πλάσματος του αίματος είναι σχεδόν ο διπλάσιος σε σχέση με πριν την εγκυμοσύνη. Το πρήξιμο ωστόσο μπορεί να ξεκινήσει οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης και οι λόγοι διαφέρουν ανά στάδιο της εγκυμοσύνης.

Στο πρώτο τρίμηνο

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της ορμόνης ρελαξίνης είναι ήδη αυξημένα. Η ρελαξίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες και τον πλακούντα και μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για τη χαλάρωση των συνδέσμων στη λεκάνη κατά τον τοκετό , ενώ παράλληλα μαλακώνει και διευρύνει τον τράχηλο.

Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, σημειώνονται τα υψηλότερα επίπεδα ρελαξίνης συνολικά κατά την εγκυμοσύνη το οποίο πιθανά να εξηγεί και γιατί τα πόδια πρήζονται από τόσο νωρίς.

Το δεύτερο τρίμηνο

Στο δεύτερο τρίμηνο, τα υγρά του σώματος αρχίζουν να συσσωρεύονται στο κάτω μέρος του σώματος και ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες ή μετά από πολύωρη ορθοστασία.

Το τρίτο τρίμηνο

Το τρίτο τρίμηνο ξεκινά και επίσημα την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης και σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης τα πρησμένα πόδια είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα. «Κατά το τρίτο τρίμηνο, η αναπτυσσόμενη μήτρα ασκεί πίεση στα κάτω άκρα κάνοντας το πρήξιμο ακόμα πιο έντονο στα πόδια και τους αστραγάλους»

Εκτός από τα υγρά του σώματος τα οποία έχουν αυξηθεί, το βάρος της μήτρας προσθέτει επιπλέον πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το έμβρυο επίσης πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα η οποία επιβραδύνει τη ροή του αίματος προς τα πόδια και πίσω στην καρδιά.

prismena podia sthn egkymosyni

Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Συστηματική γυμναστική

Η γυμναστική ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και μειώνει το πρήξιμο στα πόδια αλλά και γενικά.

Περιορισμένη κατανάλωση αλατιού

Αποφύγετε τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού. Οι τροφές αυτά προκαλούν κατακράτηση υγρών η οποία επιδεινώνει το πρήξιμο.

Δοκιμάστε κάλτσες που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος

Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε ειδικές κάλτσες που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα.

Μείνετε ενυδατωμένες

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολόγων, η έγκυος πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον οκτώ με δώδεκα ποτήρια νερό την ημέρα.

Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε

Η ορθοστασία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να εντείνει το πρήξιμο των ποδιών.

Κάντε μασάζ στα πόδια

Το προγεννητικό μασάζ εκτός από χαλάρωση και ανακούφιση από πόνους μπορεί και να μειώσει το οίδημα.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved