Απόστολος Ρουβάς: 2 λαχταριστές συνταγές του για τυρομπουκιές και γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο και τυρομπουκιές από τον γνωστό σεφ.

Καιρό είχαμε να δούμε συνταγές από τον αγαπημένο μας Απόστολο Ρουβά. Η πατρότητα έχει τραβήξει όλο του το ενδιαφέρον, όμως να που βρήκε χρόνο να μοιραστεί μαζί μας 2 αγαπημένες του συνταγές.

Με αφορμή την Κυριακή της Τυρινής (που είναι αύριο, Κυριακή 17 Μαρτίου) αποφασίσαμε να σας δώσουμε τις λαχταριστές του συνταγές για τυρομπουκιές και γαλακτομπούρεκο. Μια αλμυρή και μια γλυκιά για να καλύψει οποιαδήποτε λιγούρα σας.

«Έχω την τέλεια συνταγή για τις γιορτές! Είναι σπεσιαλιτέ της μαμάς κι από τις αγαπημένες της οικογένειάς μου», σχολίασε σε μια φωτογραφία που προανήγγειλε τη συνταγή για το γαλακτομπούρεκο.

Ακολουθούν οι συνταγές του - Ιδανικές για τούτες τις μέρες.

Συνταγή για τυρομπουκιές του Απόστολου Ρουβά

Υλικά:

  • 300 γρ αλευρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200γρ γιαούρτι
  • 1 κουτ.γλυκού αλάτι
  • 45ml ελαιόλαδο (3 κουτ. σούπας )
  • 125ml νερό
  • 250 γρ τυρί φέτα ή μιξ τυριών της αρεσκείας σας
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
  • Ρίγανη , πάπρικα , πιπέρι κατά βούληση (μπορείτε να βάλετε ότι σας αρέσει σε
  • μυρωδικά και καρυκεύματα )
  • Σουσάμι , παπαρουνόσπορο για την επιφάνεια (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά, εκτος από το σουσάμι -παπαρουνοσπορο, μέχρι να γίνουν μια εύπλαστη ζύμη.

Πλάθετε μπαλάκια ,τα βουτάτε στο σουσάμι-παπαρουνοσπορο εάν χρησιμοποιήσετε και τα αραδιάζετε σε ταψί με λαδόκολλα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C βαθμούς Κελσίου για 30-40 λεπτά έως ότου τραγανίσουν εξωτερικά και ψηθούν εσωτερικά .

Συνταγή για το αγαπημένο του γλυκό - Γαλακτομπούρεκο του Απόστολου Ρουβά

Υλικά:

Για την κρέμα:

  • 300 γρ. Γάλα αγελαδινό
  • 300 γρ. Γάλα κατσικίσιο
  • 110 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
  • 180 γρ. Ζάχαρη
  • 3 Αυγά
  • 15 γρ. Βούτυρο
  • Εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σύνθεση:

  • 300 γρ φύλλο Βηρυτού
  • 140 γρ βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα

Για το σιρόπι:

  • 300 γρ. Ζάχαρη
  • 240 γρ. Νερό
  • 3-4 σταγόνες λεμόνι
  • Φλούδες λεμονιού

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά, Απ’ τη στιγμή που θα ξεκινήσει να βράζει το αφήνουμε για 7’ και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και την μισή ζάχαρη να ζεσταθεί καλά, σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και προσθέτουμε τη βανίλια. Μόλις το γάλα ζεστάνει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε έως ότου αρχίσει να δένει. Στη συνέχεια, με μία κουτάλα παίρνουμε λίγο λίγο γάλα και το ενσωματώνουμε στο μείγμα με τα αυγά. Όταν έχουμε προσθέσει στα αυγά περίπου τη μισή ποσότητα γάλακτος, ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι η κρέμα να δέσει.

Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί 25 εκ. , το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο και ξεκινάμε να στρώνουμε έξι φύλλα, βουτυρώνοντάς τα, καθώς τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Αδειάζουμε την κρέμα στην βάση και κλείνουμε το γλυκό με τα υπόλοιπα φύλλα, κάνοντας την ίδια διαδικασία με το βουτύρωμα, όπως πριν.

Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο με ένα μαχαίρι μόνο στα πάνω φύλλα, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για περίπου 45΄ με 50΄ λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.

Tips:

Αφρατεύουμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Αυτό μας βοηθάει να δώσουμε παραπάνω όγκο στην κρέμα και η βανίλια μειώνει την μυρωδιά από το αυγό.
Εφόσον έχουμε τελειώσει με το στρώσιμο των φύλλων, τοποθετούμε το γλυκό για λίγο στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο. Αυτό θα μας βοηθάει να χαράξουμε πιο εύκολα το γλυκό, χωρίς να χυθεί κρέμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved