Πώς πρέπει να φροντίζει ένα παιδί το κατοικίδιο του ανάλογα με την ηλικία του;

Τα κατοικίδια είναι μέρος της ζωής πολλών παιδιών.

Πώς πρέπει να φροντίζει ένα παιδί το κατοικίδιο του ανάλογα με την ηλικία του;

Η γονική συμμετοχή, η συζήτηση, και ο σχεδιασμός της φροντίδας τους είναι απαραίτητα για να το βοηθήσει να δει το κατοικίδιο ζώο ως μια θετική εμπειρία. Ένα παιδί που μαθαίνει να φροντίζει ένα ζώο, και να το αντιμετωπίζει ευγενικά και υπομονετικά, με τον καιρό θα μάθει να αντιμετωπίζει και τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο.

Επιλέγοντας το κατάλληλο κατοικίδιο

Ενώ όλα τα είδη των κατοικίδιων ζώων μπορεί να φέρουν χαρά στα παιδιά, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα κατοικίδιο ζώο κατάλληλο για την οικογένειά σας, το σπίτι σας, και τον τρόπο ζωής σας. Οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν έχουν επιθετικά ζώα όπως Exotic pets και ασυνήθιστα ζώα των οποίων η φροντίδα μπορεί να είναι δύσκολη.

katoikidio 1

Η φροντίδα

Η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές:

Ηλικίες 2-5

Τα παιδιά πρέπει πάντα να επιβλέπονται σε αυτή την ηλικία κατά την επαφή με το κατοικίδιο της οικογένειας.

  • Βοηθήστε τα να βάλουν τα τρόφιμα και το νερό στα πιάτα κατοικίδιων ζώων. Οι γονείς, ωστόσο, θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι αυτοί που θα δώσουν ενεργά τη τροφή για τα ζώα και αυτό γιατί τα κατοικίδια ζώα μπορούν να πάρουν από τη χαρά τους το φαγητό από τα χέρια των παιδιών με αποτέλεσμα να τα δαγκώσουν.
  • Βοηθήστε τα με τον καθαρισμό του χώρου στο οποίο κοιμάται το ζώο.
  • Βοηθήστε τα στο μάζεμα των παιχνιδιών του κατοικίδιου ζώου.

Ηλικίες 6-10

  • Βοηθήστε να βάλουν τα τρόφιμα και το νερό σε πιάτα.
  • Βοήθεια με τον καθαρισμό και τη συντήρηση των περιοχών για ζώα συντροφιάς.
  • Βοήθεια με το βούρτσισμα, περιποίηση, λούσιμο, ανάλογα με το μέγεθος και τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου.
  • Βοήθεια με την άσκηση και το περπάτημα, ανάλογα με το μέγεθος και τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου.

Οι γονείς πρέπει να επιβλέπουν τη φροντίδα του κατοικίδιου ζώου, ακόμη και αν θεωρούν ότι το παιδί τους είναι αρκετά μεγάλο για να το φροντίσει.

katoikidio 2

Ηλικίες 10 και άνω

Σε αυτή την ηλικία μπορούν να αναλάβουν ενεργά όλες τις πτυχές της φροντίδας των κατοικίδιων ζώων, εκτός αν το μέγεθός του είναι πολύ μεγάλο.

Αν τα παιδιά χαλαρώνουν με τη φροντίδα του κατοικίδιου, τότε οι γονείς πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Θα πρέπει να υπενθυμίζεται στα παιδιά με ήπιο τρόπο, ότι τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, χρειάζονται τροφή, νερό, και άσκηση. Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα. Τα παιδιά μαθαίνουν να γίνονται υπεύθυνα απέναντι στα κατοικίδια τους παρατηρώντας τη συμπεριφορά των γονιών τους.

Πλεονεκτήματα

Παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα. Η ανάπτυξη των θετικών συναισθημάτων για τα κατοικίδια ζώα μπορούν να συμβάλουν στην αυτοεκτίμηση του παιδιού και την αυτοπεποίθηση. Οι θετικές σχέσεις με τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους άλλους. Μια καλή σχέση με ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη της επικοινωνίας, της συμπόνιας και της συμπάθειας.

Τα κατοικίδια μπορούν να εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς των παιδιών:

  • Μπορούν να είναι ασφαλής αποδέκτες των μυστικών και των σκέψεων τους. Τα παιδιά συχνά μιλούν στα κατοικίδια ζώα τους, όπως κάνουν στα λούτρινα ζωάκια τους.
  • Παρέχουν μαθήματα για τη ζωή, την αναπαραγωγή, τη γέννηση, τις ασθένειες, τα ατυχήματα, το θάνατος και το πένθος.
  • Μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της υπεύθυνης συμπεριφοράς των παιδιών που τα φροντίζουν.
  • Παρέχουν μια σύνδεση με τη φύση.
  • Μπορούν να διδαχτούν το σεβασμό για άλλα έμβια όντα.

Άλλες φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες που εκπληρώνονται είναι η σωματική δραστηριότητα, η άνεση στην επαφή, η πίστη και η αγάπη, καθώς και η εμπειρία της απώλειας, αν ένα κατοικίδιο ζώο χαθεί ή πεθαίνει.

katoikidio 3

Η υπευθυνότητα στη φροντίδα του κατοικίδιου είναι βασικό χαρακτηριστικό όποια και αν είναι η ηλικία του αφεντικού, ακόμη περισσότερη αξία φυσικά έχει όταν μεταδίδεται σε παιδιά. Διδάξτε τα παιδιά σας αφιερώνοντας εποικοδομητικό χρόνο μαζί τους, κάντε τα να καταλάβουν ότι δεν είναι ένα παιχνίδι που την επόμενη βδομάδα θα το βαρεθούν, μάθετε τα να συμβιώνουν μαζί τους όπως με εσάς τους γονείς και τα αδέρφια τους.

Ανιδιοτέλεια σημαίνει να προσφέρω χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα, ίσως αυτή να είναι μία από τις έννοιες που πρέπει να μάθουν τα παιδιά μέσα από τα ζώα, γιατί αυτά μπορεί να μην έχουν την δική μας νοημοσύνη αλλά την αξία ανιδιοτελής αγάπης την αποδεικνύουν καθημερινά.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved