Αϋπνία στην εγκυμοσύνη: Απλά tips για να την αντιμετωπίσεις

  • Πήγαινε στο κρεβάτι όταν νυστάξεις
  • Κάνε την κατάλληλη επιλογή σνακ πριν τον ύπνο
  • Κάνε χαλαρωτικές ασκήσεις
  • Απόλαυσε ένα ζεστό μπάνιο
  • Διάβασε ένα βιβλίο
Αϋπνία στην εγκυμοσύνη: Απλά tips για να την αντιμετωπίσεις

Είσαι έγκυος και δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Δεν είσαι μόνη. Έρευνες δείχνουν ότι το 20-60% των εγκύων έχουν αϋπνίες σε κάποιο στάδιο της εγκυμοσύνης.

Η αυπνία έχει διάφορες μορφές. Μπορεί για παράδειγμα να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς όταν πέφτεις για ύπνο ή ενώ κοιμάσαι να ξυπνάς μέσα στη νύχτα και να μην μπορείς να κοιμηθείς ξανά. Οι σωματικές αλλαγές σε συνδυασμό με το άγχος για τον τοκετό και τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που σε κρατάνε ξύπνια το βράδυ.

Η φαρμακευτική αγωγή σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται επικίνδυνη, ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο. Τι μπορείς να κάνει λοιπόν; Ιδού μερικά tips.

Πήγαινε στο κρεβάτι όταν νυστάξεις

Κάποιες φορές το πρόβλημα είναι πιο απλό όσο νομίζεις. Ίσως για παράδειγμα πηγαίνεις για ύπνο χωρίς να είσαι πραγματικά κουρασμένη με αποτέλεσμα να στριφογυρνάς για ώρες στο κρεβάτι. Τι μπορείς να κάνει αντ’ αυτού; Ξάπλωσε όταν νιώθεις πραγματικά ότι θέλεις να κοιμηθείς. Για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να μπει στο mood ύπνου χαλάρωσε, διάβασε ένα βιβλίο, απόφυγε τη χρήση οθονών και φάε από νωρίς ένα ελαφρύ βραδινό.

Κάνε την κατάλληλη επιλογή σνακ πριν τον ύπνο

Αρκετές γυναίκες δηλώνουν ότι ένα σνακ πριν τον ύπνο, τις βοηθάει να κοιμηθούν καλύτερα. Δοκίμασέ το κι εσύ, αλλά προσοχή μην το παρακάνεις. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες για καούρες μετά από ένα γεύμα. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί θεωρούνται καλές επιλογές. Άλλα σνακ που μπορείς να δοκιμάσεις είναι:

  • Αμύγδαλα και κάσιους που περιέχουν μαγνήσιο: Το μαγνήσιο μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς πιο εύκολα.
  • Μπανάνα που είναι πλούσια σε μαλατονίνη και κάλιο, συστατικά που αυξάνουν την υπνηλία;
  • Τυρί: Περιέχει τρυπτοφάνη που ενισχύει την παραγωγή μελατονίνης στον οργανισμό
amugdala sthn egkymosyni

Κάνε χαλαρωτικές ασκήσεις

Κάνοντας ασκήσεις χαλάρωσης, είτε μόνη σου, είτε με τον σύντροφό σου θα χαλαρώσεις και θα είναι πιο εύκολο να σε πάρει ο ύπνος όταν ξαπλώσεις.

Κάνε ένα ζεστό μπάνιο

Ένα ζεστό μπάνιο ή ντουζ όχι μόνο θα σε χαλαρώσει και θα σε ανακουφίσει από τους πόνους που νιώθεις στην εγκυμοσύνη αλλά παράλληλα θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα αμέσως μετά. Προτίμησε να κάνεις το μπάνιο σου λίγο πριν τον ύπνο.

Διάβασε ένα βιβλίο

Γενικά, προτίμησε δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και απόφυγε άλλες που σου προκαλούν ένταση, εκνευρισμό και γενικά έντονα συναισθήματα.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved