Τα περίεργα όνειρα της εγκύου

Τι όνειρα βλέπουν οι έγκυες και τι σημαίνουν;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Τα περίεργα όνειρα της εγκύου
Bigstock

Η αϋπνία και οι διαταραχές ύπνου ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τα «ζωντανά» και περίεργα όνειρα είναι ένα ακόμα ιδιαίτερο στοιχείο του ύπνου στην εγκυμοσύνη από το πρώτο μέχρι και το τρίτο τρίμηνο.

Μαμάδες περιγράφουν όνειρά τους στο Mom.com:

«Είχα ένα κάπως “πικάντικο” όνειρο για τον Tim Tebow, το οποίο είναι περίεργο γιατί δεν μου άρεσε ποτέ πριν ως άντρας».

«Σε όλη μου την εγκυμοσύνη ονειρευόμουν συνέχεια αρκούδες. Μικρές, μεγάλες, όλα τα είδη»

«Είχα κάτι τρελά όνειρα του τύπου ότι γεννούσα ένα 4χρονο κορίτσι. Τελικά έκανα αγόρι.»

«Το πρώτο μου παιδί κλωσούσε τόσο πολύ στην κοιλιά που ονειρευόμουν ότι έσπασε το τοίχωμα της μήτρας και έπεσε από την κοιλιά πρόωρα. Όταν το έπιασε άρχισε να ανεβαίνει στον ουρανό σαν μπαλόνι.»

«Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη ονειρευόμουν συνέχεια ότι γεννούσα γατάκια. Στη δεύτερη εγκυμοσύνης έβλεπα συνέχεια ότι έσπασαν τα νερά μου μπροστά από μία ψησταριά».

«Συνέχεια ονειρευόμουν ότι ήμουν στο νερό και ότι με έπαιρνε το ρεύμα σε ένα ποτάμι ή στον ωκεανό»

Τα περίεργα όνειρα είναι απόλυτα φυσιολογικά, αναφέρει η γυναικολόγος dr Sears. «Στην εγκυμοσύνη τα όνειρα είναι διαφορετικά, γιατί και ο ύπνος είναι διαφορετικός» υποστηρίζει λέγοντας ότι την περίοδο της εγκυμοσύνης οι γυναίκες περνούν περισσότερο χρόνο στο στάδιο REM ύπνου, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα όνειρα και πιο εύκολα ξυπνήματα.

Έγκυος κοιμάται στο πλάι.

Bigstock

Γιατί οι έγκυες βλέπουν περίεργα όνειρα

Σύμφωνα με τους ειδικούς η βασική αιτία για τα περίεργα όνειρα της εγκύου είναι οι ορμονικές αλλαγές. Δεν είναι, όμως, η μόνη. Εκτός από τις μαμάδες, και πολλοί μπαμπάδες αναφέρουν ότι έχουν περίεργα όνειρα ειδικά λίγο πριν τη γέννηση του μωρού, αναφέρει η dr Sears.

Τι σημαίνουν τα περίεργα όνειρα της εγκυμοσύνης

Τα περίεργα όνειρα στην εγκυμοσύνη να σημαίνουν πολλά διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, τα όνειρα που η μαμά βλέπει ότι της πέφτει το μωρό, ότι χάνει το μωρό ή ότι δεν έχει γάλα, σημαίνουν ότι έχει άγχος για τον επικείμενο ερχομό του νέου μέλους. Άλλα, πιο τρυφερά μπορεί να σηματοδοτούν την αρχή του δεσίματος με το μωρό. Το σίγουρο είναι ότι δεν προμηνύουν πράγματα που θα συμβούν αλλά μάλλον προκύπτουν από την συναισθηματική κατάσταση της εγκύου.

«Ο ύπνος στην εγκυμοσύνη περιλαμβάνει όνειρα τα οποία αντανακλούν τις ανησυχίες των εγκύων, οι οποίες αλλάζουν στα διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης» εξηγεί η dr Sears. Αυτό σημαίνει ότι τα όνειρα μπορεί να αλλάζουν ανά τρίμηνο. Στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης πιο συνηθισμένα είναι τα κακά όνειρα για τον τοκετό ή για την υγεία του μωρού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved