Συνταγή για το αυθεντικό γαλλικό «Ρατατούι» (το ελληνικό μπριάμ)

Φτιάξτε το αυθεντικό γαλλικό «Ρατατούι».

Συνταγή για το αυθεντικό γαλλικό «Ρατατούι» (το ελληνικό μπριάμ)

Οι περισσότεροι έχουμε δει την παιδική ταινία «Ρατατούι», όπου ο ποντικός Ρεμί, ταλέντο στη μαγειρική, πείθει το νεαρό μάγειρα να τον βοηθήσει στην κουζίνα, του εστιατορίου που εργάζεται. Σπεσιαλιτέ του Ρεμί είναι το περίφημο «Ρατατούι», το γνωστό σε εμάς στην Ελλάδα, μπριάμ. Ή τουρλού, τουρλού, όπως λέγεται σε πολλά μέρη της χώρας μας.

Το «Ρατατούι» είναι μία παραδοσιακή γαλλική συνταγή, με λαχανικά και σίγουρα αποτελεί και μια ιδανική πρόταση για όσους νηστεύουν την περίοδο της Σαρακοστής. Ας δούμε, λοιπόν, πώς φτιάχνουν οι Γάλλοι του δικό τους μπριάμ.

Υλικά

2 μεσαίες μελιτζάνες, κομμένες σε κυβάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 φύλλο δάφνης
1 κ.σ. πελτέ
½ ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
2 κολοκυθάκια κομμένα σε κυβάκια
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κονσέρβα ντομάτες κον κασε
1 κ.γ ρίγανη ξερή
2 πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κλωνάρι φρέσκο βασιλικό,
Αλάτι
Πιπέρι
Κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε τις μελιτζάνες και τις αφήνετε στο σουρωτήρι, αφού έχετε ρίξει πάνω λίγο αλάτι, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να στραγγίσουν. Κατόπιν, τις σκουπίζετε καλά για να στεγνώσουν.

Σε ένα βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα, όπως σας βολεύει) ζεσταίνετε μία κουταλιά ελαιόλαδο. Ρίχνετε τις μελιτζάνες και τσιγαρίζετε για 6 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τις αφαιρείτε.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε την άλλη κουταλιά ελαιόλαδου και προσθέτετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το φύλλο δάφνης. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να γίνουν τρυφερές οι πιπεριές. Στο μεσοδιάστημα, ανακατεύετε.

Προσθέτετε την ντομάτα και ανακατεύετε για 1 λεπτό περίπου. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε, μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 4 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα ντοματίνια, το σκόρδο και τη ρίγανη.
Κατόπιν, ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι, το κόκκινο πιπέρι και μαγειρεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Περιστασιακά, ανακατεύετε.

Λίγο πριν είναι έτοιμο το φαγητό, ρίχνετε μέσα και τις μελιτζάνες, ανακατεύετε και αφήνετε λίγο, μέχρι να δέσουν μεταξύ τους οι γεύσεις.

Και έτοιμο το Ρατατούι σας. Οι Γάλλου το σερβίρουν με φρέσκο βασιλικό, ενώ το συνοδεύουν με μπαγκέτα.

Πηγή: allrecipes.com

Διαβάστε επίσης

Μπριάμ φούρνου με ντοματίνια, από τον Γιώργο Γεράρδο

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved