25η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Bigstock

Οι αλλαγές στο σώμα της εγκύου και στο έμβρυο κατά την 25η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Στην 25η εβδομάδα εγκυμοσύνης το έμβρυο έχει μέγεθος ίδιο με αυτό μίας μελιτζάνας και η κοιλιά της εγκυμοσύνης αρχίζει να είναι εμφανής. Εάν διανύεις την 25η εβδομάδα κύησης βρίσκεσαι στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης σου και απομένουν τρεις ακόμα για να γεννήσεις.

Το έμβρυο στην 25η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το έμβρυο αναπτύσσεται ταχύτατα. Το μήκος του φτάνει τα 30 με 35 εκατοστά και το βάρος του τα 30 με 35 γραμμάρια.

Σχηματίζονται τα τροχοειδή αγγεία στο δέρμα του μωρού

Το δέρμα του μωρού αποκτά μία πιο ροζ απόχρωση και αυτό λόγω του σχηματισμού μικρών αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα, τα οποία ονομάζονται τριχοειδή και γεμίζουν με αίμα. Προς το τέλος της εβδομάδας, αυτά τα αιμοφόρα αγγεία θα αναπτυχθούν και στους πνεύμονες του μωρού οι οποίοι εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Το έμβρυο χρησιμοποιεί τη μύτη του

Δεν προετοιμάζονται μόνο οι πνεύμονες για την ικανότητα του μωρού να αναπνέει όταν γεννηθεί. Τα ρουθούνια και η μύτη του εμβρύου επίσης αρχίζουν να λειτουργούν την εβδομάδα αυτή βοηθώντας το έμβρυο να εξασκήσει την αναπνοή του.

Το μωρό μπορεί επίσης να μυρίσει μυρωδιές μέσα στη μήτρα, κάτι που γίνεται ακόμα πιο έντονο στο τρίτο τρίμηνο.

Αλλαγές στο σώμα σας

Αιμορροΐδες

Περισσότερες από ότι οι μισές γυναίκες εμφανίζουν αιμορροΐδες την περίοδο της εγκυμοσύνης τους και αυτό αφενός λόγω του αυξανόμενου μεγέθους της μήτρας και αφετέρου λόγω της αυξημένης ροής αίματος στην περιοχή.

Οι αιμορροΐδες δεν θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία της μέλλουσας μαμάς ή του μωρού, ωστόσο μπορούν αν γίνουν πολύ επώδυνες και ενοχλητικές. Η δυσκοιλιότητα που είναι επίσης ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, μπορεί να δυσχεράνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο, είναι συνεπώς σημαντικό να πίνετε πολύ νερό μέσα στη μέρα και να αυξήσετε την κατανάλωση φυτικών ινών.

Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο δοκιμάστε να βάλετε παγοθήκες στην περιοχή ή να κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο.

Στοματική υγιεινή

Η καλή στοματική υγιεινή έχει συνδεθεί με την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και τις μειωμένες πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για ακόμα πιο αποτελεσματικό καθαρισμό.

Η μη σωστή φροντίδα της στοματικής υγιεινής μπορεί να οδηγήσεις σε περιοδοντίτιδα, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και προεκλαμψία.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved