Έρευνα: Το άγχος στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μέλλουσες μαμάδες θα πρέπει να παρακολουθούν το άγχος τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στο πρώτο και το τρίτο τρίμηνο.

Έρευνα: Το άγχος στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό
Bigstock

Οι γυναίκες που βιώνουν έντονο άγχος την περίοδο της εγκυμοσύνης γεννούν κατά μέσο όρο πιο νωρίς σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν άγχος, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων.

Η έρευνα η οποία μελέτησε τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις διαφορετικές εντάσεις του άγχους, μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να γνωρίζουν πότε και πώς να ελέγχουν το άγχος της εγκύου κατά την εγκυμοσύνη ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.

«Το άγχος κατά την εγκυμοσύνης είναι μια ισχυρή ψυχοκοινωνική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τον τοκετό» αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Christine Dunkel Schetter, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Αυτές τις μέρες τα συμπτώματα κατάθλιψης κυρίως για την πρόληψη επιπλοκών της επιλόχειας κατάθλιψης για μητέρες και παιδιά. Αυτή και πολλές ακόμα μελέτες υποδεικνύουν ότι θα πρέπει επίσης να αξιολογούμε το άγχος στις έγκυες γυναίκες.»

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Psychology.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι 1 στις 4 έγκυες γυναίκες έχει αυξημένα συμπτώματα άγχους και ότι το άγχος μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό, δηλαδή τοκετό πριν της 37 εβδομάδες κύησης. Στη συγκεκριμένη μελέτη, ωστόσο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία ποικιλία μετρήσεων και εξέτασαν τόσο το γενικό άγχος, όσο και το άγχος που σχετίζεται με τον τοκετό και την εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές επίσης, μέτρησαν το άγχος σε διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης και πιο συχνά στο δεύτερο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν πιο συγκεκριμένα ήταν τα εξής:

  • Το άγχος στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκε πιο έντονα με προγενέστερους τοκετούς.
  • Το γενικό άγχος ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να προδιαθέσεις τις έγκυες να είναι ανήσυχες και αγχωμένες και στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης τους για θέματα όπως τους ιατρικούς κινδύνους, τον τοκετό ή ακόμα και την ανατροφή των παιδιών.

Ένα γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι το άγχος σε κάθε στάδιο και τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό για αυτό και είναι σημαντικό η γυναίκα να παρακολουθείται και ως προς αυτό ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης.

Με πληροφορίες από sciencedaily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved