Υγιεινό κολατσιό για το σχολείο - Μια νόστιμη ιδέα για τα παιδιά

Ακόμη μια εύκολη πρόταση για θρεπτικό και υγιεινό κολατσιό στο σχολείο.

Foivi Geller
Υγιεινό κολατσιό για το σχολείο - Μια νόστιμη ιδέα για τα παιδιά

Το κολατσιό -όπως έχει αναφέρει πολλές φορές και η διατροφολόγος του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά, είναι εξαιρετικής σημασίας και μειώνει το αίσθημα της πείνας μεταξύ των ωρών που μεσολαβούν από το πρωινό μέχρι το μεσημεριανό, δίνει ενέργεια και συμβάλλει στην πρόσληψη των απαραίτητων συστατικών που έχει ανάγκη ο παιδικός οργανισμός κατά τις ώρες που το παιδί βρίσκεται στο σχολείο.

Ένα τέτοιο κολατσιό είναι και αυτό που θα σας παρουσιάσω σήμερα παρακάτω. Ένα άκρως θρεπτικό ταπεράκι που θα μπορέσετε να φτιάξετε με λίγα και νόστιμα υλικά.

Τι θα χρειαστείτε:

Αβγό βραστό, ψωμί, καρότα, ελιές, τυρί και ντοματίνια.

Πάμε να δούμε τη διατροφική αξία όλων των παραπάνω τροφών:

Αβγό: Το αυγό συγκεντρώνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και μπορούμε να το εντάξουμε σε κάθε γεύμα της ημέρας, από το πρωινό μας τοστ έως τη βραδινή μας σαλάτα. Αρκετοί αποφεύγουν τον κρόκο του αυγού και προτιμούν να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι, καθώς στον κρόκο βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης και έχει περισσότερες θερμίδες. Μπορεί στον κρόκο να συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα λιπαρών, όμως παρέχει επίσης τις περισσότερες βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά του αυγού. Ο κρόκος παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D, καθώς και το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ και τα ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά οξέα.

Ψωμί: Το ψωμί είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που βοηθάει τόσο στην αύξηση του κορεσμού όσο και στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, αποτελεί σημαντική πηγή υδατανθράκων, περιέχει πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη και η νιασίνη. Συχνό φαινόμενο αποτελεί και ο εμπλουτισμός των αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ψωμιού με ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες, γεγονός που κατατάσσει το ψωμί ως μια σημαντική πηγή ασβεστίου, σιδήρου, βιταμινών και μετάλλων.

Καρότο: Τα καρότα ανήκουν στα πιο θρεπτικά λαχανικά, καθώς περιέχουν πλήθος στοιχείων που ωφελούν την υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, αλλά και βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη.

Ντοματίνια: Η ντομάτα είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Οι περισσότερες φυτικές ίνες της ντομάτας ανήκουν στην ομάδα των αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το πεπτικό μας σύστημα. Από πλευράς μικροθρεπτικών συστατικών, οι ντομάτες αποτελούν καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων. Μια μέτρια ντομάτα καλύπτει το 28% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C. H συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού και διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η ντομάτα περιέχει επίσης μια πολύτιμη βιταμίνη του συμπλέγματος Β, το φολικό οξύ, ή αλλιώς βιταμίνη Β9, το οποίο είναι απαραίτητο για την κυτταρική λειτουργία και την ανάπτυξη των ιστών. Η ντομάτα μας εφοδιάζει όμως και με κάλιο, ένα μέταλλο χρήσιμο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ένα φλιτζάνι χυμού ντομάτας περιέχει 534 mg καλίου και ½ φλ. σάλτσα ντομάτας περιέχει 454 mg.

kolatsio gia paidia

Ελιές: Στην πραγματικότητα, η ελιά είναι το φρούτο του ελαιόδεντρου. Είναι πλούσια και σε θρεπτικά συστατικά, εκτός από την πλούσια γεύση της, και αποτελεί ένα ασυνήθιστο φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λίπος, οι ελιές αποδίδουν αρκετή ενέργεια, περίπου 100 θερμίδες περίπου οι 10 ελιές. Πέντε μεγάλες ελιές αποτελούν ένα ισοδύναμο λίπους και αντιστοιχούν με 1 κ.γ. ελαιόλαδο. Το 75% των λιπαρών της ελιάς είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Όταν τα μονοακόρεστα λιπαρά αντικαθιστούν τα κορεσμένα στη διατροφή, μειώνουν την ολική χοληστερόλη και την LDL χοληστερόλης στο αίμα.

Τυρί: Η τελική περιεκτικότητά του τυριού σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του (πλήρες σε λίπος, χαμηλό σε λιπαρά, ή άπαχο), τον τρόπο παρασκευής και σε μικρότερο βαθμό τον χρόνο ωρίμανσης του τυριού.

Πώς θα φτιάξετε και εσείς αυτό το μικρό χιονανθρωπάκι.

  • Κόψτε το αβγό που θα έχετε βράσει καλά και τοποθετήστε το όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.
  • Χρησιμοποιήστε την ψίχα του ψωμιού για κασκόλ και σκουφί.
  • Με τις ελιές δημιουργήστε τα μάτια, το στόμα και τα κουμπιά.
  • Τέλος διακοσμήστε με το δεντράκι που θα φτιάξετε και εσείς με το ψωμί, το τυρί, τα ντοματίνια και τα καρότα.
  • Τα μικρά σας σίγουρα θα ενθουσιαστούν.

Enjoy!

Foivi Geller
Facebook account
Instagram account

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved