Μπάρες πρωτεΐνης: Είναι κατάλληλες για τα παιδιά;

Ο γρήγορος τρόπος ζωής όλης της οικογένειας με τους γονείς να μοιράζονται μεταξύ της δουλειάς και των σχολικών και εξωσχολικών υποχρεώσεων των παιδιών απαιτούν γρήγορες κι εύκολες επιλογές snack και γευμάτων.

Ευσταθία Παπαδά
Μπάρες πρωτεΐνης: Είναι κατάλληλες για τα παιδιά;

Ωστόσο, οι επιλογές αυτές θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και υγιεινές για τα παιδιά. Οι μπάρες πρωτεΐνης έχουν διαφημιστεί αρκετά ως μία υγιεινή και πρακτική επιλογή για τα παιδιά. Είναι όμως έτσι;

Οφέλη

Εκτός από ένα απλό στη μεταφορά και γρήγορο snack για το αυτοκίνητο, το σχολείο ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, οι μπάρες πρωτεΐνης μπορούν να προσφέρουν και κάποια άλλα οφέλη. Πολλές από αυτές περιέχουν και υγιεινά συστατικά, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, οι μπάρες αυτού του είδους μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης του παιδιού σας εάν αποφεύγει τακτικά το κρέας ή τα γαλακτοκομικά.

Μειονεκτήματα

Παρά τα πιθανά οφέλη από την περιστασιακή κατανάλωση τέτοιων προϊόντων, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να συνοδεύεται από αρκετά μειονεκτήματα. Πολλά προϊόντα έχουν πολλή ζάχαρη, η οποία δεν είναι καθόλου ωφέλιμη για τα παιδιά. Ακόμη, ορισμένες μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν trans λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων εάν καταναλώνονται σε τακτική βάση. Επιπλέον, οι μπάρες πρωτεΐνης μπορεί να παρέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που χρειάζονται τα παιδιά και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τέτοιου είδους snacks δεν είναι απαραίτητα αν τα παιδιά έχουν μια διατροφή με ισορροπία και ποικιλία τροφών. Αντιθέτως, η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος και επιπρόσθετα να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους.

Πόση πρωτεΐνη χρειάζονται τα παιδιά;

bares

Οι παραπάνω ποσότητες μπορούν να καλυφθούν εύκολα αν τα παιδιά καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Έτσι λοιπόν, η επιπλέον ποσότητα πρωτεΐνης μέσω των μπαρών ή άλλων συμπληρωμάτων δε χρειάζεται.

Ποια snack μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και να είναι θρεπτικά και πλούσια σε πρωτεΐνη;

Οι ξηροί καρποί, τα βραστά αυγά, οι σπιτικές μπάρες δημητριακών με βάση τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, η σπιτική τυρόπιτα είναι μερικές ιδέες που περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης και μπορούν εύκολα να μεταφερθούν.

Αν ωστόσο τα παιδιά επιμένουν να δοκιμάσουν τις πρωτεϊνικές μπάρες του εμπορίου, φροντίστε αυτό να γίνεται μόνο περιστασιακά και να επιλέγετε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χωρίς trans λιπαρά.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved