Διαλέξαμε 5 αγαπημένες μας συνταγές του Άκη Πετρετζίκη για το κυριακάτικο τραπέζι

Εσείς τι θα ετοιμάσετε για την οικογένειά σας;

Διαλέξαμε 5 αγαπημένες μας συνταγές του Άκη Πετρετζίκη για το κυριακάτικο τραπέζι

Το Κυριακάτικο τραπέζι είναι κάτι «ιερό» για όλη την οικογένεια. Νόστιμα φαγάκια μπαίνουν στην κατσαρόλα, τον φούρνο, το σπίτι γεμίζει με όμορφες μυρωδιές και φυσικά με φωνές, γέλια και όμορφες στιγμές. Άλλωστε όλοι αυτά θυμόμαστε από τα οικογενειακά γεύματα.

Μέσα από αυτά ενισχύονται οι οικογενειακοί δεσμοί, οι γηραιότεροι σε ηλικία νιώθουν ευτυχισμένοι και πλήρεις βλέποντας τα παιδιά και τα εγγόνια τους μαζί, διατηρούνται οι παραδόσεις και τα παιδιά εκτός από την προσφορά τους στην προετοιμασία των γευμάτων και του τραπεζιού (στρώνουν τραπέζι, τοποθετούν μαχαιροπίρουνα ή ετοιμάζουν τις σαλάτες και τα συνοδευτικά) μαθαίνουν την έννοια της προσφοράς.

Εμείς για να σας βοηθήσουμε να οργανώσετε ένα όμορφο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι διαλέξαμε τις αγαπημένες μας συνταγές του Άκη. Ο Άκης Πετρετζίκης είναι ο βοηθός μας στην κουζίνα, εκείνος που «λύνει» τα χέρια μας όταν χρειαζόμαστε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή και εκείνος που μας βοηθά να στεφθούμε «βασίλισσες της κουζίνας» όταν πρόκειται για τέτοια οικογενειακά τραπεζώματα.

Με αυτές τις συνταγές οι συγγενείς και οι φίλοι σας θα γλύφουν τα δάχτυλά τους.

Κατσικάκι με πατάτες της γιαγιάς

katsikaki-me-patates-sto-fourno-ep.29-site.jpg

Υλικά:

Για τις πατάτες

  • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κλ. δεντρολίβανο, φρέσκο
  • 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 1 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το κατσίκι

  • 2 κιλά κατσίκι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 150 ml νερό
  • 50 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου

Για το σερβίρισμα

  • ρίγανη, φρέσκια

Δείτε την εκτέλεση στο Akispetretzikis.com

Μοσχαρίσιες μπριζόλες με ψητά λαχανικά

akis-petretzikis-mosxarisia-mprizola-me-psita-laxanika.jpg

Υλικά:

  • 2 μπριζόλες μοσχαρίσιες, κόντρα χωρίς κόκαλο
  • 250 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
  • 300 γρ. καρότα, κομμένα στα 4 κατά μήκος
  • 3 κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα στα 4, αφήνοντας λίγο από τη ρίζα
    ώστε να κρατιέται ενωμένο
  • 3 στικ σέλερι, κομμένα στα 2 και κατά μήκος + μία χούφτα έξτρα φύλλα
    σέλερι
  • 2 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κλ. δεντρολίβανο
  • θυμάρι

Για το πέστο μαϊντανού

  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 40 γρ. κάσιους, ανάλατα
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο, +έξτρα αν χρειάζεται
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 3 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • πιπέρι

Δείτε την εκτέλεση στο Akispetretzikis.com

Χοιρινό στιφάδο στη χύτρα ταχύτητας

xoirino-stifado-15-12-22-site.jpg

Υλικά:

  • 1,5 κιλό χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε μερίδες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 καρότα
  • 1 πράσο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κιλό κρεμμύδια, εσαλότ
  • 100 γρ. λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 στικ κανέλας
  • 2 κλ. ρίγανη
  • 2 κλ. θυμάρι
  • 200 γρ. νερό

Δείτε την εκτέλεση στο Akispetretzikis.com

Το παστίτσιο του Άκη

paradosiako-pastitsio-26-7-22-ep1-site.jpg

Υλικά:

Για τον κιμά

  • 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κύβους βοδινού Maggi
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για την μπεσαμέλ

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 3 κρόκους, από μεσαία αυγά

Για τα μακαρόνια

  • 300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
  • 30 ml ελαιόλαδο,
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό,
  • 1/2 ματσάκι θυμάρι
  • 2 αυγά, μεσαία
  • 200 γρ. φέτα

Για τη σύνθεση

  • 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Δείτε την εκτέλεση στο Akispetretzikis.com

Κοτόπουλο παστιτσάδα

kotopoulo-pastitsada.jpg

Υλικά:

  • 1,2 κιλά κοτόπουλο
  • 500 γρ. κόκκινο κρασί
  • 2 στικ κανέλα
  • 6 γαρίφαλα
  • 6 κόκκους μπαχάρι
  • 4 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 1 ζωμό κοτόπουλου σε βαζάκι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 500 γρ. bucatini

Για το σερβίρισμα

  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • γραβιέρα
  • ρίγανη

Δείτε την εκτέλεση στο Akispetretzikis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved