Εγκυμοσύνη και αϋπνία - Τι να κάνετε αν δεν σας παίρνει ο ύπνος

Όταν ξαπλώνετε το βράδυ και δεν μπορεί να σας πάρει ο ύπνος. Τι να κάνετε

Εγκυμοσύνη και αϋπνία - Τι να κάνετε αν δεν σας παίρνει ο ύπνος

Αϋπνία στην εγκυμοσύνη - Γυναίκα ξαπλωμένη κρύβει τα μάτια της με τα χέρια

Bigstock

Η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει μια έγκυο να αισθάνεται εξαντλημένη όλη μέρα και φυσικά να της προκαλεί αϋπνία το βράδυ. Τι σημαίνει αϋπνία; Να μην μπορεί -να δυσκολεύεται δηλαδή να κοιμηθεί.

Μπορεί κατά τους πρώτους μήνες μια έγκυος να νιώθει υπνηλία και να τείνει να κοιμάται περισσότερο, τους επόμενους μήνες όμως τα πράγματα αλλάζουν και ο βραδινός ύπνος μπορεί να γίνει δύσκολη υπόθεση.

Το πρόβλημα; Δεν μπορεί η έγκυος να κοιμηθεί το βράδυ

Τι να κάνει; Να σταματήσει να βλέπει κινητό και γενικότερα συσκευές και οθόνες 30 με 60 λεπτά πριν πέσει στο κρεβάτι.

egkymosini-1.jpg

Γυναικα έγκος προσπαθεί να κοιμηθεί (αϋπνίες)

Η χαμηλή μελατονίνη είναι μια κοινή αιτία στα προβλήματα ύπνου

Μαζί με την κορτιζόλη, η μελατονίνη (γνωστή και ως ορμόνη του σκότους) είναι ένας από τους κύριους βιοχημικούς δείκτες του κιρκάδιου ρυθμού μας. Παράγουμε φυσικά μελατονίνη πριν τον ύπνο και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η μελατονίνη εκκρίνεται στην υπόφυση του εγκεφάλου μας κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι αυτή που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, μειώνοντας την αϋπνία ή εντείνοντας την υπνηλία ανάλογα με το αν κοιμόμαστε ή αν παραμένουμε ξύπνιοι.

Σχετικά με την εγκυμοσύνη, ορισμένες μελέτες σε ζώα και πρώιμες μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του κιρκάδιου ρυθμού του εμβρύου και σε άλλα βασικά αναπτυξιακά στάδια και μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας.

Οι οθόνες των συσκευών εκπέμπουν ένα είδος μπλε φωτός που μπλοκάρει τη μελατονίνη. Το να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά παρακολουθώντας εκπομπές ή να κάνετε σκρολάρετε στο κινητό σας όχι μόνο αυξάνεται την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, η οποία μπορεί να μειώσει τη μελατονίνη, αλλά το φως που εκπέμπεται από αυτές τις οθόνες μπορεί να μειώσει αυτήν την απαραίτητη ορμόνη ύπνου.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ασφάλειας σχετικά με τη λήψη μελατονίνης ως συμπλήρωμα κατά την εγκυμοσύνη, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε κατά την εγκυμοσύνη είναι να ενισχύσετε τη φυσική παραγωγή της.

egkymosini-aypnia-1.jpg

Εγκυμονούσα κρύβει το κεφάλι κάτω από το μαξιλάρι - Έχει αϋπνίες

Συμβουλές για την ενίσχυση της παραγωγής μελατονίνης στην εγκυμοσύνη

  • Βγάλτε την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιό σας
  • Αποφύγετε να έχετε το τηλέφωνό σας στην κρεβατοκάμαρα ή τουλάχιστον να το φορτίζετε μακριά από το κρεβάτι
  • Αποφύγετε να παρακολουθείτε ή να κοιτάζετε οθόνες 30-60 λεπτά πριν τον ύπνο
  • Σκεφτείτε να κοιμηθείτε με μάσκα ματιών
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved