Η ανάπτυξη των πρόωρων μωρών

Πολλά πρόωρα μωρά έχουν δυσκολία να μένουν ξύπνια, να καταλαβαίνουν οπτικά ερεθίσματα και ήχους και να ανταποκρίνονται θετικά στο άγγιγμα.

Η ανάπτυξη των πρόωρων μωρών

Ένα πρόωρο μωρό μπορεί να χρησιμοποιεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειάς του για να μπορέσει να φάει, να μεγαλώσει και να μπλοκάρει το έντονο φως ή τον έντονο ήχο και έχει πολύ λίγη ενέργεια για κοινωνική αλληλεπίδραση.

Μερικές φορές οι γονείς νιώθουν ανεπαρκείς αν δεν μπορούν να επιτύχουν οπτική επαφή ή να νιώσουν το ιδιαίτερο δεσμό που δημιουργείται μέσα από τις θετικές αποκρίσεις στο άγγιγμα και το κοίταγμα. Μην ανησυχείτε, αυτές οι πρώτες δυσκολίες είναι αναμενόμενες. Αφήστε το παιδί να σας καθοδηγήσει.

Στην αρχή, όταν προσπαθήσετε να κοιτάξετε και να μιλήσετε στο παιδί σας, αυτό μπορεί να κοιτάξει από την άλλη, να αποκοιμηθεί ή να φαίνεται κουρασμένο. Το παιδί έτσι δείχνει ότι δεν είναι έτοιμο να βλέπει, να ακούει και να κινείται ταυτόχρονα. Εάν συμβαίνει αυτό, περιορίστε την αλληλεπίδρασή σας στο ελάχιστο, αφήνοντας το παιδί απλά να κοιτάζει το πρόσωπό σας.

Αργότερα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απαλή, ψιθυριστή φωνή για να το ενθαρρύνετε να ακολουθήσει την κίνηση του κεφαλιού σας καθώς το κουνάτε αργά από τη μία πλευρά στην άλλη. Αλλά προς το παρόν σεβαστείτε αυτό που σας εκφράζει το παιδί σας, όταν κοιτάει αλλού ή όταν δεν έχει διάθεση να ανταποκριθεί. Να το αφήνετε λίγο ήσυχο, για να μπορεί να προετοιμαστεί για περισσότερη αλληλεπίδραση.

Το τάισμα είναι ιδιαίτερα δύσκολη ώρα για πολλά ευαίσθητα νεογέννητα, καθώς απαιτεί πολλή συγκέντρωση και οργάνωση για να φάνε, να κοιτάζουν και να ακούνε. Το να μείνετε σιωπηλοί αυτή την ώρα, είναι ίσως η καλύτερη στρατηγική.

Το νεογέννητό σας, θα σάς δείξει από μόνο του πότε είναι έτοιμο να χειριστεί περισσότερες από μία καταστάσεις. Κατανοώντας τα μηνύματα ενός πρόωρου μωρού.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι το πρόωρο μωράκι χρειάζεται να επιβραδύνει ή να κάνει ένα διάλειμμα είναι:

- Γρηγορότερη αναπνοή ή παύσεις στην αναπνοή,

- Συσπάσεις κοιλιακών μυών (σαν να έχει κινητικότητα εντέρου),

- Χλόμιασμα ή κοκκίνισμα του δέρματος,

- Χασμουρητό, λόξιγκας,

- Αλλαγή στην ένταση του σώματος όπως τέντωμα των άκρων ή απόλυτη χαλάρωση,

- Ξαφνικές απότομες κινήσεις και πετάγματα, τινάγματα ή ξαφνιάσματα,

- Υπερέκταση του κορμού,

- Βγάλσιμο της γλώσσας,

- Ξαφνική ανησυχία που διαρκεί,

- Αποστροφή του βλέμματος κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικής αλληλεπίδρασης, να κοιμάται την ώρα που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ξύπνιο.

Σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό είναι πιο συγκροτημένο και ικανό να χειριστεί τις εισερχόμενες πληροφορίες είναι:

- Κανονικός ρυθμός αναπνοής,

- Σταθερό χρώμα στο δέρμα,

- Απαλές κινήσεις άκρων,

- Ήσυχη εγρήγορση,

- Σταθερό βλέμμα σε κάποιο πρόσωπο ή αντικείμενο,

- Αποκοιμιέται και κοιμάται ήσυχα τις ώρες που πρέπει και έχει κατά συνέπεια ενέργεια, όταν είναι ξύπνιο, να λαμβάνει πληροφορίες.

Οι συμβουλές της μαίας

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιετών Θεσσαλονίκης, δίνει πολύ χρήσιμες συμβουλές.

Οι μητέρες των προώρων χρειάζεται να παροτρύνονται να αγκαλιάζουν όσο γίνεται περισσότερο τα μωρά τους γιατί έχουν σημαντικά καλύτερη εξέλιξη. Η συχνότητα θηλασμού και αποκλειστικού θηλασμού αυξάνει, ενισχύεται ο δεσμός μητέρας νεογνού και οι γονείς ενδυναμώνονται. Τα πρόωρα νεογνά που βρίσκονται αρκετές ώρες στην αγκαλιά των γονιών τους παίρνουν πολύ καλυτέρα βάρος τον πρώτο μήνα, ενώ μειώνεται το συναισθηματικό στρες και το άγχος που εμφανίζουν οι μητέρες τους

Το κρεβατάκι του νεογνού θα πρέπει να είναι ξύλινο με σκληρό στρώμα χωρίς μαξιλάρια και το μωρό θα πρέπει να τοποθετείται ύπτια και όχι μπρούμυτα μέσα σε αυτό.

Η αλλαγή της πάνας θα πρέπει να γίνεται τακτικά κυρίως μετά τις κενώσεις και θα πρέπει να είναι το κατάλληλο μέγεθος ανάλογα με το βάρος του νεογνού έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η κίνηση του και η σωστή ανάπτυξη των ισχύων του.

Πιπίλα μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμη και αν το μωρό θηλάζει αποκλειστικά Έχει βρεθεί ότι με την χρήση της πιπίλας στα πρόωρα νεογνά μειώνονται τα επεισόδια άπνοιας.

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική διατροφή για το πρόωρο βρέφος. Τα πρόωρα νεογνά δεν έχουν το αντανακλαστικό της αναζήτησης και χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια ώστε να μάθουν να θηλάζουν. Τις πρώτες μέρες ένα νοσοκομειακό θήλαστρο και οι συμβουλές μιας έμπειρης μαίας είναι απαραίτητες.

H P&G και τα Pampers παρουσιάζουν, τα Pampers Preemie Protection, τη μικρότερη πάνα στον κόσμο, ειδικά σχεδιασμένη για πρόωρα βρέφη και δωρίζουν στα μαιευτήρια της χώρας πάνω από 250.000 πάνες, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των μονάδων νοσηλείας πρόωρων βρεφών. Τα Pampers Preemie Protection είναι η μοναδική πάνα στην Ελλάδα, σχεδιασμένη για μικρότερα μωράκια, ειδικά προσαρμοσμένη για βρέφη που ζυγίζουν από μόλις 800 γραμμάρια.

Hand Photo

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video σχετικά με τα Pampers Preemies, εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved