Πολλαπλή κύηση και διατροφή: Πρέπει να τρώτε περισσότερο;

Είναι διαφορετικές οι διατροφικές ανάγκες μιας πολύδυμης κύησης;

Νίκη Παπανικολάου
Πολλαπλή κύηση και διατροφή: Πρέπει να τρώτε περισσότερο;
Τι να τρώει μια γυναίκα με πολύδυμη κύηση; Bigstock

H διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Αν περιμένετε δίδυμα ή περισσότερα μωρά αντιλαμβάνεστε ότι οι διατροφικές σας ανάγκες είναι ελαφρώς μεγαλύτερες. Αυτό όμως δεν μεταφράζεται σε διπλές μερίδες λόγω της πολλαπλής κύησης.

Αν και ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας συμβουλέψει κατάλληλα για το τι πρέπει να τρώτε και τι όχι, θα σας δώσουμε μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της πολύδυμης εγκυμοσύνης σας.

Expectant Mother Holding Bowl With Fresh Vegetable Salad

Πρέπει να τρώω περισσότερο από ό,τι αν περίμενα ένα μωρό;

Όχι, δεν χρειάζεται τρώτε. Οι συμβουλές για υγιεινή διατροφή είναι οι ίδιες είτε περιμένετε δίδυμα ή περισσότερα είτε ένα μωρό. Ακούστε το σώμα σας. Τρώτε όταν πεινάτε πραγματικά και όχι γιατί απλά έχετε μια λιγούρα.

Προσπαθήστε να έχετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, με πολλά φρέσκα και όχι επεξεργασμένα τρόφιμα. Θα σας βοηθήσει να αυξήσετε το βάρος σας σταδιακά ενώ θα βοηθήσετε τα μωρά σας να αναπτυχθούν σωστά, λαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι εκείνη όπου τα καθημερινά σας γεύματα περιλαμβάνουν μια ποικιλία από τις τέσσερις κύριες ομάδες τροφίμων:

  • Φρούτα και λαχανικά , είτε φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα Στόχος να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα.
  • Αμυλούχα τρόφιμα, όπως πατάτες και, ιδανικά ολικής αλέσεως, ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί.
  • Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως άπαχο, καλοψημένο κρέας, ψάρι, αυγά και όσπρια. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών.
  • Γαλακτοκομικά, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι, που περιέχουν ασβέστιο.

Θα λάβουν τα μωρά μου αρκετά θρεπτικά συστατικά εάν μερικές φορές δυσκολεύομαι να φάω;

Όχι, αρκεί να μην υποφέρετε από έντονους εμετούς που μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με τον γιατρό σας:

  • Αν ταλαιπωρείστε με εμετούς και μετά το πρώτο τρίμηνο
  • Αν δυσκολεύεστε να συγκρατήσετε το φαγητό και ο εμετός είναι η μόνη λύση για να ανακουφιστείτε.

Δυστυχώς, η ναυτία είναι συνηθισμένη στην εγκυμοσύνη και πολλές γυναίκες που περιμένουν δίδυμα ή περισσότερα μωρά, ταλαιπωρούνται για αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα.

Nutrition Needs During Pregnancy. Pregnant Woman Eating Fresh Vegetable Salad At Home

Θα χρειαστώ επιπλέον βιταμίνες ή συμπληρώματα;

Όσα μωρά κι αν περιμένετε, θα πρέπει να λαμβάνετε τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια (mcg) φυλλικού οξέος ημερησίως για τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας . Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει να λαμβάνετε υψηλότερη ημερήσια δόση 5 mg φυλλικού οξέος εάν ο ΔΜΣ σας είναι πάνω από 30 .

Θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε συμπλήρωμα που περιέχει 10 mcg βιταμίνης D κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εγκυμοσύνης σας αλλά και στη περίοδο του θηλασμού.

Πόσες θερμίδες χρειάζομαι καθημερινά;

Οι διατροφικές ανάγκες της κάθε εγκύου δεν είναι οι ίδιες. Αντί να μετράτε θερμίδες , φροντίστε να τρώτε μικρά συχνά σνακ χωρίς να παραλείπετε τα κυρίως γεύματα. Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το τι μπορείτε να τρώτε και τι όχι και εντάξτε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας.

Με πληροφορίες από το babycentre.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved