Μητρότητα: Συμβουλές που κάθε νέα μαμά πρέπει να γνωρίζει!

Διαβάσατε πολλά βιβλία για συμβουλές προς γονείς, ψάξατε στο Internet για περισσότερες πληροφορίες και ρωτήσατε επανειλημμένως το γιατρό σας.

Μητρότητα: Συμβουλές που κάθε νέα μαμά πρέπει να γνωρίζει!

Τα μωρά δεν κοιμούνται πάντα όταν είναι κουρασμένα. Δε συμβαδίζει με τη λογική, αλλά ένα κουρασμένο μωρό δεν ισούται πάντα με ένα νυσταγμένο μωρό. Μάλιστα, ένα πολύ κουρασμένο μωρό έχει την τάση να είναι ευέξαπτο και δε συμβιβάζεται εύκολα.

Το κόλπο είναι να παρατηρήσετε τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το μωρό σας είναι κουρασμένο και να το βάλετε για ύπνο στην κούνια του, πριν νυστάξει πάρα πολύ. Παρατηρήστε σφιγμένες γροθιές, χασμουρητά, σπασμωδικές κινήσεις, παρατηρήστε το όταν τρίβει τα μάτια του ή τραβάει το αυτί του. Όταν το νεογέννητό σας μεγαλώσει λίγους μήνες, πιθανόν να αρχίσει να μαθαίνει πώς να ηρεμεί τον εαυτό του, κάτι που θα το διευκολύνει να πάει για ύπνο από μόνο του.

Προσοχή στα μικρόβια

Ενώ η περιορισμένη έκθεση στα μικρόβια μπορεί να ενδυναμώσει στην αρχή το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας, δε θέλετε να διακινδυνεύσετε να αρρωστήσει.

  • Να επιμένετε ότι όποιος παίρνει αγκαλιά το νεογέννητό σας, θα πρέπει πρώτα να πλένει τα χέρια του.
  • Επίσης κρατήστε μακριά άρρωστους φίλους και συγγενείς και απολυμάνετε το σπίτι σας σε τακτική βάση.
  • Πάντως, μερικά μικρόβια δεν αποφεύγονται κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να το ελέγξετε.
  • Μάθετε μερικές τεχνικές πώς να ηρεμείτε το μωρό σας. Όλα τα μωρά είναι διαφορετικά και τους αρέσουν διαφορετικά πράγματα, αλλά ένα απαλό μασάζ μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ηρεμήσετε το μωρό σας και να το καθησυχάσετε, όταν είναι αναστατωμένο.
  • Δοκιμάστε να ζεστάνετε λίγη λοσιόν στα χέρια σας και ξεκινήστε από το μέτωπό του, προχωρήστε στη μύτη, στα μάγουλα και στο πηγούνι του και τελειώστε στο λαιμό του.
  • Άλλος ένας τρόπος να ηρεμήσετε το μωρό σας, είναι να το κρατάτε στην αγκαλιά σας, με έναν μάρσιπο, όσο κάνετε τις δουλειές σας μέσα στο σπίτι. Ως νέα μαμά, είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχετε ανησυχίες.

Απλά θυμηθείτε ότι το ένστικτό σας, μπορεί να εξελιχθεί στο καλύτερό σας όπλο.

Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε κάτι καινούργιο, η εμπειρία θα σας βοηθήσει να γίνετε μια μητέρα με περισσότερη σιγουριά.

Οι συμβουλές της μαίας για τα πρόωρα μωράκια

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης, δίνει πολύ χρήσιμες συμβουλές.

  • Οι μητέρες των προώρων χρειάζεται να παροτρύνονται να αγκαλιάζουν όσο γίνεται περισσότερο τα μωρά τους γιατί έχουν σημαντικά καλύτερη εξέλιξη. Η συχνότητα θηλασμού και αποκλειστικού θηλασμού αυξάνει, ενισχύεται ο δεσμός μητέρας νεογνού και οι γονείς ενδυναμώνονται. Τα πρόωρα νεογνά που βρίσκονται αρκετές ώρες στην αγκαλιά των γονιών τους παίρνουν πολύ καλυτέρα βάρος τον πρώτο μήνα, ενώ μειώνεται το συναισθηματικό στρες και το άγχος που εμφανίζουν οι μητέρες τους
  • Το κρεβατάκι του νεογνού θα πρέπει να είναι ξύλινο με σκληρό στρώμα χωρίς μαξιλάρια και το μωρό θα πρέπει να τοποθετείται ύπτια και όχι μπρούμυτα μέσα σε αυτό.
  • Η αλλαγή της πάνας θα πρέπει να γίνεται τακτικά κυρίως μετά τις κενώσεις και θα πρέπει να είναι το κατάλληλο μέγεθος ανάλογα με το βάρος του νεογνού έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η κίνηση του και η σωστή ανάπτυξη των ισχύων του.
  • Πιπίλα μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμη και αν το μωρό θηλάζει αποκλειστικά Έχει βρεθεί ότι με την χρήση της πιπίλας στα πρόωρα νεογνά μειώνονται τα επεισόδια άπνοιας.
  • Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική διατροφή για το πρόωρο βρέφος. Τα πρόωρα νεογνά δεν έχουν το αντανακλαστικό της αναζήτησης και χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια ώστε να μάθουν να θηλάζουν. Τις πρώτες μέρες ένα νοσοκομειακό θήλαστρο και οι συμβουλές μιας έμπειρης μαίας είναι απαραίτητες.
Hand Photo

H P&G και τα Pampers παρουσιάζουν, τα Pampers Preemie Protection, τη μικρότερη πάνα στον κόσμο, ειδικά σχεδιασμένη για πρόωρα βρέφη και δωρίζουν στα μαιευτήρια της χώρας πάνω από 250.000 πάνες, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των μονάδων νοσηλείας πρόωρων βρεφών. Τα Pampers Preemie Protection είναι η μοναδική πάνα στην Ελλάδα, σχεδιασμένη για μικρότερα μωράκια, ειδικά προσαρμοσμένη για βρέφη που ζυγίζουν από μόλις 800 γραμμάρια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video σχετικά με τα Pampers Preemies παρακάτω:



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved