Πόσο θρεπτική είναι η κολοκύθα & πώς θα την εντάξουμε στη διατροφή μας;

Η κολοκύθα αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν λαχανικό του φθινοπώρου.

Ευσταθία Παπαδά
Πόσο θρεπτική είναι η κολοκύθα & πώς θα την εντάξουμε στη διατροφή μας;

Γνωρίζετε όμως τη διατροφική της αξία και τη χρησιμοποιείτε στη μαγειρική σας; Ας δούμε παρακάτω μερικά από τα οφέλη της για την υγεία καθώς και μερικές ιδέες για να την εντάξετε στη διατροφή όλης της οικογένειας.

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει η κολοκύθα;

Η κολοκύθα είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου και βήτα-καροτενίου, το οποίο είναι ένα καροτενοειδές που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Περιέχει επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, καθώς και βιταμίνες Ε και C. Αξίζει να σημειωθεί πώς η κολοκύθα είναι πλούσια σε νερό και χαμηλή σε θερμίδες καθώς ένα φλιτζάνι ωμής κολοκύθας αποδίδει μόνο 30 θερμίδες.

Ποια είναι τα οφέλη της κολοκύθας για την υγεία;

Υγεία του δέρματος

Η κολοκύθα περιέχει βιταμίνες C και E, καθώς και βήτα-καροτένιο, συστατικά τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και την επούλωση των πληγών. Η βιταμίνη Ε δρα μαζί με τη βιταμίνη C ως αντιοξειδωτικό, βοηθά στην προστασία από τον ήλιο και προλαμβάνει την ξηροδερμία. Το β-καροτένιο που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α εμπλέκεται στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.

Οφέλη για την όραση

Η κολοκύθα περιέχει συστατικά τα οποία συνδέονται με την υγεία των ματιών. Πιο συγκεκριμένα, το β-καροτένιο παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη βιταμίνη Α, η έλλειψη της οποίας συνδέεται πολύ συχνά με την εξασθένιση της όρασης. Επιπλέον, η υψηλότερη πρόσληψη β-καροτενίου έχει συνδεθεί με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καταρράκτη. Η κολοκύθα είναι επίσης μία από τις καλύτερες πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο ενώσεων που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

moro kolokutha ofeli

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η βιταμίνη Α που προκύπτει από το β-καροτένιο της κολοκύθας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η κολοκύθα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αποτελεσματική λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Επιπλέον, η κολοκύθα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου και φυλλικού οξέος, τα οποία επίσης ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Υγιές σωματικό βάρος

Η κολοκύθα αποτελεί ένα λαχανικό με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ενώ είναι και πηγή φυτικών ινών που ενισχύουν τον κορεσμό. Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν την κολοκύθα ένα λαχανικό που έχει θέση σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Πώς μπορούμε να εντάξουμε την κολοκύθα στη διατροφή όλης της οικογένειας;

Αν δεν επιλέγετε την κολοκύθα γιατί δεν είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο που μπορεί να καταναλωθεί, δείτε μερικές ιδέες παρακάτω.

  • Βελουτέ σούπα κολοκύθας. Αποτελεί μία κλασική συνταγή με κολοκύθα που μπορεί να μας ζεστάνει τις φθινοπωρινές ημέρες απολαμβάνοντας τα οφέλη της.
  • Χούμους με κολοκύθα. Η κολοκύθα μπορεί να αποτελέσει μία ενδιαφέρουσα και θρεπτική προσθήκη στην κλασική συνταγή του χούμους.
  • Κοτόπουλο με κολοκύθα. Η κολοκύθα μπορεί να συνοδεύσει τέλεια το κοτόπουλο κατσαρόλας, ενώ ο συνδυασμός τους αποτελεί μία υγιεινή επιλογή.
  • Pancakes με κολοκύθα. Η υφή της κολοκύθας μπορεί να αντικαταστήσει μέρος του αλεύρου στην κλασική συνταγή των pancakes.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved