Πρώτος μήνας εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να προσέχετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον πρώτο μήνα εγκυμοσύνης.

Πρώτος μήνας εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να προσέχετε
Bigstock

Ο πρώτος μήνας της εγκυμοσύνης ξεκινά την τρίτη εβδομάδα μετά την τελευταία σας περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της 5ης και 6ης εβδομάδας, μπορεί να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι είστε έγκυος και να έχετε τα πρώτα συμπτώματα.

Ανησυχίες

Οι ανησυχίες κατά τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης αφορούν την έκτοπη κύηση και την αποβολή.

Έκτοπη κύηση

Στην αρχή, η έκτοπη εγκυμοσύνη μπορεί να μην είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη εγκυμοσύνη. Θα έχετε καθυστέρηση περιόδου και θα αισθάνεστε ευαισθησία στο στήθος και ναυτία. Όσο περνά ο καιρός, θα έχετε ελαφριά κολπική αιμορραγία σε συνδυασμό με πυελικό πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή το ωάριο (αυγό) προσπαθεί να αναπτυχθεί σε μέρος που δεν ευνοείται η ωρίμανσή του.

Είναι πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις να αισθανθείτε πόνο στον ώμο ή να αισθάνεστε έντονη κινητικότητα εντέρου. Αυτό είναι συνήθως ένα πιο σοβαρό σύμπτωμα διαρροής αίματος από τη σάλπιγγα. Τα συμπτώματά σας θα ποικίλλουν και θα εξαρτώνται από το πού ακριβώς συγκεντρώνεται το αίμα και ποιες νευρικές απολήξεις πιέζει.

kriptiki-egimosini.jpg

Αποβολή

Ο κίνδυνος αποβολής είναι υψηλότερος το πρώτο τρίμηνο. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων μηνών, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αποβολή. Μακράν ο πιο συνηθισμένος είναι ένα πρόβλημα με τα χρωμοσώματα στο έμβρυο. Επίσης ορμονικά προβλήματα και ανωμαλίες της μήτρας μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή.

Ο κίνδυνος αποβολής είναι ελαφρώς αυξημένος στις πολύ νέες εγκύους κάτω των 20 ετών (16%), μειώνεται (στο 10%, δηλαδή πιθανότητα μία στις δέκα) στις γυναίκες ηλικίας 25 έως 29 ετών και αυξάνεται γρήγορα μετά τα 30, φθάνοντας το 53% (πιθανότητα τουλάχιστον μία στις δύο) για όσες μείνουν έγκυες σε ηλικία άνω των 45 ετών.

Σωματικές αλλαγές τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της 3ης εβδομάδας, το ωάριο γονιμοποιείται με ένα σπερματοζωάριο στη σάλπιγγα. Το γονιμοποιημένο ωάριο ταξιδεύει μέσω της σάλπιγγας για να εμφυτευτεί στη μήτρα και μπορεί να έχετε μια μικρή αιμορραγία, που ονομάζεται αιμορραγία εμφύτευσης.

Ξεκινώντας από την 4η εβδομάδα, θα έχετε αρκετά συμπτώματα που θα διαρκέσουν σε όλο το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Μια ορμόνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) απελευθερώνεται στο σώμα σας κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και σχετίζεται με συμπτώματα όπως εναλλαγές της διάθεσης, ναυτία και έμετο . Πιθανόν να έχετε κι άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, συχνουρία, πρησμένο στήθος και μια περίεργη, μεταλλική γεύση στο στόμα σας.

egimosini-kai-aipnies-5.jpg

Κατά την 5η και 6η εβδομάδα, θ΄αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι είστε έγκυος. Η κούραση και άλλα συμπτώματα θα συνεχιστούν, η ναυτία μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονη λόγω των αυξανόμενων επιπέδων ορμονών. Η ναυτία στην εγκυμοσύνη τείνει να επιδεινώνεται με άδειο στομάχι, οπότε προσπαθήστε να τρώτε μερικά απλά μπισκότα ή κράκερ ή συχνά, μικρά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Η επιθυμία σας για ούρηση θα αυξηθεί καθώς η διαστελλόμενη μήτρα σας πιέζει την ουροδόχο κύστη. Το στήθος σας θα συνεχίσει να είναι πρησμένο και βαρύ. Οι θηλές σας θα γίνουν πιο σκούρες και οι φλέβες στο στήθος σας πιο αισθητές. Μπορεί να έχετε πονοκεφάλους που προκαλούνται από τα αυξανόμενα επίπεδα ορμονών στο σύστημά σας.

Είναι πιθανό να μην εμφανίσετε όλα τα λεγόμενα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες διανύουν το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους χωρίς καθόλου ναυτία.

Πηγή: aboutkidshealth.ca

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved