Έρευνα: Η επάρκεια σε μαγνήσιο στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Το μαγνήσιο φαίνεται να είναι το μέταλλο που προστατεύει τις έγκυες από την προεκλαμψία, σύμφωνα με έρευνα.

Έρευνα: Η επάρκεια σε μαγνήσιο στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας
Bigstock

Μία μελέτη δεδομένων από περισσότερες από 1.300 εγκύων έδειξε ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του John Hopkins.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Epidemiology και αναφέρει ότι η αύξηση των αποθεμάτων σε μαγνήσιο πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας.

Η προεκλαμψία είναι μία επιπλοκή της εγκυμοσύνης μετά την 20η εβδομάδα κύησης και εντοπίζεται περίπου στο 2-8% των εγκύων. Κύριο σύμπτωμα είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των οργάνων και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό ή πρόωρο τοκετό. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό, ωστόσο τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει την προεκλαμψία με τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου ήδη από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι σε γυναίκες με προεκλαμψία είχαν παρατηρηθεί χαμηλά επίπεδα μαγνησίου σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν προεκλαμψία.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους το μαγνήσιο είναι σημαντικό στην εγκυμοσύνη

Το μαγνήσιο ανήκει στην κατηγορία των μετάλλων που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Βοηθάει επίσης στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του εμμβρύου.

Για τη μέλλουσα μαμά, η έλλειψη σε μαγνήσιο μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης, κόπωση, αϋπνία, αδύναμη μνήμη, κράμπες, ακόμα και ταχυκαρδία.

Πόσο μαγνήσιο χρειάζεται η έγκυος;

  • Έγκυες έως 30 ετών: 350 mg μαγνησίου / ημέρα
  • Έγκυες από 31 και πάνω ετών: 360 mg μαγνησίου / ημέρα

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα (προτιμήστε τα ανάλατα), το σπανάκι, τα μαύρα φασόλια, το φυστικοβούτυρο, η μπανάνα, το αβοκάντο, ο σολομός, οι σπόροι chia και οι σπόροι κολοκύθας.

Με πληροφορίες από sciencedaily.com και babycenter.com

DPG Network
Δείτε επίσης