Μωσαϊκό: Το γλυκό των παιδικών μας καλοκαιριών

Το μωσαϊκό με πτι μπερ ήταν το γλυκό του ελληνικού καλοκαιριού — τότε που οι γιαγιάδες και οι μαμάδες το τύλιγαν σε λαδόκολλα και το έβαζαν στον καταψύκτη.

Μαργαρίτα Νικολάου
Μωσαϊκό: Το γλυκό των παιδικών μας καλοκαιριών
Bigstock

Πριν τα food blogs, πριν τους σεφ με τα χιλιάδες likes, πριν τις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής… Υπήρχε η γιαγιά. Με την ποδιά της δεμένη στη μέση, τα μαλλιά της τραβηγμένα πίσω και το γλυκό μωσαϊκό να παγώνει μέσα στη λαδόκολλα, καλά τυλιγμένο, στον καταψύκτη.

Παραδοσιακό μωσαϊκό (κορμός) με πτι μπερ (+ 3 ακόμη διαφορετικές συνταγές)

Ήταν το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό: χωρίς φούρνους, χωρίς πολλά σκεύη, χωρίς φανφάρες. Ένα γλυκό που γεννήθηκε στην ελληνική κουζίνα της απλότητας, της οικονομίας και της αγάπης. Κάθε μπουκιά κι ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Θυμάσαι; Όταν το έφερνε η μαμά ή η γιαγιά στο τραπέζι, τυλιγμένο προσεκτικά σε λαδόκολλα, κι έκοβε κάθε φέτα με το μαχαίρι «μην τύχει και είναι το δικό σου μικρότερο από του αδερφού σου». Μια ιεροτελεστία. Ένα γλυκό δίκαιο, ισότιμο, που πάντα έκανε χαρούμενη την οικογένεια.

Και σήμερα; Αρκεί να το φτιάξεις μια φορά για να ξυπνήσουν εκείνες οι μνήμες. Να νιώσεις τη δροσιά του στις ζεστές μέρες του Ιουλίου, να ακούσεις στο μυαλό σου τη φωνή της γιαγιάς και να θυμηθείς την παλιά κουζίνα με το μάρμαρο και τον Τσελεμεντέ στο συρτάρι.

Ο υγιεινός κορμός σοκολάτας με 4 υλικά που έφτιαξε η Ελένη Χατζίδου

Η συνταγή της γιαγιάς για Μωσαϊκό (ή σαλάμι)

Υλικά:

  • 1 πακέτο μαργαρίνη κλασική (σε πλακάκι)
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 200 γραμμάρια μπισκότα (τύπου πτι μπερ)
  • 50 ml γάλα
  • 50 ml κονιάκ
  • 100 γραμμάρια κακάο
  • άχνη ή κακάο για επιπλέον για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: Τα μπισκότα θρυμματισμένα με το χέρι (όχι σκόνη), τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, το γάλα και το κονιάκ.
  3. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 30 λεπτά ώστε να πέσει η θερμοκρασία του.
  4. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε το μείγμα.
  5. Τυλίγουμε σε ρολό όσο πιο σφιχτά γίνεται, σαν σαλάμι.
  6. Τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά.
  7. Ξετυλίγουμε, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και κόβουμε σε λεπτές φέτες.
kormos-mosaiko-salami.jpg

Κορμός γλυκό, μωσαϊκό ή αλλιώς σαλάμι

Bigstock

Μια γεύση... από καλοκαίρι

Το μωσαϊκό είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό γλυκό ψυγείου. Είναι μνήμη, αγκαλιά, καλοκαίρι στο χωριό, παιχνίδι με ξυπόλυτα πόδια στην αυλή. Είναι η απόδειξη πως με λίγα υλικά, πολύ αγάπη και λίγη μαργαρίνη, οι γιαγιάδες μας μπορούσαν να φτιάξουν ολόκληρες παιδικές αναμνήσεις.

Κλασική συνταγή για κορμό, μωσαϊκό, σαλάμι... πείτε το όπως θέλετε

Αν έχεις παιδιά, φτιάξ’ το μαζί τους. Πες τους ιστορίες από τότε. Κράτα ζωντανή τη γεύση, αλλά και την ιστορία της. Γιατί κάποιες συνταγές δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved