Γιατί οι σάλπιγγες μπορεί να «βουλώσουν»; (vid)

Γιατί μία σάλπιγγα μπορεί να «κλείσει»;

Μενέλαος Λυγνός
Γιατί οι σάλπιγγες μπορεί να «βουλώσουν»; (vid)

Οι σάλπιγγες είναι δύο λεπτοί σωλήνες – μία αριστερή και μία δεξιά – που συνδέουν τη δεξιά και την αριστερή γωνία της ενδομητρικής κοιλότητας (κέρατα της μήτρας είναι ο ανατομικός όρος) με την περιτοναϊκή κοιλότητα, στην οποία εντοπίζονται οι ωοθήκες.

Έτσι η κάθε σάλπιγγα έχει ένα μητριαίο στόμιο, που «ανοίγει» μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα και ένα κοιλιακό στόμιο, το οποίο «ανοίγει» πλησίον της ομόπλευρης ωοθήκης (αριστερή σάλπιγγα – αριστερή ωοθήκη και δεξιά σάλπιγγα – δεξιά ωοθήκη).

Εναλλακτική ονομασία των σαλπίγγων είναι ωαγωγοί, αφού δια των σωλήνων αυτών το «ωάριο» μετά την ωοθυλακιορρηξία «άγεται» (δηλαδή «οδηγείται») προς την ενδομητρική κοιλότητα. Στη διαδρομή του αυτή, αν εντός της σάλπιγγας συναντήσει ζωντανά σπερματοζωάρια, τότε επιτυγχάνεται η γονιμοποίηση. Πάντως, φαίνεται, πως η σημασία των σαλπίγγων για τη γονιμότητα της γυναίκας είναι πιο πολύπλοκη από αυτή του να παρέχουν απλά την «οδό» του ωαρίου προς την ενδομητρική κοιλότητα.

Σε κάθε περίπτωση, αν η σάλπιγγα είναι μη διαβατή, η πορεία του ωαρίου προς την ενδομητρική κοιλότητα παρεμποδίζεται και η γονιμοποίηση του ωαρίου μέσω της μη διαβατής αυτής σάλπιγγας είναι αδύνατη. Έτσι «κλειστή» σάλπιγγα, σημαίνει «μη λειτουργική» σάλπιγγα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μάθετε για τους λόγους απόφραξης των σαλπίγγων στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr.



Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved