Πώς θα προσέξω τη διατροφή μου στο εστιατόριο κατά την περίοδο των διακοπών;

Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ξεκινήσει για αρκετούς και πρόκειται να ξεκινήσουν για ακόμα περισσότερους τις επόμενες ημέρες.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα προσέξω τη διατροφή μου στο εστιατόριο κατά την περίοδο των διακοπών;

Αν σας απασχολεί η διατήρηση του βάρους σας και αυτήν την περίοδο που θα τρώτε εκτός σπιτιού παρακάτω θα βρείτε τρόπους για να προσέξετε τη διατροφή σας.

Σκεφτείτε την ισορροπία

  • Επιλέγετε το φαγητό σας στο εστιατόριο ανάλογα με το τί έχετε καταναλώσει ή θα καταναλώσετε μέσα στην υπόλοιπη ημέρα. Αν για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι το βράδυ θα φάτε σε εστιατόριο, το μεσημέρι καταναλώστε ένα πιο ελαφρύ γεύμα όπως μία σαλάτα. Αντίθετα, αν γνωρίζετε ότι το βράδυ θα φάτε ένα γλυκό ή θα καταναλώσετε αλκοόλ, τότε αναζητήστε τα πιο light πιάτα στο εστιατόριο το μεσημέρι.
  • Αν το γεύμα σας περιλαμβάνει ορεκτικό και επιδόρπιο, τότε φροντίστε το κυρίως πιάτο σας να είναι πιο ελαφρύ να παραγγείλετε μικρότερη μερίδα ή ακόμα και να μοιραστείτε το κυρίως πιάτο.
  • Μην ξεχνάτε να περιλαμβάνετε στα γεύματά σας τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, συμπεριλαμβάνοντας λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, άπαχα γαλακτοκομικά και φρούτα.

Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος

  • Αναγνωρίζετε τα συστατικά με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Μπορεί μία σαλάτα να σας φανεί ως μία υγιεινή επιλογή, αλλά η προσθήκη κρουτόν, λιπαρών dressings, τηγανητού κρέατος και λιπαρών τυριών μπορεί να αυξήσει το περιεχόμενο της σαλάτας σε θερμίδες, λίπος και αλάτι. Μπορείτε να ζητήσετε να σας φέρουν ξεχωριστά το dressing για να ελέγξετε την ποσότητα που θα προσθέσετε.
  • Ζητήστε από το σερβιτόρο να αντικαταστήσετε υλικά του πιάτου με πιο υγιεινές εκδοχές όπως για παράδειγμα τις τηγανητές πατάτες με λαχανικά, ρύζι ή πατάτες φούρνου. Επιπρόσθετα, τα λιπαρά dressings μπορούν να αντικατασταθούν από dressings με βάση το ελαιόλαδο, το γιαούρτι ή τη μουστάρδα.
  • Προτιμήστε φρούτα ή γιαούρτι με μέλι ως επιδόρπιο αν υπάρχει αυτή η επιλογή, αποφεύγοντας τα επιδόρπια που συνήθως προσφέρουν τα εστιατόρια και αυξάνουν την πρόσληψη ζάχαρης και λιπαρών.

Προσέχετε το μέγεθος της μερίδας

  • Αν η μερίδα που σας σερβίρουν στο εστιατόριο είναι μεγάλη μπορείτε να καταναλώσετε τη μισή και να ζητήσετε σε πακέτο την υπόλοιπη.
  • Αν γνωρίζετε ότι οι μερίδες που σερβίρει ένα εστιατόριο είναι μεγάλες, μπορείτε να παραγγείλετε μία μερίδα σε μέγεθος ορεκτικού (π.χ. ζυμαρικά, ριζότο) που συνήθως είναι αρκετά ικανοποιητική όταν συνοδευτεί από σαλάτα.
  • Αποφύγετε τις προσφορές. Πολλοί εστιάτορες για να προσελκύσουν τους καταναλωτές προσφέρουν μεγαλύτερες μερίδες στην τιμή των κανονικών αλλά και μενού με ορεκτικά, κυρίως γεύμα και γλυκό που είναι άκρως δελεαστικά. Αν επιλέξετε κάτι τέτοιο φροντίστε να το μοιραστείτε με την παρέα σας.

Μερικά ακόμη tips

  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα χορταστικό και υγιεινό πρωινό στηις διακοπές, αποφεύγοντας τα σφολιατοειδή.
  • Μην ξεχνάτε να μαγειρεύετε εντός σπιτιού όταν έχετε τη δυνατότητα, ή να ετοιμάσετε μία υγιεινή και γρήγορη στην παρασκευή της σαλάτα αν δε θέλετε να μαγειρέψετε.
  • Ενυδατώνεστε τακτικά μέσα στην ημέρα, κάτι που θα βοηθήσει το μεταβολισμό σας και θα βοηθήσει στον κορεσμό.
  • Μην ξεχνάτε τη γυμναστική για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Το κολύμπι και οι περίπατοι στη φύση είναι η καλύτερη άσκηση για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved