Εγκυμοσύνη σε δίδυμα: Ποιες οι πιθανές επιπλοκές;

Σε ποιες επιπλοκές ο κίνδυνος είναι αυξημένος εάν κυοφορείτε δίδυμα;

Εγκυμοσύνη σε δίδυμα: Ποιες οι πιθανές επιπλοκές;

Έγκυος σε δίδυμα κάθεται στον καναπέ και έχει δίπλα της δύο λούτρινα κουκλάκια.

Bigstock

Οι περισσότερες γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα γεννούν υγιή παιδιά. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος για πιθανές επιπλοκές και ιδιαίτερα για πρόωρο τοκετό είναι αυξημένος. Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικά.

Δίδυμη κύηση: Οι πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Πρόωρος τοκετός

Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από το 50% των διδύμων γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή πριν την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Ο κίνδυνος συνεπώς για πρόωρο τοκετό και ό,τι αυτός μπορεί να συνεπάγεται είναι αυξημένος, για αυτό και οι επισκέψεις στον γυναικολόγος είναι συνήθως πιο συχνές στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τα αίτια που προκαλούν τον πρόωρο τοκετό, φαίνεται όμως ότι όσο περισσότερα έμβρυα κυοφορεί η γυναίκα, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό.

Άλλες πιθανές αιτίες είναι:

  • Ιστορικό πρόωρου τοκετού
  • Σύλληψη με εξωσωματική γονιμοποίηση
  • Προβλήματα με τον πλακούντα και τη μήτρα
  • Λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα ή τον τράχηλο
  • Αιμορραγία το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
  • Ηλικία άνω των 35 ετών

Ο πρόωρος τοκετός ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία του μωρού όπως είναι προβλήματα με το αναπνευστικό, με την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, προβλήματα ακοής και όρασης και η καθυστερημένη εγκεφαλική ανάπτυξη.

Άλλες πιθανές επιπλοκές είναι:

Καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μωρό δεν μεγαλώνει όπως αναμένεται . Ένας πιθανός λόγος είναι ο περιορισμός χώρου μέσα στη μήτρα. Ένας άλλος τυχόν προβλήματα με τον πλακούντα. Κάποιες φορές μάλιστα, τα δίδυμα παρουσιάζουν και διαφορετική ανάπτυξη το ένα από το άλλο, κάτι που δεν είναι πάντα σοβαρό.

Πολυϋδράμνιο. Δύο μωρά μέσα στην μήτρα σημαίνει και μεγαλύτερη ποσότητα αμνιακού υγρού. Η ποσότητα του αμνιακού υγρού ελέγχεται με υπερηχογράφημα. Υπάρχουν δύο δείκτες που οι γιατροί λαμβάνουν υπόψη: το βάθος της μέγιστης λίμνης αμνιακού υγρού και του δείκτη αμνιακού υγρού.

Το πολυϋδράμνιο καταγράφεται σε ποσοστό 1% των κυήσεων περίπου. Για να διαγνωστεί μια έγκυος με αυτή την πάθηση πρέπει να έχει βάθος μεγαλύτερο των 8 εκατοστών ή ο AFI (Δείκτης Αμνιακού Υγρού -Amniotic Fluid Index/ AFI) να είναι μεγαλύτερος των 20 εκατοστών.

ti-mathainoun-ta-mora-sti-mitra-4.jpg

Προβλήματα στον ομφάλιο λώρο. Τα δίδυμα που μοιράζονται τον ίδιο αμνιακό σάκο, είναι πιθανό να μπλέξουν τον ομφάλιο λώρο τους για αυτό και χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση το τρίτο τρίμηνο.

Σύνδρομο μετάγγισης από δίδυμο σε δίδυμο. Αυτή είναι μια σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί σε πανομοιότυπα δίδυμα όταν το αίμα του ενός στο άλλο μέσω του κοινού τους πλακούντα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ένα μωρό παίρνει πολύ αίμα, το οποίο επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα και προκαλεί την ανάπτυξη υπερβολικού αμνιακού υγρού (πολυϋδράμνιο), ενώ το άλλο μωρό δεν παίρνει αρκετό αίμα ή δεν παράγει αρκετό αμνιακό υγρό (ολιγοϋδράμνιο ) . 10-15% των πανομοιότυπων διδύμων αναπτύσσουν το σύνδρομο.

Γεννητικές ανωμαλίες και νευροαναπτυξιακά προβλήματα. Τα μωρά που είναι πολύδυμα έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένων των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα όπως η δισχιδής ράχη και οι καρδιακές και γαστρεντερικές ανωμαλίες.

Εγκεφαλική παράλυση. Τα δίδυμα έχουν περισσότερες από τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τα μόνα μωρά να έχουν εγκεφαλική παράλυση.

omfalos-egkymosyni.jpg

Έγκυος είναι ξαπλωμένη ανάσκελα στο κρεβάτι.

Bigstock

Επιπλοκές που αφορούν τη μητέρα

Υπερέμεση της κύησης. Είναι μία σοβαρή μορφή πρωινής ναυτίας που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κιλών, αφυδάτωση και γενικά να ταλαιπωρήσει αρκετά τη μέλλουσα μαμά.

Γαστρεντερικά προβλήματα. Στην δίδυμη κύηση οι ορμονικές αλλαγές είναι πιο έντονες, η πίεση που ασκούν τα δύο έμβρυα στα γύρω όργανα μεγάλη και η δυσκοιλιότητα, οι καούρες και τα άλλα γαστρεντερικά προβλήματα πιο πιθανά.

Αναιμία. Την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο αυξάνονται, πόσο μάλλον στην περίπτωση δίδυμης εγκυμοσύνης. Έρευνες δείχνουν ότι οι πιθανότητες για σιδηροπενική αναιμία είναι διπλάσιες στην πολύδυμη κύηση.

Διαβήτης κύησης. Οι γυναίκες που κυοφορούν δύο ή περισσότερα μωρά έχουν 1,5 περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κύησης.

Προεκλαμψία. Εμφανίζεται περίπου στο 10-15% των γυναικών που κυοφορούν δίδυμα. Από τα πιο συνήθη συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι η πρωτεΐνη στα ούρα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αποκόλληση πλακούντα. Η αποκόλληση πλακούντα μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ανάπτυξης, πρόωρο τοκετό ή θνησιγένεια. Σε πολύδυμες κυήσεις, η αποκόλληση μπορεί να συμβεί αμέσως μετά τον φυσιολογικό τοκετό του πρώτου μωρού.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved