Πώς να φτιάξετε μουσακά μαμαδίστικο και παραδοσιακό

Πώς θα φτιάξετε τον τέλειο μουσακά!

Πώς να φτιάξετε μουσακά μαμαδίστικο και παραδοσιακό

Μετά το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και το παστίτσιο, τρίτο στις προτιμήσεις πολλών Ελλήνων έρχεται ο μουσακάς. Αυτό το νόστιμο φαγάκι που αν και έχει πολλές θερμίδες, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι.

Φαγητό που έχει ταυτιστεί με πολλές μαμάδες και γιαγιάδες. Πραγματικά και τι δεν θα δίναμε για ένα λαχταριστό και ζουμερό κομμάτι μουσακά της μανούλας μας τούτη τη στιγμή.

Αυτό το νόστιμο φαγητό που έχει τις μελιτζάνες του, τις πατατούλες του, τον λαχταριστό κιμά του και φυσικά εκείνη την απίθανη μπεσαμέλ που ροδοκοκκινίσει μέσα στον φούρνο σκεπάζοντας σαν κουβέρτα όλα τα προαναφερθέντα υλικά.

Γιάμι, γιάμι... μας τρέχουν τα σάλια. Βρε λέτε να πεταχτούμε μετά το γραφείο στο σουπερμάρκετ να αγοράσουμε τα υλικά και να φτιάξουμε έναν με τα χεράκια μας;

Εντάξει, το ίδιο νόστιμος με της μαμάς ή της γιαγιάς μας σίγουρα δεν θα είναι (αυτό θα το ξέρουμε μόνο εμείς) γιατί τα παιδιά σας και η οικογένειά σας, θα γλείφουν τα δάχτυλά τους με τη συνταγή που θα σας δώσουμε αμέσως τώρα.

Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε νόστιμο μαμαδίστικο μουσακά που σίγουρα θα φέρει στο μυαλό σας αναμνήσεις των παιδικών σας χρόνων.

pos tha ftiaxo mousaka 4

Υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε μουσακά

  • 3-4 μελιτζάνες
  • 3-4 μεγάλες πατάτες
  • 1 κιλό κιμά
  • 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
  • 1 συσκευασία ντοματάκι κονκασέ
  • 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 ξύλο κανέλας
  • αλάτι-πιπέρι
  • Μπεσαμέλ σπιτική ή συσκευασίας

Πώς θα φτιάξετε μουσακά βήμα-βήμα

Βήμα 1ο

pos tha ftiaxo mousaka 8

Κόψτε σε ροδέλες τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Τηγανίστε τις αν θέλετε να φτιάξετε την κλασική παραδοσιακή συνταγή ή για να γίνει πιο ελαφρύ το φαγάκι σας ψήστε τις στον φούρνο με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Αφήστε τις να κρυώσουν αφήνοντάς τις στην άκρη μέχρι να τις χρειαστείτε.

Βήμα 2ο

pos tha ftiaxo mousaka 2

Ετοιμάστε τον κιμά. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι και τσιγαρίστε τον κιμά σας. Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια σας και αφού είναι τσιγαρισμένος ο κιμάς, ρίξτε τα μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να μαραθούν και αυτά. Σβήστε με το κρασί και προσθέστε το ντοματάκι κονκασέ.

Αλατοπιπερώστε, ρίξτε την κανέλα μέσα στην κατσαρόλα και προσθέστε νερό. Βράστε μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά και μέχρι να είναι μαγειρεμένος ο κιμάς.

Βήμα 3ο

pos tha ftiaxo mousaka 7

Στρώστε στο ταψί μία στρώση πατάτες, από πάνω μία στρώση μελιτζάνες και μετά μία στρώση κιμά. Επαναλάβετε τη διαδικασία ακόμη μία φορά. Δηλαδή, πατάτες, μελιτζάνες κιμά. Τελειώστε με μία στρώση πατάτες που θα καλύψετε με την μπεσαμέλ που θα ετοιμάσετε.

Βήμα 4ο

pos tha ftiaxo mousaka 1

Τέλος προσθέστε την μπεσαμέλ και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί της επιλογής σας ή λίγη τριμμένη φρυγανιά

Βήμα 5ο

pos tha ftiaxo mousaka 3

Ψήστε στο φούρνο και μόλις η μπεσαμέλ είναι έτοιμη, βγάλτε από τον φούρνο.

Αφήστε να κρυώσει, ώστε να κόβεται εύκολα σε κομμάτια και σερβίρετε την οικογένειά σας και τους φίλους σας.

Καλή επιτυχία! Θα διαπιστώσετε τελικά ότι ο μουσακάς γίνεται εύκολα!

pos tha ftiaxo mousaka 6

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά παρακάτω. Θα βρείτε προτάσεις για διαφορετικές συνταγές για μουσακά.

Συνταγή για light μουσακά με κολοκυθάκια χωρίς μπεσαμέλ

teleios mousakas 1

Υλικά:

  • 3 μεγάλα στρογγυλά πράσινα κολοκυθάκια
  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 1 κιλό κιμά
  • 1 μεγάλη πορτοκαλί πιπεριά
  • 2 μικρά ξερά κόκκινα κρεμμύδια
  • 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα και γαρύφαλλο τριμμένα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 μικρές τριμμένες ώριμες ντομάτες
  • 1 κούπα τριμμένη μοτσαρέλα ή εναλλακτικά τριμμένη φέτα
    ελαιόλαδο

Δείτε πώς θα φτιάξετε αυτόν τον μουσακά εδώ

Νόστιμος μαμαδίστικος μουσακάς με λίγες θερμίδες

teleios mousakas 2

Υλικά:

  • 600 γρ. κιμά από κοτόπουλο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 3-4 κολοκυθάκια κομμένα σε μακριές λωρίδες
  • κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ντοματάκια
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε μακριές λωρίδες
  • 2-3 πατάτες κομμένες με μακριές λωρίδες
  • 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο

Για την κρέμα:

  • 4 φλυτζάνια γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • Αλάτι, άσπρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Δείτε πώς θα φτιάξετε αυτόν τον μουσακά εδώ

Συνταγή για μουσακά της τεμπέλας!

mousakas tempelas

Υλικά:

  • 5 πατάτες
  • 4 μελιτζάνες
  • Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ποτηράκι κρασί άσπρο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. τυρί φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:

  • 3 κ.σ. μπαμπάτσικες βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 8 κ.σ. αλεύρι
  • 4 φλ. + 2 κ.σ. γάλα
  • 2 αυγά (μόνο τον κρόκο)
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Δείτε πώς θα φτιάξετε τεμπέλικο μουσακά εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved