Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 25η εβδομάδα της κύησης!

Η 25η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 24 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 24 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 25η εβδομάδα της κύησης!

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 22 εβδομάδες μέχρι και τις 22 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Το μωράκι σας συνεχίζει να μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς! Στο στάδιο αυτό της κύησης έχουν αναπτυχθεί τα αντανακλαστικά τους σε τέτοιο σημείο, που μπορεί κάποια ερεθίσματα να το «ξαφνιάσουν» και να το κάνουν να αντιδράσει με κινήσεις. Τα ερεθίσματα αυτά μπορεί να είναι «κοινότυπα», όπως ο ήχος της ηλεκτρικής σκούπας ή μία κόρνα αυτοκινήτου, μπορεί όμως και η μουσική να το κάνει να ξεκινήσει να «χορεύει»! Γι' αυτό βάλτε τη μουσική στη ζωή του, σεβόμενη φυσικά τις ώρες «ησυχίας» του, δηλαδή τις ώρες, που το αισθάνεστε να είναι λιγότερο δραστήριο. Τώρα πια είναι πιθανό να έχετε μάθει κι εσείς το «καθημερινό του πρόγραμμα», το οποίο έχει γίνει πιο συγκεκριμένο.

Συγκινητικός είναι και ο τρόπος, που πλέον το μωράκι αντιδρά στη φωνή σας και στη φωνή του συντρόφου σας. Μερικές φορές, όταν του μιλάτε θα αισθανθείτε πως κινείται. Η πρώτη φορά, που θα το αισθανθείτε να αντιδρά στη φωνή σας είναι συγκινητική, θα είναι η πρώτη επικοινωνία σας και το πρώτο βήμα σε μία σχέση ζωής!

Η εναπόθεση λίπους κάτω από το δέρμα σιγά – σιγά του δίνουν μια όψη πιο λεία, αφού οι «ζάρες», που υπήρχαν μέχρι τώρα σταδιακά «γεμίζουν» και εξαφανίζονται. Επίσης τώρα θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να διακρίνουμε και τα πρώτα ίχνη χρωστικής στα μαλλάκια του.

Το δερματάκι του μωρού αποκτά σταδιακά ένα ροζ χρώμα. Αυτό δεν σημαίνει πως το μωράκι σας ζεσταίνεται, άλλωστε το περιβάλλον της μήτρας είναι τέτοιο, που διατηρεί ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, ώστε το βλαστάρι σας να αισθάνεται άνετα. Απλά ξεκινάει η ανάπτυξη των λεγόμενων τριχοειδών αγγείων κάτω από το δέρμα του. Τα τριχοειδή είναι αγγεία, τα οποία, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, είναι λεπτά σαν τρίχα και αιματώνουν το δέρμα.

Όμως η δημιουργία αγγείων είναι ταχεία και στους πνεύμονες. Οι πνεύμονες επομένως, αν και ακόμα δεν είναι ώριμοι, βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά για να γεμίσουν για πρώτη φορά με καθαρό αέρα. Στους πνεύμονες εξάλλου αρχίζει να παράγεται και μία ουσία, η οποία λέγεται «επιφανειοδραστικός παράγων» (surfactant). Η ουσία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι θα βοηθήσει τους πνεύμονες, όταν το μωράκι σας πάρει την πρώτη του αναπνοή, να εκπτυχθούν, να «ανοίξουν» δηλαδή, ώστε να γεμίσουν με αέρα.

Γενικά όλο το αναπνευστικό σύστημα προετοιμάζεται με ταχύτητα για τον «έξω κόσμο». Τα ρουθούνια μέχρι τώρα ήταν αποφραγμένα, αλλά τώρα ανοίγουν και το μωράκι σας κάνει τις πρώτες του εισπνοές. Φυσικά μέσα στη μήτρα δεν υπάρχει αέρας, έτσι εισροφά αμνιακό υγρό, αλλά αυτές οι λεγόμενες «αναπνευστικές κινήσεις» είναι εξαιρετικά σημαντικές, αφού «γυμνάζουν» το αναπνευστικό σύστημα και βοηθούν στην ωρίμανσή του.

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 34,6 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 660 γραμμάρια, όσο περίπου ζυγίζουν δύο μικρά κουτάκια αναψυκτικού από αλουμίνιο. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved