Είναι το τρίχωμα του κατοικιδίου μου επικίνδυνο για την υγεία του μωρού μου;

Αρκετοί από εμάς αγαπάμε τις μικρές μπάλες από χνούδι που περιφέρονται στο σπίτι, καθώς μας δηλώνουν την ύπαρξη του αγαπημένου μας κατοικίδιου.

Είναι το τρίχωμα του κατοικιδίου μου επικίνδυνο για την υγεία του μωρού μου;

Αλλά τι συμβαίνει αν περιμένετε ένα μωρό; Είναι αλήθεια ότι μετά την άφιξη του νεογέννητου, τα κατοικίδια ζώα δεν θα πρέπει πλέον να ζουν στο σπίτι σας, επειδή τα μαλλιά τους μπορεί να είναι επικίνδυνα για ένα μωρό; Λοιπόν, αντίθετα με αυτή τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό.

Τι συμβαίνει εάν το μωρό μου καταπιεί τρίχες;

Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία των ιδιοκτητών σκύλων / γατών. Είναι βέβαιο ότι δεν έχει σημασία πόσο προσεκτικός είστε, όταν το μωρό σας αρχίζει να μπουσουλάει, θα καταπιεί σίγουρα κάποια τρίχα. Αντίθετα όμως με την κοινή πεποίθηση, αυτό δεν θα προκαλέσει καμία βλάβη, καθώς η δομή της γούνας των ζώων είναι σχεδόν ίδια με αυτή της ανθρώπινης τρίχας, και οι δύο αποτελούνται από κερατίνη, την οποία το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει, οπότε απλώς απορρίπτεται από το στομάχι. Για να συμβεί η απόφραξη του εντέρου, το μωρό θα πρέπει να καταπιεί μια τεράστια ποσότητα μαλλιών, το οποίο είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί.

Τα μαλλιά δεν μπορούν να μπουν στο συκώτι!

Σύμφωνα με την κοινή πεποίθηση, το τρίχωμα των ζώων μπορεί επίσης να εισέλθει στο ήπαρ του παιδιού. Λοιπόν, αυτό είναι εντελώς λάθος: τα μαλλιά μπορούν να εισέλθουν μόνο στο στομάχι. Είναι επίσης αναληθές ότι τρίχες μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες ή στον εγκέφαλο.

Η αλήθεια πίσω από αυτές τις παρερμηνείες μπορεί να είναι ότι υπάρχει ένα παράσιτο που ζει στο τρίχωμα των ζώων που είναι ικανό να διεισδύσει σε διάφορα όργανα και στους ανθρώπους. Αυτός είναι ο κεστοειδής σκώληκας, ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί από τα ζώα που δεν έχουν απολεπιστεί. Ωστόσο, αφού ο κτηνίατρος εξετάζει με προσοχή το κατοικίδιο ζώο σας, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για αυτό.

Αλλεργία στο τρίχωμα

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας, έτσι εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό στις τρίχες των ζώων, πρέπει να βρείτε μια λύση. Στην πραγματικότητα, το μικρό σας δεν έχει αλλεργική αντίδραση στα ίδια τα μαλλιά, αλλά στη πρωτεΐνη που υπάρχει στο σάλιο, στα ούρα, στα κόπρανα του ζώου ή στην πιτυρίδα του τριχώματος των ζώων. Στην περίπτωση των γάτων η πρωτεΐνη FEL D1, ενώ σε σκύλους οι πρωτεΐνες που ονομάζονται CAN F1 και CAN F2 είναι η αιτία του προβλήματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή και τσούξιμο στα μάτια, δύσπνοια, βήχα και δερματικά εξανθήματα.

Δυστυχώς, αυτές οι αλλεργιογόνες ζωικές πρωτεΐνες μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για μήνες σε σκόνη που εγκαταστάθηκε στο διαμέρισμα στα έπιπλα, τους τοίχους και τα ρούχα. Αυτό το είδος αλλεργικής αντίδρασης μπορεί επίσης να κληρονομείται, έτσι εάν ένας γονέας είναι αλλεργικός στα ζώα, τα παιδιά μπορεί να είναι και αυτά.

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr

email: info@vetherapy.gr

Διαβάστε επίσης

Γατάκι και κουτάβι: Συμβουλές για τον πρώτο ερχομό στο σπίτι
Πώς πρέπει να φροντίζει ένα παιδί το κατοικίδιο του ανάλογα με την ηλικία του;
Πώς θα προστατεύσετε το παιδί σας από δάγκωμα σκύλου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved