Πώς θα καταφέρω να μην πάρω πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη;

Αυτή είναι μία απορία που έχουν οι περισσότερες γυναίκες κατά την έναρξη της κύησης.

Πώς θα καταφέρω να μην πάρω πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη;

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε ότι μία έγκυος πρέπει να τρώει για δύο, με αποτέλεσμα η αύξηση του βάρους να είναι μεγαλύτερη από την προτεινόμενη.

Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα της γυναίκας έρχεται αντιμέτωπο με ανατομικές και λειτουργικές μεταβολές στο αναπαραγωγικό, το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, το καρδιαγγειακό, το αιμοποιητικό και το ουροποιητικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και των ιστών της μήτρας και η μητέρα προετοιμάζεται για τον τοκετό και το θηλασμό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο βασικός μεταβολισμός, δηλαδή η ποσότητα θερμίδων που χρειαζόμαστε για να διατηρούνται οι ζωτικές μας λειτουργίες όπως η αναπνοή, η καρδιακή, η εγκεφαλική και η νεφρική λειτουργία, αυξάνεται κατά 15-20% στην εγκυμοσύνη.

Πόσο βάρος όμως πρέπει να παίρνει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αυτό καθορίζεται από το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ = Βάρος (kg)/ [Ύψος (m)]2) της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη και φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Δείκτης Μάζας Σώματος πριν την εγκυμοσύνη

Επιθυμητή αύξηση βάρους

ΔΜΣ < 18.5 κιλά/m2 (ελλειποβαρής)

12.5 – 18 κιλά

ΔΜΣ 18.5 – 24.9 κιλά/m2 (κανονική)

11.5 – 16 κιλά

ΔΜΣ 25 – 29.9 κιλά/m2 (υπέρβαρη)

7 – 11.5 κιλά

ΔΜΣ >30 κιλά/m2 (παχύσαρκη)

5 - 9 κιλά

kilaegimosini

Πώς όμως θα καταφέρουμε η αύξηση του βάρους να παραμείνει στο φυσιολογικό εύρος;

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει η ενεργειακή πρόσληψη να είναι ελεγχόμενη χωρίς να ξεπερνά την ενέργεια που δαπανούμε μέσα στην ημέρα. Κατά το πρώτο τρίμηνο οι ενεργειακές ανάγκες της εγκύου αυξάνονται κατά περίπου 100 θερμίδες ανά ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μπάρα δημητριακών ή 2 μικρά φρούτα, και πρακτικά σημαίνει ότι η γυναίκα δεν χρειάζεται να καταναλώνει περισσότερη τροφή σε σύγκριση με το διάστημα προ της εγκυμοσύνης. Κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι ανάγκες της εγκύου αυξάνονται κατά περίπου 300 θερμίδες ανά ημέρα. Ενδεικτικά, 300 θερμίδες αντιστοιχούν σε περίπου 2 φλιτζάνια γάλα πλήρες ή 1 τοστ με γαλοπούλα, τυρί και ντομάτα ή 2 κεσεδάκια γιαούρτι πλήρες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λοιπόν δεν χρειάζονται μεγάλες αυξήσεις στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε, καθώς η υπερβολική αύξηση του βάρους συνδέεται με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη της κύησης και υπέρτασης (προεκλαμψία), αλλά και με επιπλοκές κατά τον τοκετό. Ένας ενδεικτικός ρυθμός αύξησης του βάρους είναι έως 2-3 κιλά ή και λιγότερο κατά το πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια 1,5-2 περίπου κιλά το μήνα σε μία γυναίκα φυσιολογικού βάρους.

Έτσι λοιπόν η έγκυος δεν θα πρέπει να τρέφεται για δύο σε ό,τι αφορά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, αλλά σίγουρα θα πρέπει να προσέχει διπλά την ποιότητα της διατροφής της. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθείται αυστηρά το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνοντας επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών σε συνδυασμό με ήπια φυσική δραστηριότητα ύστερα από την έγκριση του γυναικολόγου. Η ποικιλία τροφών στο διαιτολόγιο σε συνδυασμό με την καλή ενυδάτωση θα εξασφαλίσει όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα υποστηρίξουν την υγεία της γυναίκας και του εμβρύου.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Κιλά εγκυμοσύνης: Σε πoιο τρίμηνο παίρνουμε τα περισσότερα;
Κιλά στην εγκυμοσύνη: Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για να μην αγχωθείς
Πώς να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης γρήγορα και αποτελεσματικά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved