Πώς θα τρώμε υγιεινά και οικονομικά;

Η υγιεινή διατροφή δε χρειάζεται να είναι ακριβή. Καθώς η οικονομική κρίση μας επηρέαζει όλους, τα εβδομαδιαία ψώνια μπορούν να αδειάσουν επικίνδυνα το πορτοφόλι μας.

Πώς θα τρώμε υγιεινά και οικονομικά;

Αυτό που χρειάζεται είναι προγραμματισμός των γευμάτων της εβδομάδας, αναγνώριση των υγιεινών επιλογών στο supermarket αλλά και διαχείριση των επιθυμιών των παιδιών για λιχουδιές.

Πώς λοιπόν θα επιλέξετε τα τρόφιμα χωρίς να επιβαρύνετε υπερβολικά την τσέπη σας;

-Ετοιμάστε τη λίστα του supermarket. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε άσκοπες αγορές.
- Μην πηγαίνετε για ψώνια νηστικοί. Οι πιθανότητες να αγοράσετε περισσότερα τρόφιμα από αυτά που χρειάζεστε αλλά και να κάνετε ανθυγιεινές επιλογές αυξάνονται.
- Διαθέστε περισσότερα χρήματα σε βασικά τρόφιμα που παρέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά των θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε. Το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα γαλακτομικά θα πρέπει να απαρτίζουν το μεγαλύτερο τμήμα στο καρότσι σας.
- Αγοράζετε τρόφιμα που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μεγαλύτερες ποσότητες. Τις περισσότερες φορές επωφελήστε οικονομικά καθώς οι μεγαλύτερες συσκευασίες είναι πιο οικονομικές.
- Διαθέστε λιγότερα χρήματα για το κρέας. Η Μεσογειακή Διατροφή άλλωστε αποθαρρύνει την αυξημένη κατανάλωση κρέατος. Μην ξεχνάτε ότι η πρωτεΐνη που περιέχεται στο κρέας μπορεί να αντικατασταθεί με τους κατάλληλους συνδυασμούς οσπρίων με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι).
-Αγοράστε φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχικότητα. Τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά και πιο ποιοτικά.

Και όταν τα παιδιά ζητούν πολλές λιχουδιές...

• Επιτρέψτε τους να επιλέξουν ένα ανθυγιεινό snack για την εβδομάδα, διατηρώντας έτσι ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής και αποφεύγοντας τα περιττά έξοδα.
• Ζητήστε τη βοήθειά τους με την επιλογή των τροφών από τη λίστα για να τους αποσπάσετε την προσοχή από τους «πειρασμούς».
• Αναγνωρίστε ότι μία λιχουδιά μπορεί όντως να φαίνεται ελκυστική, αλλά εξηγήστε στο παιδί ότι η υπερκατανάλωση τέτοιων παρασκευασμάτων δεν είναι ωφέλιμη.

Τέλος, μην παρασύρεστε από τρόφιμα που διαφημίζονται ως υγιεινά, κατάλληλα για δίαιτα απώλειας βάρους, χαμηλά σε χοληστερόλη κτλ. Μπορεί για παράδειγμα ένα τρόφιμο να είναι χαμηλό σε χοληστερόλη, αλλά να παραμένει πλούσιο σε ανθυγιεινά λιπαρά, ή να είναι χαμηλό σε ζάχαρη αλλά να περιέχει μεγάλες ποσότητες από άλλες γλυκαντικές ύλες. Η ανάγνωση της ετικέτας των τροφών θα οδηγήσει στην αποφυγή της αγοράς τροφίμων χαμηλής διατροφικής αξίας αλλά αυξημένης τιμής.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Ποια τρόφιμα δε λήγουν, όσα χρόνια και αν περάσουν
Πέντε tips για τον έλεγχο της κατανάλωσης τροφής

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved