Οι οκτώ πιο συνηθισμένοι φόβοι των εγκύων

Τι φοβούνται περισσότεροι οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη;

Οι οκτώ πιο συνηθισμένοι φόβοι των εγκύων

Έγκυος κάθεται στο πάτωμα οκλαδόν.

Bigstock

Είναι λογικό την περίοδο της εγκυμοσύνης να έχετε ανησυχίες, φοβίες, άγχος. Άλλωστε όλο το κομμάτι αυτό είναι κάτι εντελώς καινούριο, πρωτόγνωρο με πολλές απρόβλεπτες στιγμές. Να θυμάστε όμως. Στις περισσότερες περιπτώσεις όλα πηγαίνουν καλά.

Παρακάτω οι πιο συνήθεις φόβοι την περίοδο της εγκυμοσύνης σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Και αν αποβάλω;»

Το ποσοστό των κυήσεων που καταλήγουν σε αποβολή εκτιμάται περίπου στο 26% . Στις περισσότερες περιπτώσεις επίσης, η αποβολή συμβαίνει τις πρώτες εβδομάδες τις εγκυμοσύνης , πολλές φορές πριν καν η έγκυος αντιληφθεί την κύηση.

Από τη στιγμή που θα ακούσετε την καρδιά του εμβρύου, οι πιθανότητες της αποβολής μειώνονται στο 5% .

Τι προκαλεί όμως την αποβολή; Η αποβολή προκύπτει συχνά λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών που εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη του μωρού. Στις περιπτώσεις αυτές, η αποβολή είναι αναπόφευκτη να και δεν θα μπορούσε να κάνετε ή να μην κάνετε κάτι διαφορετικό. Μπορείτε ωστόσο να μειώσετε τον κίνδυνο αποβολής περιορίζοντας την κατανάλωση καφεΐνης, μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ κ.α.

undefined

Έγκυος κάθεται στο πάτωμα και πίνει νερό.

«Έχω πρωινές ναυτίες. Τρέφεται σωστά το μωρό μου;»

Οι πρωινές ναυτίες δεν προκαλούν κάποια διατροφική ανισορροπία και το έμβρυο δεν κινδυνεύει από αυτές. Το μωρό έτσι και αλλιώς θα πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα τα απορροφήσει από τον οργανισμό σας και θα τα στερηθείτε εσείς. Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις με έντονες και συνεχείς ναυτίες που αφυδατώνουν τον οργανισμό και θα πρέπει άμεσα να καλέσετε τον γιατρό σας.

Προτιμήστε τα συχνά και μικρά γεύματα και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για προγεννητικές βιταμίνες που πιθανά να πρέπει να πάρετε.

«Μπορεί να φάω ή να πιω κάτι που θα βλάψει το μωρό»

Οι μέλλουσες μαμάδες έχουν το άγχος να τα κάνουν όλα σωστά για το μωρό τους. Και είναι λογικό. Ωστόσο, αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε μία συνεχή υπερένταση και τρέλα. Η αλήθεια είναι ότι οι γνώμες των ειδικών διίστανται για ποικίλα θέματα, όπως για το εάν πρέπει ή όχι να βάφετε τα μαλλιά σας το πρώτο τρίμηνο, για το εάν πρέπει ή όχι να πίνετε καφέ στην εγκυμοσύνη. Μην αγχώνεστε για όλα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, εμπιστευτείτε τον και ακολουθήστε τις δικές του οδηγίες.

«Το άγχος μου κάνει κακό στο μωρό»

Oι περισσότερες έρευνες αναφέρουν ότι το ελεγχόμενο άγχος δεν φαίνεται να έχει κάποια αρνητική επίδραση στο έμβρυο. Αντίθετα, το έντονο στρες αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό κ.α.

«Και αν γεννήσω πρόωρα;»

Tα περιστατικά πρόωρου τοκετού αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Ωστόσο, η πλειοψηφία των μωρών που γεννιούνται πρόωρα, γεννιούνται την 34η με 36η εβδομάδα, όταν δηλαδή οι σοβαρές επιπλοκές με την ανάπτυξή τους έχουν αποφευχθεί.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, να είστε συνεπείς μέρα ραντεβού στον γιατρό σας, αποκτήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και κόψτε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.

«Ο τοκετός θα είναι επώδυνος»

Ναι το φυσιολογικός τοκετός είναι επώδυνος, υπάρχουν όμως εναλλακτικές που μπορείτε να σκεφτείτε όπως την επισκληρίδιο. Εκείνες επίσης τις στιγμές θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα σας απασχολεί. Επιπλέον, σκεφτείτε ότι οι γυναίκες το κάνουν αυτό εδώ και πάρα, πάρα πολλά χρόνια. Το σημαντικό είναι να εμπιστεύεστε τον γιατρό σας.

«Ίσως χρειαστεί να κάνω καισαρική»

Πάνω από το 30% των μωρών γεννιούνται με καισαρική τομή, ωστόσο τα περιστατικά αυτά δεν είναι όλα περιστατικά που η καισαρική ήταν έκτατη λύση ανάγκης. Για πολλές γυναίκες το τοκετός με καισαρική είναι επιλογή και δεν είναι απαραίτητα τρομακτικός.

«Θα καταφέρω να φτάσω στο νοσοκομείο εγκαίρως;»

Σίγουρα έχετε διαβάσει ιστορίες για μαμάδες που γέννησαν στο αυτοκίνητο ή στον δρόμο, αποτελούν όμως την εξαίρεση στον κανόνα. Ένας τοκετός διαρκεί κατά μέσο όρο 12 με 21 ώρες και ειδικά στα πρώτα παιδιά, ακόμα περισσότερη ώρα.

Με πληροφορίες από parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved