16η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μία εγκυμονούσα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας κατά την 16η εβδομάδα κύησης.

16η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μία εγκυμονούσα
Bigstock

Εάν είστε έγκυος 16 εβδομάδων διανύετε τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης σας.

Η μήτρα σας μεγαλώνει περίπου με τον ίδιο ρυθμό με αυτόν του μωρού σας και σιγά σιγά δεν θα μπορείτε να κρύψετε την εγκυμοσύνη σας, ακόμα κι αν το θέλατε.

Μέγεθος κοιλιάς

Στην 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης στην κοιλιά σας πλέον είναι εμφανές ένα εξόγκωμα, που δεν είναι λίπος. Η μήτρα έχει ξεπεράσει το άνω όριο των οστών της λεκάνης και η κορυφή της, ο «θόλος», όπως ονομάζεται, εντοπίζεται περίπου στη μέση της απόστασης μεταξύ των οστών της λεκάνης σας και του ομφαλού.

Ό,τι κι αν συμβαίνει, μη συγκρίνετε την κοιλιά σας στις 16 εβδομάδες με την κοιλιά μιας άλλης εγκύου.

protos-minas-egimosinis.jpg

Αύξηση βάρους

Σταδιακά το βάρος σας θα αλλάζει. Εφόσον τρέφεστε σωστά και ασκείστε τακτικά θα μπορείτε να ελέγχετε τα κιλά σας. Θυμηθείτε, κάθε γυναίκα παίρνει και χάνει βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με διαφορετικό ρυθμό.

Προσπαθήστε να μην αποκλίνετε πολύ από τις συστάσεις του γιατρού σας σχετικά με το σύνολο των κιλών που πρέπει να παίρνετε ανά τρίμηνο

Άλλα συμπτώματα στην 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Ανάπτυξη εμβρύου στην 16η εβδομάδα κύησης

Η ραχοκοκαλιά και οι μικροσκοπικοί μύες στην πλάτη του μωρού σας αποκτούν δύναμη, ώστε να μπορεί να ισιώσει αυτό το κεφάλι και το λαιμό ακόμη περισσότερο.

mora-sti-mitra.jpg

Μάτια μωρού

Χάρη σε αυτούς τους μύες του προσώπου που αναπτύσσονται, το μωρό σας είναι ικανό να κάνει μερικά εκφραστικά συνοφρυώματα ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο.Τα μάτια του μωρού αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το φως αν και τα βλέφαρα είναι ακόμα κλειστά.

Δέρμα μωρού

Το έμβρυο αρχίζει να μορφοποιείται αν και δεν έχει ακόμα λίπος. Το δέρμα του είναι ημιδιαφανές , σχεδόν διακρίνονται τα αιμοφόρα αγγεία του κάτω από αυτό το λεπτό δέρμα.

Ακοή μωρού

Τα μικροσκοπικά οστά στα αυτιά του εμβρύου έχουν σχηματιστεί και σιγά σιγά είναι πιθανό να μπορεί να ακούει τη φωνή σας ( ή ήχους). Γενικά, τα μωρά αναπτύσσουν πλήρως την ικανότητα να ακούν στη μήτρα μέχρι την 18η εβδομάδα της κύησης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που ακούν ένα τραγούδι ενώ βρίσκονται στη μήτρα αναγνωρίζουν την ίδια μελωδία όταν την ξανακούνε μετά τη γέννησή τους.

derma-morou-sti-mitra.jpg

Πιπίλισμα

Αυτή η συνήθεια του πιπιλίσματος του αντίχειρα μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει. Στις 16 εβδομάδες, ορισμένα μωρά μπορεί είναι σε θέση να βάζουν τον αντίχειρα στο στόμα.

Δυνατή καρδιά

Το κυκλοφορικό σύστημα του εμβρύου είναι σε λειτουργία. Στην πραγματικότητα, αυτή η μικρή καρδιά μπορεί να αντλεί περίπου 25 λίτρα αίματος την ημέρα.

Με πληροφορίες από το whattoexpect.com

DPG Network
Δείτε επίσης