Ποια είναι τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης;

Τις πρώτες εβδομάδες τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης δεν είναι ευδιάκριτα. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Ποια είναι τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης;
Bigstock

Στην εγκυμοσύνη το γονιμοποιημένο ωάριο κανονικά προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας όπου και αναπτύσσεται. Εάν δεν συμβεί αυτό και το ωάριο εμφυτευτεί και ξεκινήσει να αναπτύσσεται έξω από την κύρια κοιλότητα της μήτρας, έχουμε την λεγόμενη έκτοπη κύηση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις έκτοπης κύησης το ωάριο προσκολλάται στη σάλπιγγα, στην ωοθήκη ή στο κάτω μέρος της κοιλότητας της μήτρας.

Η έκτοπη κύηση διακόπτεται σε διάστημα μερικών εβδομάδων, καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο δεν μπορεί να επιβιώσει. Το πρώτο διάστημα τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης μπορεί να μην είναι ευδιάκριτα για αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά καμπανάκια.

proto-trimino-egkymosynis-(2).jpg

Τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης

Όπως διαβάζουμε στο Mom.com, στην αρχή, τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από αυτά μίας «κανονικής» εγκυμοσύνης: καθυστέρηση, πρησμένο στήθος, ναυτίες. Όσο περνάνε οι εβδομάδες θα παρατηρήσετε ότι έχετε ήπια αιμορραγία που συνοδεύεται από πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Αυτό συμβαίνει γιατί το ωάριο προσπαθεί να μεγαλώσει σε ένα μέρος όπου δεν είναι φιλόξενο για αυτό.

Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται και πόνος στον ώμο ή πόνος όμοιο με αυτό που προκαλεί η δυσκοιλιότητα. Αυτό είναι συνήθως ένα πιο σοβαρό σύμπτωμα το οποίο προκύπτει από την εσωτερική αιμορραγία της σάλπιγγας.

Πότε ξεκινούν τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης;

Από τα πρώτα συμπτώματα της έκτοπης κύησης είναι η ήπια αιμορραγία, η οποία συνήθως παρατηρείται έξι με οκτώ εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο. Οι πιθανότητες είναι αυξημένες για τις γυναίκες που είχαν στο παρελθόν έκτοπη κύηση. Το ίδιο και οι γυναίκες που έχουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα όπως χλαμύδια ή γονόρροια. Οι φλεγμονές που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις στις σάλπιγγες, αυξάνουν τον κίνδυνο για έκτοπη κύηση.

Εκτός των παραπάνω αυξημένος είναι ο κίνδυνο και για:

  • Γυναίκες που μένουν έγκυες μέσω κάποιας μεθόδου υποβοηθούμενης παραγωγής
  • Γυναίκες που έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση μίας κλειστής ή κατεστραμμένης σάλπιγγας.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved