Φώναξε κανείς μαμά;

Μάνα, μανούλα, μαμά, μάμι, μαμά μου, mom, μανουλίτσα! Πόσες φορές άκουσες σήμερα τη λέξη μαμά;

Φώναξε κανείς μαμά;

Ευτυχώς φέτος, έχουμε ανοιχτά σχολεία και έτσι την Παρασκευή λίγο πριν τη Γιορτή της Μητέρας, έφτασε μια κάρτα για σένα και για μένα από τα βλαστάρια μας.

Δεν ξέρω γι συμβαίνει αλλά κάθε τέτοια μέρα, από τη μια συγκινούμαι κι από την άλλη μετράω τις 50 αποχρώσεις της λέξης «Μαμά»!

Εσύ πόσα μαμά άκουσες σήμερα; Δεν είναι όλα ίδια τα μαμά. Κάθε μαμά, κάθε παράφραση του μαμά, «χτυπάει» στο μυαλό σου διαφορετικά καμπανάκια, καμπανάκια αγάπης, σύγχυσης, λατρείας και συνάμα παράνοιας. Και να σου αναλύσω λίγο το τι εννοώ!

Πρώτα έρχεται εκείνο το γεμάτο τρυφερότητα και προσμονή από μεριάς σου Μα. Συνοδεύεται από το μαμαμαμά και έχει σίγουρα προηγηθεί εκείνο το ηχηρό και πεντακάθαρο «Μπα μπά».

Κι ύστερα έρχεται εκείνο το σίγουρο, το δυνατό, το γεμάτο αυτοπεποίθηση Μαμά, που τόσο περίμενες, που πάντα σου έλεγαν πως μόλις το ακούσεις, θα λυγίσεις.

Ακολουθούν πολλά μαμά, τα πιο ωραία και τα πιο δύσκολα.

Μαμάαμά στη μέση της νύχτας για γάλα, για νερό, γιατί το παιδί δεν νυστάζει, γιατί θέλει αγκαλιά, γιατί έπεσε το παιχνίδι του, γιατί έφυγε η πιπίλα. Ένα μαμά που αντιμετωπίζεις σαν την πιο δύκολη αποστολή της ζωής, να φτάσεις κοιμισμένη από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

Μαμά είπα, το επιτακτικό. Αυτό που θέλει κάτι τώρα και τώρα θα το πάρει γιατί μάντεψε… το παιδί κάνει κουμάντο.

Μανούλα...το παρακλητικό: Αυτό που θα σε ρίξει, που θα σου ζεστάνει την καρδιά, που θα πεις ναι στην χειρότερα ανοησία.

Έλα ρε μαμά. Το σπαστικό, αυτό που έρχεται μετά το μεγάλο όχι από μεριάς σου και την απόλυτη αντίθεση από τη μεριά του παιδιού.

Μάμι μου: Το καθημερινό, αυτό που έρχεται κάθε απόγευμα όταν σε βλέπει να γυρίζεις από τη δουλειά και να μπαίνεις στο σπίτι.

Μαμάκα μου: Το αγαπησιάρικο, αυτό που έρχεται μετά από κάθε κρέπα με πραλίνα που ετοιμάζεις.

Μαμαμαμαμαμαμαμαμαμαμαμαμαμ: Το ενοχλητικό, έρχεται σε κάθε μεγάλη στιγμή πείνας και δεν σταματά μέχρι το παιδί να φάει.

Μά,δάκρυ Μά, αναφιλητό. To πικραμένο, που έρχεται μετά από πέσιμο, από καυγά με την κολλητή, από τη μέρα στο σχολείο που πήγε όλη μα όλη στραβά.

Μαμούλι μου, το μαμά στην πιο αγαπησιάρικη μορφή του. Κρύβει μέσα του όλα τα αχ και μου έλειψες που μπορείς να φανταστείς.

Μάμι Μπλουμ. Το μήνυμα που βλέπω στο κινητό μου κάθε φορά που με καλεί η μαμά μου, πρώτο στα αγαπημένα για όλους τους λόγους που φαντάζεσαι.

Mommy μου. Της χαράς, της γιορτής, της στιγμής της ευτυχίας, όταν όλα έχουν πάει πρίμα.

Μααααααμααααααά μου: Συναντάται σε μικρούς και μεγάλους, κρύβει μέσα της όλο εκείνο το μαράζι για τη μαμά που είναι μακριά ή που έφυγει φύγει στον ουρανό. Σε γεμίζει δάκρυ, πόνο, αναμνήσεις, κάνει τη νοσταλγία μεγάλη, τεράστια, βαριά, ασήκωτη.

Κι όλα τα μαμά τα αγάπω. Ένα δεν ξέρω πώς θα βαστάω να ακούω. Άσε μας ρε Μαμά, που θα έρθει τη στιγμή που δεν το περιμένεις και θα καταλάβεις πως το μωρό μεγάλωσε.

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου στο a.Patoulia@queen.dpg.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/katiepatoulia/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved